Çin liderinden Esad'a: Dış müdahalelere karşı Suriye'yi destekleyeceğiz

Çin suriye
Çin liderinden Esad'a: Dış müdahalelere karşı Suriye'yi destekleyeceğiz

Çin lideri Şi Cinping, resmî bir ziyaret için Pekin’de bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmesinde, ülkesinin dış müdahalelere karşı Suriye'yi desteklediğini söyledi.

Şi, Esad ile yaptığı görüşme sırasında yaptığı konuşmada, "Çin, dış müdahalelere karşı koyması, bağımsızlığını, egemenliği ve toprak bütünlüğünü savunması noktasında Suriye'yi desteklemektedir" dedi.

Çin Devlet Başkanı, “Bugün Suriye-Çin stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız ve bu, istikrarsız uluslararası durumlar karşısında ikili ilişkiler tarihinde önemli bir dönüm noktası olacak” diye konuştu.

Şi, Suriye-Çin ilişkilerinin 67 yıldır uluslararası durumlardaki değişimlere direndiğini ve iki ülke arasındaki dostluğun sağlamlığını koruduğunu belirtti.

Esad: “Çin'in desteğine minnettarız”

Suriye Devlet Başkanı Esad da ülkesinin Çin'in desteğine minnettar olduğunu belirterek, “Çin’in uluslararası arenadaki yapıcı rolünü umutla bekliyoruz ve Çin’in iç işlerine müdahale ederek veya Güney Çin denizinde ya da Güneydoğu Asya’da gerilim yaratmaya çalışarak bu rolü zayıflatmaya yönelik tüm girişimleri reddediyoruz” dedi.

Esad, "Suriye halkını sorunlarında ve acılarında desteklemek amacıyla yaptığınız her şey için şahsınıza ve Çin hükümetine şükranlarımı sunuyorum" dedi.

Şi Cinping ve Beşşar Esad bugün Hangzu kentinde görüştü ve iki Cumhurbaşkanının huzurunda Çin-Suriye stratejik iş birliği anlaşması imzalandı.

Çin, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana Esad'ın ziyaret ettiği altıncı ülke oldu. Suriye Devlet Başkanı, daha önce, Rusya, İran, BAE, Umman ve Suudi Arabistan'ı ziyaret etmişti.

Kaynak: Ajans Bizim

Şi Cinping Çin Beşar Esad Suriye