Hamas duyurdu: Ateşkes teklifine "olumlu" yanıt verdik

haberglobal.com.tr
Hamas Filistin İsrail
Hamas duyurdu: Ateşkes teklifine "olumlu" yanıt verdik

Son dakika haberine göre, Hamas, ateşkes teklifiyle ilgili yanıtını Katar ve Mısır'a ilettiğini ve "olumlu" yanıt verildiğini duyurdu.

Son dakika haberi.... 

Hamas, esir değişimi ve ateşkes teklifinin "çerçeve anlaşmasına" dair cevabını Mısır ve Katar'a ilettiğini ve "olumlu" yanıt verdiğini duyurdu.

Hamas'tan yapılan açıklamada, "Ateşkes teklifiyle ilgili yanıtımızı Katar ve Mısır'a ilettik. Teklife olumlu bakış açısıyla yaklaştık. Tam bir ateşkes, ablukanın kaldırılması ve halkımıza karşı saldırıların son bulmasının garanti altına alınmasını istiyoruz." denildi. 

Hamas'ın liderleri ve diğer Filistinli gruplarla yapılan istişare görüşmelerinin ardından yanıtını ilettiğine vurgu yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Hamas, söz konusu teklifi, tam ve kapsamlı bir ateşkesi garantileyecek, halkımıza karşı saldırıları bitirecek, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırarak yeniden imarı garantileyecek ve esir takası sürecini tamamlayacak şekilde olumlu karşıladı."

Açıklamada ayrıca, Katar ve Mısır'ın yanı sıra İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurma yönünde çaba sarf eden ülkelerin girişimleri takdir edildi.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, 28 Ocak'ta Washington'da verdiği bir röportajda, َFransa'nın başkenti Paris'te ABD, İsrail, Mısır ve Katar'ın Gazze'de ateşkes ve esir takasına ilişkin yetkililerle müzakerelerin yapıldığını söylemişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de Amerikan MSNBC kanalına yaptığı açıklamada, Paris'te ABD, Katar, Mısır ve İsrailli yetkililer arasında müzakere edilen ateşkes ve esir takası konusunda bir çerçevenin oluştuğunu, özellikle esir takası konusunda somut bir ilerleme kaydedildiğini aktarmıştı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ise Paris toplantısından çıkan "çerçeve anlaşmasını" ve bunun uygulanmasına ilişkin maddeleri görüşmek üzere Kahire ziyareti için davet aldıklarını açıklamıştı.

Heniyye, "Paris toplantısından çıkan teklife karşı Hamas'ın cevabı öncelikle Gazze'ye acımasız saldırganlığın durması ve İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin dışına çekilmesi temelinde olacaktır." ifadelerini kullanmıştı.

TÜRKİYE-KATAR GÖRÜŞMESİ: ANLAŞMAYA DESTEK VURGUSU

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Bakan Fidan'ın Katarlı mevkidaşı ile görüşmesinde Türkiye'nin anlaşmaya desteğini ilettiği bildirildi.

Açıklamada şu ifadeler aldı:

"Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile bu akşam (6 Şubat) bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek
Katar ve Mısır’ın çabaları sonucunda İsrail ve Hamas’a sunulan çerçeve anlaşmasıyla ilgili son durumu ele aldı.

Bakan Fidan, söz konusu anlaşmaya Türkiye’nin verdiği desteği vurguladı."

İSRAİL: HAMAS'IN YANITI MOSSAD'A İLETİLDİ

İsrail ve Hamas arasında esir takası ve ateşkesi içeren anlaşmaya dair görüşmeler devam ederken, İsrail, Hamas’ın yeni esir takası anlaşmasına dair sunulan teklife verdiği yanıtın kendilerine ulaştığını doğruladı.

İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Hamas'ın yanıtı Katarlı arabulucu tarafından Mossad'a iletildi. Ayrıntıları müzakerelere katılan yetkililer tarafından ayrıntılı olarak değerlendiriliyor” denildi.

HAMAS ANLAŞMAYA OLUMLU YANIT VERMİŞTİ

Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, anlaşmaya olumlu yanıt verildiği belirtilmiş,

“Hamas hareketi kısa bir süre önce, hareket içinde ve direniş gruplarıyla istişareleri tamamladıktan sonra, çerçeve anlaşmasına ilişkin yanıtını Katar ve Mısır'daki kardeşlerine iletti.

Kapsamlı ve eksiksiz bir ateşkes sağlanması, halkımıza yönelik saldırganlığın sona erdirilmesi, yardım, barınma ve yeniden imarın sağlanması, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmanın kaldırılması ve esir takasının tamamlanması için öneri olumlu bir ruhla ele alındı” ifadeleri kullanılmıştı.