Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e Suriye mesajı

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Rusya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, Suriye konusunda önemli mesajlar verdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa, İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile bir araya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019’daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

PUTİN - ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ İLE İLGİLİ KREMLİN SARAYI’NDAN DA AÇIKLAMA GELDİ

Erdoğan-Putin görüşmesi ile ilgili Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, iki liderin telefon görüşmesindeki ana gündemin Ukrayna'daki durum olduğu vurgulanırken, aynı zamanda başta ticaret ve ekonomik alanda olmak üzere ikili işbirliği konusunda kapsamlı bir görüş alışverişinde bulunulduğu da aktarıldı.

Rusya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacimlerindeki artışa da değinilen görüşmede, iki liderin ayrıca Rus-Türk hükümetlerarası komisyonunun eş başkanı Başbakan Yardımcısı Alesandr Novak başkanlığındaki Rus heyetinin yakın zamanda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin sonuçlarını da ele aldığı bildirildi.

Açıklamada, enerji, ulaşım ve turizm alanları da dahil olmak üzere karşılıklı yarar sağlayan bağların daha da güçlendirilmesi bağlamında, Putin ve Erdoğan’ın temasların sürdürülmesi üzerinde anlaştıkları da vurgulandı.

Ukrayna'daki durumun da eke alındığı görüşmede, Karadeniz ve Azak Denizlerinde güvenli seyir sağlanması, mayın tehdidinin ortadan kaldırılması konularına vurgu yapıldığı belirtilirken, Putin’in Rus tarafının Türk ortaklarla koordineli olarak denizden engelsiz mal geçişini kolaylaştırmaya hazır olduğunu kaydettiği, bunun aynı zamanda Ukrayna limanlarından tahıl ihracatı için de geçerli olduğunun altını çizdiği iletildi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Rusya Suriye