Putin: Türkiye'de büyük bir gaz merkezi oluşturabiliriz

Dünya haberleri Rusya Ukrayna

TürkAkım'dan Türkiye ve Avrupa'ya gaz sevkiyatının devam edeceğini belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, "Avrupa'ya gaz sevkiyatı için Türkiye'ye büyük bir merkez kurabiliriz" dedi. Putin’in teklifine Türkiye'den ilk yanıt geldi.

Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıları "uluslararası terör eylemi" olarak nitelendiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eylemi, Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkileri bozmak isteyenlerin yaptığını savundu.

Kuzey Akım arzını Karadeniz'e yönlendirebileceklerini söyleyen Rusya lideri, TürkAkım'dan Türkiye ve Avrupa'ya gaz sevkiyatının devam edeceğini belirtti. Putin, bunun için Türkiye'de büyük bir gaz merkezi oluşturabileceklerini açıkladı.

GAZPROM'DAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Vladimir Putin'in konuşmasının ardından Gazprom'dan yapılan açıklamada Kuzey Akım boru hatlarındaki onarım çalışmalarının bir yıl sürebileceği belirtildi. Gazprom ayrıca Türkiye - AB sınırında bir doğalgaz ticaret merkezi kurabileceklerini aktardı. 

PUTİN’İN TEKLİFİNE TÜRKİYE'DEN İLK YANIT GELDİ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “Türkiye'de doğalgaz transit merkezi kurmak tam teşekküllü çalışma gerektiriyor. Ancak teknik olarak mümkün” dedi.

KUZEY AKIM SABOTAJLARININ ARKASINDA KİM VAR?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Moskova Enerji Forumu'nun açılışında konuştu.

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hatlarına yönelik "terör saldırıları" gerçekleştirildiğini dile getiren Putin, "Bu saldırılar, kritik öneme sahip tüm enerji, ulaşım ve iletişim altyapılarının artık tehdit altında olduğunu gösterdi. Kuzey Akım sabotajlarının arkasında kim var? Elbette Rusya ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri koparmak ve pazarı ele geçirmek isteyenler var." diye konuştu.

Kuzey Akım 2'de sağlam kalan hat üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirebileceklerini belirten Putin, "Rusya, kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında. Kimseye yönelik bir kısıtlama yapmıyoruz. Bu sonbahar ve kış döneminde sevkiyatlar gerçekleştirebiliriz." dedi.

Putin, enerji piyasalarına yönelik "yapay" müdahalelerin işe yaramayacağını vurgulayarak, "Petrol piyasalarına yönelik hiçbir müdahale, hiçbir rezerv kullanımı enerji sorununu çözemez. Gerekli miktarda serbest kaynak mevcut değil." değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKAKIM BORU HATTI

Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2'de kullanılamayan kapasitelerin TürkAkım boru hattı üzerinden kullanılabileceğini söyleyen Putin, "Baltık Denizi'nde Kuzey Akım hatlarında kaybedilen hacimleri Karadeniz'e yönlendirebiliriz. Böylece, Avrupa'ya yönelik yakıt ve doğal gaz kaynaklarımız için ana rotayı Türkiye üzerinden sağlayarak, Türkiye'de doğal gaz merkezi kurulabilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika Putin Rusya AB Dünya haberleri