Beşşar Esad için 'uluslararası' tutuklama emri!

suriye Beşşar Esad Fransa
Beşşar Esad için 'uluslararası' tutuklama emri!
Fotoğraf: Reuters

Son dakika haberine göre; Fransa'da Paris Mahkemesi, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hakkında 2013 yılında halkına yönelik kimyasal saldırı düzenleyerek insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı.

Fransız basınındaki habere göre, 2013'te Suriye'nin Doğu Guta bölgesinde yapılan ve 1400 sivilin ölümüyle sonuçlanan kimyasal saldırıyla ilgili Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

Paris Mahkemesi, Esad'ı 2013'teki Doğu Guta kimyasal saldırılarında insanlığa karşı suç ve savaş suçuna ortaklık etmekle suçladı.

Mahkemenin hakkında tutuklama emri çıkardığı kişiler arasında Esad'ın yanı sıra kardeşi Suriye ordusu Dördüncü Tümen Komutanı Mahir Esad ve iki silahlı kuvvetler generali de yer aldı.

Paris'teki mahkeme, 2013 kimyasal saldırılarına ilişkin soruşturmasını 2021'de açmıştı. Yasal soruşturma, Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi (SCM), avukatlardan oluşan Açık Toplum Adalet Girişimi (OSJI) ve Suriye’deki insan hakları ihlallerini kayıt altına alan Suriye Arşivi’nin şikayeti üzerine açılmıştı.

"ÇOK BÜYÜK BİR GELİŞME"

Soruşturma Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi ve Açık Toplum Adalet Girişimi'nin şikayeti üzerine başlatılmıştı.

Suriye Medya ve İfade Özgürlüğü Merkezi Başkanı Mazen Derviş, Esad için tutuklanma emri çıkartılmasını "Çok büyük bir gelişme" olarak yorumladı.

Derviş, "Bağımsız bir yargı organı, kimyasal saldırının Esad'ın bilgisi olmadan gerçekleşemeyeceğini, sorumluluğu olduğunu ve sorumlu tutulması gerektiğini kabul ediyor" diye konuştu.

Suriye 2013'te yaşanan katliamın ardından tüm kimyasal silahlardan vazgeçmeyi kabul etmişti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü, o günden bu yana bir dizi kimyasal saldırıdan Şam yönetimini sorumlu tutuyor. Suriye hükümeti ise iddiaları reddediyor.

Paris Mahkemesi'nin insanlığa karşı suçlarla ilgili birimi 2021'den bu yana kimyasal saldırıları araştırıyor. Fransa, iddia edilen savaş suçları ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar konusunda Paris Mahkemesi'nin dünya çapında yargı yetkisine sahip olduğunu savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Suriye yönetimi, 21 Ağustos 2013'te başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silaha başvurarak 1400'ün üzerinde sivili öldürmüştü. Katliamda, çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmişti.

Doğu Guta, 2018'de de Suriye yönetiminin en sıkı ablukayı uyguladığı, neredeyse tüm silahları kullandığı bölge haline gelmişti. Bölgedeki muhalifler, Şam yönetimi ve Rusya ile yaptıkları mecburi anlaşma neticesinde Nisan 2018'de Doğu Guta'yı boşaltmak zorunda kalmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV