ABD'nin Gazze için ateşkes taslağına Rusya ve Çin'den veto

AA
ABD Çin Rusya
ABD'nin Gazze için ateşkes taslağına Rusya ve Çin'den veto

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) ABD'nin Gazze'de acil ateşkes sağlanmasını talep eden karar tasarısı Rusya ve Çin'in veto etmesi sonucu reddedildi.

BM Güvenlik Konseyi'nde, ABD'nin Gazze'de ateşkesi rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirip diplomasiyi destekleme çağrısıyla yetinen karar tasarısını Rusya ve Çin veto etti.

15 üyenin bulunduğu Güvenlik Konseyi'nde 11 ülke tasarıya destek verdi. Daimi üyeler olan Rusya ve Çin’in yanı sıra Cezayir de reddetti. Çekimser kalan tek ülke ise Guyana oldu.

TASARIDAN

Sağlanacak ateşkesin sürdürülebilir ateşkese çevrilmesinin önemine işaret edilen tasarıda, "Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği" ve Hamas'ın "bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiğine" dikkat çekiliyordu.

Gazze'nin 1967'de işgal edilen toprakların bir parçası olduğu vurgulanan karar tasarısında, iki devletli çözüme destek veriliyordu.

Karar tasarısında, "Tüm taraflarda sivilleri korumak için acil ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması, gerekli insani yardımın sevkiyatı, çekilen acının azaltılması ve söz konusu ateşkesin geri kalan tüm esirlerin serbest bırakılmasıyla birlikte sağlanması önem taşıyor" ifadeleri kullanılıyordu.