Rusya-Ukrayna gerilimi! Putin'den flaş açıklama

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Ukrayna Rusya NATO

Ukrayna kriziyle ilgili açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'nın NATO'ya katılma ihtimali bizim için bir tehdittir. Somut bir tehditle karşı karşıyayız" dedi. Öte yandan ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının görüşme tarihi de belli oldu.

Rusya Güvenlik Konseyi'nin genişletilmiş olağanüstü toplantısında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile yaşanan krizle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“Rusya sorunları barışçıl yolla çözmeye çalışıyor” ifadelerini kullanan Putin, “Güvenliğimiz için gereken koşulların sağlanmasını istiyoruz. Somut bir tehditle karşı karşıyayız” dedi. 

Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Sizlerle Donbass’daki gelişmeleri ele almak için toplandık. Toplantımızın amacı, Donbass ile ilgili atılacak adımların belirlenmesi olacak; bunu söylerken, Donesk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin, tanınmak üzere yaptıkları çağrıları da kastediyorum.

Donbass’taki gelişmeler gösteriyor ki Ukrayna’nın mevcut yönetimi, Minsk Anlaşmalarını yerine getirme niyetinde değil, bu konuda gerçek anlamda bir şey yapmayı planlamıyorlar. Buna karşın Rusya, durumun barışçıl yoldan çözülmesi adına gereken tüm çabayı ortaya koyuyor.

"ÖNCELİĞİMİZ ÇATIŞMA DEĞİL GÜVENLİK"

Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya üye olması tehlikesiyle karşı karşıya kalırsa, ülkemize yönelik tehdit ciddi anlamda artacaktır. Ukrayna’nın ülkemize karşı, Rusya’ya karşı bir çatışma aracı olarak kullanılması, bizim için tabii ki çok büyük bir tehdit oluşturuyor.

Tam olarak bu nedenle son aylar içinde, geçtiğimiz senenin sonunda, sonunda güvenlik önlemleri konusunda anlaşmak, ülkemizin barışçıl koşullarda sakin bir biçimde gelişimini sağlamak adına Washington ve NATO’daki başlıca partnerlerimiz ile çalışmaya başladık. Bizim bir numaralı görevimiz bu. Ülkemizin önceliği çatışma değil, güvenliğimizin ve gelişmemiz için gereken koşulların sağlanması." 

LAVROV: KÜÇÜK BAZI İLERLEMELER SÖZ KONUSU 

Toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı'nın Rusya'nın NATO'nun genişlememesiyle ilgili tekliflerini kabul etmeye hazır olmadığını belirtti.

Batı'nın Washington ve NATO'nun temel çıkarlarının zarar görmemesi için bazı maddeleri çıkararak Rusya'nın güvenlik teklifleri konusunda seçici bir tutum sergilemeye çalıştığını ifade eden Lavrov, "Bu, içinden seçim yapabileceğiniz bir menü değil, her şeyi bir bütün halinde değerlendirmelisiniz. Küçük bazı ilerlemeler söz konusu ama yine de tutarlı bir şekilde konular ele alınmıyor" dedi.

KRİTİK GÖRÜŞME 24 ŞUBAT'TA

ABD'nin Rusya için esas teşkil eden ve güvenlik tekliflerinde aktif şekilde atıf yapılan bölünmez güvenlik ilkesinin etrafını dolaşmaya çalıştığına söyleyen, şöyle konuştu:

 "Bu tepkinin değerlendirmesi, Batılı meslektaşlarımızın, öncelikle NATO'nun doğuya genişlememesiyle ilgili olan temel tekliflerimizi kabul etmeye hazır olmadığını gösteriyor, bu gereklilik, İttifak'ın sözde 'açık kapı' ve 'bir devletin kendi güvenliğini sağlama yöntemlerini seçme özgürlüğü' referans gösterilerek reddedildi. Ancak bu temel teklifin alternatifi teklif edilmedi." 

 Lavrov, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile 24 Şubat'ta Cenevre'de görüşeceğini sözlerine ekledi. 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Ukrayna gerilimi NATO