Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi

Slovakya Başbakanı Robert Fico, uğradığı silahlı saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Mide ve göğsü dahil üç ayrı yerinden yaralanarak hastaneye kaldırılan Fico'nun hayati tehlikesi bulunduğu bildirildi.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun ülkenin Handlova kasabasında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında düzenlenen silahlı saldırıda yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı, saldırganın yakalandığı bildirildi. Başbakan Fico'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama yapan Slovakya Savunma Bakanı, Fico'nun hala ameliyatta olduğunu ve durumunun çok ciddi olduğunu bildirdi.

SUİKAST GİRİŞİMİ DOĞRULANDI

 Slovakya İçişleri Bakanı, Fico'ya saldırının suikast girişimi olduğunun doğruladığını açıkladı. 

HAYATİ TEHLİKESİ VAR

4 el ateş açılan Fico'nun mide ve göğsü dahil üç ayrı yerinden yaralandığı belirtildi. Slovakya Hükümet Ofisi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. 

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi - Resim : 1

Fico, helikopterle götürüldüğü Handlova hastanesinde ilk müdahale yapıldıktan sonra daha üst düzey bir hastaneye sevk edildi.

Başbakan'ın tedavi gördüğü hastanenin sözcüsü, Fico'nun hastaneye götürülürken bilincinin yerinde olduğunu söyleyerek yaralarının tedavi edildiğini ve durumunun stabil olduğunu açıkladı.

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi - Resim : 2

Reuters'a konuşan bir görgü tanığı, birkaç el silah sesi duyduğunu ve bir kişinin polis tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Ayrıca güvenlik görevlilerinin bir kişiyi, bir arabaya iterek uzaklaştırdığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANINDAN KINAMA

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, Başbakan Fico’ya yönelik silahlı saldırıyla ilgili “Bugün Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya yapılan ve mümkün olan en güçlü ifadelerle kınadığım acımasız ve pervasız saldırı beni tamamen şok etti. Bu kritik anda kendisine güç ve hızlı iyileşme diliyorum. Düşüncelerim onun ailesi ve yakınlarıyla birlikte” açıklamasını yaptı.

SLOVAKYA MUHALEFET PARTİSİ LİDERİ SIMECKA’DAN SİLAHLI SALDIRI AÇIKLAMASI

Slovakya Ulusal Konseyi Başkan Yardımcısı ve ana muhalefet partisi Progressive Slovakia lideri Michal Simecka, Başbakan Robert Fico’ya yönelik silahlı saldırıyı kınadı.

 Simecka, yaptığı açıklamada, “Başbakan Robert Fico'nun Handlova'da vurulması karşısında şok oldum ve dehşete kapıldım. Tüm şiddet olaylarını kesin bir dille ve şiddetle kınıyoruz. Başbakan Fico'nun iyi olmasını ve bu korkunç eylemin en kısa zamanda aydınlatılmasını ümit ediyoruz” dedi.

AB’DEN İLK KINAMA MESAJI AB KOMİSYON BAŞKANI VON DER LEYEN’DEN GELDİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, suikast girişimine ilişkin, "Başbakan Robert Fico'ya yapılan alçak saldırıyı şiddetle kınıyorum. Bu tür şiddet eylemlerinin toplumumuzda yeri yoktur ve en değerli ortak çıkarımız olan demokrasiye zarar verir. Düşüncelerim Başbakan Fico ve ailesiyle birlikte." ifadelerini kullandı. 

MICHEL: ŞOK OLDUM

 Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de saldırı haberiyle şok olduğunu ifade ederek, “Slovakya Başbakanı Fico'nun Handlova'daki Slovak Bakanlar Kurulu toplantısının ardından uğradığı saldırı haberi karşısında şok oldum. Hiçbir şey şiddeti ya da bu tür saldırıları haklı gösteremez. Düşüncelerim Başbakan ve ailesiyle birlikte” dedi.

 FİALA: ŞOK EDİCİ

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Fico’ya düzenlenen saldırının şok edici olduğunu belirterek, “Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun vurulduğu haberi şok edici. Başbakan'a en kısa zamanda geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Şiddete müsamaha gösterilmemeli ve toplumda yeri olmamalıdır” ifadelerini kullandı.

ALİYEV: SUİKAST GİRİŞİMİ KARŞISINDA DEHŞETE DÜŞTÜM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Slovakya Başbakanı Fico’ya düzenlenen saldırıyı kınadı. Aliyev, sosyal medyadan yayımladığı mesajda şunları kaydetti: "Başbakan Robert Fico'ya düzenlenen suikast girişimi karşısında şok oldum ve dehşete düştüm. Bu saldırıyı şiddetle kınıyorum. Düşüncelerim Başbakan Fico, ailesi ve Slovak halkıyla birlikte. Kendisine en kısa zamanda şifa diliyorum."

Slovakya Başbakanı Robert Fico'ya suikast girişimi - Resim : 3