ABD'den Rusya'ya flaş yaptırım açıklaması!

ABD Rusya
ABD'den Rusya'ya flaş yaptırım açıklaması!

Beyaz Saray, ABD seçimlerine müdahale, siber saldırı ve Kırım'ın işgali gerekçeleriyle Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlarını açıkladı. Joe Biden, yaptırım kararının ardından acil durum kararnamesini imzaladı. Rusya, ABD'ye aynı şekilde karşılık verileceğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "ABD, Rusya'da istihbarat faaliyetleri gerekçesiyle yeni yaptırım paketleri açıkladı" ifadelerini kullandı.

Yaptırımların Rusya'nın teknoloji şirketlerini hedef aldığı belirtildi. Ayrıca 16 kurum ve kişiye 2020'deki seçimlere müdahale girişimi nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruma ise Kırım'ın ilhakı gerekçesiyle yaptırım uygulanacak.

Yeni paketle birlikte 10 diplomat sınır dışı edilecek, 32 kişi ve kurum listeye eklendi.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptırım kararının ardından Rusya kaynaklı tehditler nedeniyle ulusal acil durum ilan eden başkanlık kararnamesini imzaladı.

Hazine Bakanlığının açıklamasında ise 14 Haziran tarihinden sonra Rusya Merkez Bankası, Rusya Ulusal Varlık Fonu veya Rusya Maliye Bakanlığı tarafından ihraç edilen tahviller için ABD finans kuruluşlarının birincil piyasaya katılımının genel olarak yasaklanacağı aktarıldı.

ABD'li finans kurumlarının bu 3 kuruluşa borç vermesinin engelleneceği belirtilen açıklamada, böylece Ağustos 2019'dan beri yürürlükte olan Rus devlet borcundaki belirli işlemler üzerindeki mevcut yasakların genişletilmiş olacağı aktarıldı.

RUSYA'DAD İLK TEPKİ GELDİ

Yaptırım kararına ilk tepki Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'dan geldi.  Yaptırımların iki ülke halklarının yararına olmadığına dikket çeken Zaharova, ABD büyükelçisinin Dışileri'ne çağırıldığını dile getirdi.  "Rusya yaptırımlara cevap verilecektir" diyen Zaharova, ABD'yi sert bir dille uyardı:

"Telefonda ABD Başmeni Joe Biden iki ülke ilişkilerinin düzeltilmesinden yana olduğunu söyledi, ama atılan adımlar bunu doğrulamıyor. Rusya yaptırımlara cevap verilecektir, bu kaçınılmaz bir durum ve tüm sorumluluk ABD tarafına aittir. Moskova ile ilişkilerin bozulmasının bedelini ABD'nin ödeyeceğinin farkına varması lazım. Biz bir çok kez ABD'yi bunun sonuçları konusunda uyardık."

BİDEN, "YAKINDA GÖRECEKSİZ" DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen sene yapılan ABD başkanlık seçimlerine müdahale etmenin bedelini ödeyeceğini söylemiş, ABD'de yayımlanan bir istihbarat raporu Putin'in 2020 seçimlerinden Donald Trump'ın galibiyetle ayrılması için çalışma yürüttüğüne dair bilgiler yer alıyordu.

Biden ABC kanalına yaptığı açıklamada "O bunun bedelini ödeyecek" demiş, Putin'e nasıl bir bedel ödetileceği sorusuna ise Biden "Yakında göreceksiniz" yanıtını vermişti. 

RAPORDA KRİTİK PUTİN DETAYI

ABD Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan bir raporda, Rusya ve İran'ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği bildirilmişti. 

ABD Adalet Bakanlığı, Ulusal Güvenlik Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) içinde bulunduğu Ulusal Güvelik Komisyonu tarafından hazırlanan ve gizliliği kaldırılan raporda, Rusya ve İran’ın, Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump arasındaki 2020 başkanlık seçimlerine müdahale etmek için operasyonlar gerçekleştirdiği ifade edilmişti. 

Raporda, Trump ve Biden arasında süren seçim yarışının sonuçlarını Trump lehine etkilemek üzere Rusya’nın Başkan Biden’ın adaylığını ve Demokrat Partiyi karalama çalışması ile Trump’ı destekleyerek seçim sonuçlarına güveni azaltmaya çalıştığı ifade edildi. Bu çalışmaların ise 'çeşitli Rus organizasyonları tarafından' yürütüldüğü açıklandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve diğer üst düzey Rus yetkililerin durumdan haberdar olduğunun düşünüldüğü belirtilen raporda, Ukraynalı Andriy Derkach’ın özellikle Putin’in bilgisi dahilinde ve Rusya’nın amaçları doğrultusunda seçimlere etki etmeye çalıştığı bilgisi yer aldı.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber