Savaştan beter! Küresel gıda krizi yaşanabilir

Gündem haberleri Kuraklık riski Kuraklık İklim değişikliği Yaşam Haberleri Türkiye Sağlık Tarım Dünya haberleri Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER İstanbul Doğal Afetler
Savaştan beter! Küresel gıda krizi yaşanabilir

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayınlanan "Küresel İklimin Durumu Raporu" yaklaşan felaketi gözler önüne serdi. Türkiye'yi de etkileyen sıcaklık rekorlarının artacağına dikkat çekilen rapora göre; bir milyar insan gıda kriziyle karşıya karşıya kalacak.

Son 2 yıldır dünya genelinde sıcaklık rekorlarının kırılması gıda krizi riskine de kapı aralamış durumda. Türkiye'yi de içine alan Akdeniz Havzası ise en riskli bölgelerin başında geliyor.  Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından yayınlanan Küresel İklimin Durumu Raporunda da yerküreyi tehdit edecek felakete açıkça dikkat çekiliyor. 2023 yılının verilerini kapsayan son raporda  bir yıllık süreçte, okyanus suyu sıcaklıkları ve Antarktika'da deniz buzu kaybında rekor kırıldığı, aşırı hava olaylarının sosyo-ekonomik kalkınmayı baltaladığı belirtiliyor. Raporda, son bir yılda ortalama sıcaklıkların tüm dünyada 1.4 derecenin  üzerine çıktığı, okyanuslarda sıcak hava dalgalarının yaşandığı da aktarılıyor. Kasırgadan en çok etkilenen ülkelerin Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Libya olduğu belirtilirken, iklim krizine bağlı gıda krizinin ise kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.

Savaştan beter! Küresel gıda krizi yaşanabilir - Resim : 1
Türkiye, kuraklık ve sıcaklık artışından en çok etkilenen ülkelerin başında geliyor. 

DENİZ SUYU KAYNIYOR!

Rapordaki önemli ayrıntılardan biri de deniz yüzeyi sıcaklıklarına ilişkin veriler. Deniz suyu sıcaklıklarının, geçmiş yıllara kıyasla Nisan 2023'den bu yana rekor seviyeye ulaştığının altı çizilen raporda, Kuzey Atlantik'in doğusu, Meksika Körfezi, Karayipler, Kuzey Pasifik ve Güney Okyanusu'nun geniş alanlarında olağanüstü sıcaklıklar kaydedildiği belirtiliyor. Raporda ayrıca 1950'den bu yana kayıtlardaki en büyük buz kaybın yaşandığına dikkat çekilirken, şu saptamalar sıralanıyor: 

"Antarktika'daki deniz buzu miktarı kayıtlara geçen en düşük seviyedeydi. Kış sonunda Fransa ve Almanya'nın toplam büyüklüğüne eşit buzul eridi. 2023 yılı, 174 yıllık gözlemsel kayıtlardaki en sıcak yıl olurken, 2014-2023 ortalama küresel sıcaklık 1850-1900 ortalamasının 1.2 üzerinde gerçekleşti."

"Grönland Buz Tabakası kütle kaybetmeye devam etti. Avrupa Alplerindeki buzullar aşırı bir erime mevsimi yaşadı. İsviçre'de buzullar son iki yılda kalan hacimlerinin yaklaşık yüzde 10'unu kaybetti. Batı Kuzey Amerika ise, 2023 yılında 2000-2019 dönemi için ölçülen oranlardan beş kat daha yüksek bir oranda rekor buzul kütle kaybına uğradı."

TÜRKİYE'Yİ DE VURDU

"Daniel Akdeniz Kasırgası'nın aşırı yağışlarına bağlı sel felaketi Yunanistan, Bulgaristan, Türkiye ve Libya'yı etkiledi, özellikle Eylül ayında Libya'da ağır can kayıpları yaşandı. Kuzey Arjantin ve Uruguay'da Ocak'tan Ağustos'a kadar yağışlar ortalamanın yüzde 20 ile 50 altında kaldı, bu da ürün kayıplarına ve düşük su depolama seviyelerine yol açtı."

İSTANBUL LİSTEDE

Öte yandan küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerin başında gelen Türkiye için yakın gelecek öngörüleri de iç açıcı değil. Öyle ki, 81 kentin 36’sı ‘yüksek’ ve 'çok yüksek’ iklim riski altında bulunurken, araştırmalara göre en riskli şehirler ise Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı olarak sıralanıyor.  Hem sıcaklık artışı hem kuraklık felaketine uğrayacak en riskli kentler ise İstanbul, Ankara, Kayseri, Mersin ve Gaziantep olarak öne çıkıyor. 

Savaştan beter! Küresel gıda krizi yaşanabilir - Resim : 2
 Türkiye’nin net sıfıra ulaşmak için 2053 yılına kadar sadece çimento sektöründeki teknolojiler için 30.7 milyar dolarlık bütçe ayırması gerekiyor

KAYNAK AYRILMALI

Çevre ve İklim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Rıfat Ünal Sayman ise Türkiye’nin 2021 yılında Paris Anlaşmasını onayladığını belirterek, “Türkiye, 2030'da 1.213 milyon ton karbondioksit miktarını 695 milyon ton seviyesinde tutmayı ve 2053 yılında net sıfır salıma ulaşmayı taahhüt etti. Türkiye’nin bu hedeflere ulaşmak için önemli bir kaynak ayırması gerekiyor" diyor.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel