Cumhurbaşkanı Erdoğan: İki devletli çözüm artık kaçınılmazdır

Almanya Cumhurbaşkanı Erdoğan Olaf Scholz Dünya haberleri
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İki devletli çözüm artık kaçınılmazdır

Son dakika haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "İsrail ve Filistin için iki devletli bir çözüm artık kaçınılmazdır" dedi.

Son dakika haberi... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile ortak basın toplantısında konuştu. İki lider ortak basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İsrail'in hedef göstermeksizin Gazze'ye saldırı düzenlediğini ve bölgede kadın çocuk demeden 13 bin sivilin katledildiğini ifade eden Erdoğan, Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir." dedi.

Erdoğan, Eurofighter konusunda ise, "Bizi bununla tehdit etmeyin, Almanya verir ya da vermez, savaş uçağı sadece Almanya'da yok alabileceğimiz birçok yer var" dedi. 

 Scholz'ün açıklamaları:

-Türkiye ile AB üyeliği konusunda konuşacağız. Her alanda iş birliğimizi geliştireceğiz. Çok yoğun bir programımız var.

Erdoğan'ın açıklamaları:

-Türkiye ile Almanya arasındaki tüm ilişkileri kapsamlı olarak ele alacağız. Burada açık ve net konuşacağım çünkü 7 Ekim tarihi bir başlangıç olarak anılıyor ama sonrası konuşulmuyor. 13 bin Filistinli ne yazık ki öldürüldü. Bunun yanında artık neredeyse Gazze diye bir yer kalmadı. 

-Şu anda yatıyorlar kalkıyorlar Hamas Hamas. Silah varlığı ve gücüyle İsrail'in gücü mukayese edilebilir mi? İsrail'in nükleer silahı var mı? Ama İsrail var demez çünkü onlar yalanı çok iyi kullanırlar. Hamas'a mali destek var mı yok. Filistin'e verilmesi gereken destek verilmiyor. İbadethaneler, kiliseler, hastaneler vuruldu.

-Hastanelerin vurulması, çocukların öldürülmesi bunlar Tevrat'ta yoktur, İnsan Hakları Beyannamesi'nde yoktur. Bunlar karşısında biz elimiz kolumuz bağlı mı duracağız? Eğer dilimiz bağlı kalırsak tarihe hesabını veremeyiz. Bizim İsrail'e borcumuz yok. Bir Başbakan olarak ilk defa antisemitist bir tavır koydum.

-Bizim bu seyahatimizde bunları konuşacağız ama tüm bunların yanında konuşmamız gereken önemli bir mesele de bunu nasıl çözeceğiz, insani ateşkese Türkiye ve Almanya ne kadar katkıda bulunabilir, adımları nasıl atacağız, buna var mıyız? Almanya Cumhurbaşkanı İsrail'e gidiyor, kendisinden insani ateşkes için teklifte bulundum.

-Bu adımı atabilirsek burayı ateş çemberinden kurtarabiliriz. İsrail'deki rehinlerin sayısı nedir, Hamas'ın elindeki rehinelerin sayısı nedir? İsrail'in elinde katbekat fazlası var. Yılların rehineleri İsrail'in elinde bunu da görmemiz lazım. 

-Biz Avrupa, Afrika diye bir ayrım yapmadık tahıl çalışmasında. Karadeniz Tahıl Koridorundan gelenin yüzde 40'ı Avrupa'ya yüzde 14'ü Afrika'ya gitti, yüzde 14'ü bize geldi. 

-Almanya Türkiye arasında bir adım atılmasının yanında kararlı adımlar için görüşmeleri de yapmamız lazım. Savunma sanayi ilişkilerinin yürütülmesi ortak yararımızadır. Nüfusu 3 buçuk milyona ulaşan Almanya'daki Türk toplumunun huzurlu yaşaması en büyük dileğimizdir. Almanya ile iş birliği alanlarından biri de malum göç konusudur.

-Görüşmelerimizin ana gündemlerinden biri de Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci oluşturmaktadır. Bu sürecin yeniden ivme kazanmasını arzuladığımızı hatırlatmıştık. Almanya'nın bu bağlamda vereceği katkıları önemsiyoruz. Türkiye 52 senedir Avrupa kapısında beklemektedir. Vize serbestisinden önce vatandaşlarımızın vize sürecinin hızlandırılması ile ilgili konuyu değerlendireceğiz. 

-Gazze'ye insani yardımlar engelsiz gitmeli. Şu ana kadar 10 uçak gönderdik. Bütün dert akan kanın durmasında, şimdi en son 27 kanser hastası ve refakatçileri Türkiye'ye geldi. Kendilerini ziyaret ettim, temennimiz daha fazla hastayı da ülkemize alıp tedavi etmek. Yaşananlar 1967 sınırları temelinde iki devletli çözümün kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gösterdi. Temennimiz İsrail ve Filistinlilerin barış içinde yaşaması. Adil bir çözüm için herkes elini taşın altına koymalı. 

SORU CEVAP

Scholz:

-İsrail'in kendini savunma hakkı vardır. İsrail ve Filistin arasında barış isteyen gençlere Hamas tarafından hunharca bir terör saldırısıydı, İsrail kendini savunmalı. Sivil mağdurların sayısını azaltmalıyız. İnsani yardımın Gazze Şeridi'ne gidebilmesi için katkılarımızı sürdürüyoruz.

-Hamas'ın rehineleri ve oradaki insanları koruma kalkanı olarak istismar ediyor. Huzur ve barış konusunda katkıda bulunmaya hazırız. Hamas'ın aldığı rehinelerin serbest kalmasını istiyoruz. AB zirvesinde çatışmaya ara verilmesi konusunu görüştük, bu aralarda insani yardımların erişimi sağlanması, yabancı ülke vatandaşların ayrılması gibi durumlar İsrail'in kendini savunma hakkını tartışmaya açmadan yapılmalı. 

Erdoğan:

-NATO'nun önde gelen ülkelerinden bir tanesiyiz. Türkiye NATO'da sıradan bir ülke değil ilk beşin içinde ve şu anda NATO içinde düşüncesi kimin ne olursa olsun Rusya Ukrayna arasında herkes Ukrayna'nın yanında yer alıyor biz her ikisiyle de görüşüyoruz ama 33 milyon ton tahıl koridorunda bütün tahılı Avrupa ve Afrika'ya götüren biz olduk.

-Binlerce Filistinliyi şu anda İsrail öldürdü mü, öldürdü. Hastaneleri yok etti mi etti, ibadethaneleri vuruyor. Ben bir Müslüman olarak bundan rahatsızım peki sen bir Hristiyan olarak kiliselerin vurulmasından rahatsız olmuyor musun? Bizim için Musevi, Hristiyan ve Müslüman ayrımı olmaması gerekir. Antisemitizme karşı mücadele veren ilk lider ben oldum. Almanya, İsrail'e verdiği destekten bahsediyor.

-Almanya Eurofighter verir ya da vermez tek insansız uçak onlarda mı? Bizi bunlarla tehdit etmeyin, bize öyle sorular sorun ki bunlar insani ve vicdani olsun. Cevabını da biz size ona göre verelim. 

Scholz: 

-Tahıl ihracatı yapılması yine mümkün oldu ama bunun sürdürülmesi güzel olur. İsrail'in Hamas'a karşı kendini savunması gerekiyor. Bu bölgeden inanılmaz askeri şiddetler sürdürmesine son verilmesi gerekiyor. Bunun sona erdirilmesi için katkıda bulunulması gerekiyor ve biz de bunu yapıyoruz ve aynı zamanda sivil kurbanların sayısını da en aza indirmek gerekiyor. İnsani yardım sağlanmalı ve rehineler de serbest bırakılmalı. Hamas'ın artık 7 Ekim tarihindeki eylemleri yapmaması gerekiyor. Ayrı görüşlerdeyiz ama buna rağmen İsrail ve Filistin için iki devletli bir çözüm geleceğin perspektifi olacak, hem AB hem Almanya olsun bunu destekliyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV