Bayramda baklava alırken dikkat: "Ucuz baklava" yerken sağlığınızdan olmayın
Bayram öncesi uzmanlar, hileli tatlılar konusunda vatandaşları uyarıyor. Baklavaya şekerli şerbet yerine glukoz koyan da var, fıstık yerine bezelye koyan da. Gerçek bir baklavanın inceliklerini ise ustası Haber Global'e anlattı.
Ramazan Bayramı'nın olmazsa olmazı, Türk mutfağının geleneksel lezzeti baklava. Evde tek tek kendi açıp yapan da var, fırınlara pastanelere sipariş veren de. Hazır almak isteyenler, hem bütçesine hem damak tadına uygun baklava için arayışa girdi bile. Cevizi, fıstığı, tereyağı, şekeri... Ucuza mâl etmek için her malzemenin alternatifi var. Bu nedenle ucuz baklavadan kaçmak gerekiyor. Örneğin pancar şekeri yerine glukoz şurubuyla yapılan tatlılar hastalıklara da davetiye çıkarıyor.
45 yıldır bakla ustası olan Mehmet Ali Yurtsever, unun kaliteli olması gerektiğini de söyledi. Evde baklava yapacakların dikkat etmesi gereken hususları da anlatan Yurtsever, "Hazır yufkayı alsınlar tepsiyi yağlayacaklar. Belli bir seviyeye şey yaptıktan sonra arasına ceviz atacaklar veya fıstık. Tekrar hamur döşeyecekler. Yüzlük tabir ettiğimiz tüm hamuru çekecekler arasına yağ atarak dilecekler. Yağ da el sıcaklığı yakmayacak şekilde verirlerse daha güzel olur baklava. Şerbet de sıcak olacak baklavada sıcak olacak çekmesi için. 180-190 derecede pişer. 45-50 dakikayı buluyor" dedi.