Savaşın iki tarafı Bali'de birlikte yaşıyor: -Üzgünüm Moskovalıyız! -Neden üzgünsün ki?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Endonezya
Savaşın iki tarafı Bali'de birlikte yaşıyor: -Üzgünüm Moskovalıyız! -Neden üzgünsün ki?

Neredeyse bir yıldır devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle ana vatanlarından dünyanın dört bir yanına dağılan Rus ve Ukraynalıların bir kısmı da Bali'de buluştu. Cepheden 10 bin kilometre uzakta iki halk birlikte yaşamayı öğreniyor...

Dünyanın bir ucunda, savaşın sıcak çatışmalarından 10 bin kilometre uzakta Endonezya'daki bir otelin kafesinde tezgahta Kiev usülü bir pasta duruyor; yanında ise ezilmiş kurabiye, yoğunlaştırılmış süt ve tereyağı ile yapılan Rus tatlısı 'kartoshka' (“patates” anlamına gelmekte) duruyor. Rus aşçı menüde ilk başta “Rus çorbası” olarak geçen 'borscht'un menşeinin Ukrayna olabileceğini de kabul etmiş. Çorba artık menüde sadece 'borscht' olarak geçmekte. İki ülke bir süredir bu çorbanın kime ait olduğuna ilişkin bir mücadele de veriyor...

Otelin hem Rus hem de Ukraynalı ziyaretçileri sauna ve buhar odasında yan yana keyif çatıyorlar. Savaş başlayalı neredeyse bir yıl olacak. Bali'deki Parq Ubud, hem Ukraynalılar hem de Ruslar için savaşın başından bu yana güvenli bir sığınak görevi görüyor. Aynı zamanda Parq Ubud yalnız da değil. Endonezya'da Bali, dünyanın dört bir yanında başka tatil merkezleri... Uzaktan çalışma ve yurt dışında bir süre yaşama imkanı olan Ruslar ve Ukraynalılar adeta savaş atmosferine de ellerinden geldiğince mola veriyorlar.

Savaşın iki tarafı Bali'de birlikte yaşıyor: -Üzgünüm Moskovalıyız! -Neden üzgünsün ki? - Resim : 1
Dünyanın en büyük ekonomilerini bir araya getiren G20 zirvesi, 2022'de Endonezya'da gerçekleşmişti. Fotoğraf: Shutterstock

İki taraf arasında böyle yerlerde dostluklar da kuruluyor ancak ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar devam eden savaşın yükü hala birçoğunun sırtında...

'RAHATSIZ OLACAKLARINI DÜŞÜNDÜM'

Dubai'de birkaç hafta geçirdikten sonra mart ayında Bali'ye gelen ve kripto para şirketinde NFT tasarımcısı olan 21 yaşındaki Polina Ptushkina, "Buradaki Ukraynalıların rahatsız olacaklarını düşündüm, çünkü olanlardan utanıyorsunuz” diyor. İşgalin ilk günlerinde Moskova'da protestolara katıldığını ifade eden genç kadın, “Kendi adıma utanıyorum zira bunu durduramadık, elimizden geleni yapmadık” ifadelerini kullanıyor.

Ptushkina, buradaki ilk günlerinde şimdi yakın arkadaş oldukları bir Ukraynalı ile aralarında geçen sohbeti de anımsıyor. Kadın kendilerine yaklaşmış ve “Ukraynalı mısınız?” diye sormuş. Ptushkina ise “Üzgünüm, Moskovalıyız” yanıtını vermiş. Kadının verdiği “Neden üzgünsünüz ki?” yanıtı ise arkadaşlıklarını başlatmış.

Bazı Ukraynalılar için ise etrafta Rusları görmek evde neler olup bittiğini onlara hatırlatan acı verici birer unsur. Bir çevrimiçi seyahat şirketinin CEO'su olan Ukraynalı Paulo Tarasyuk, “Bizim için çok zor. Ruslarla nasıl iletişim kuracağımızı bilemiyoruz” sözleriyle yaşadığı çelişkileri aktarmaya çalışıyor.

Tarasyuk Ruslarla savaş hakkında neredeyse hiç konuşmadıklarını ise “Zira onların kendi doğruları var bizim de kendi doğrularımız var” diye açıklıyor.

14 BİN 500'DEN FAZLA RUS, 3 BİNİ AŞKIN UKRAYNALI...

Bali savaştan önce birçok Rus ve Ukraynalı için tercih edilen bir tatil lokasyonuydu. Ada bu süreçte kendisini uzaktan çalışmayı mümkün kılan bir buluşma noktası olarak konumlandırdı ve teknoloji alanında çalışan yüksek eğitimli profillere uzun vadeli vize sözü verdi.

Endonezya göçmenlik verilerine göre, Eylül 2022 itibarıyla 14 bin 500'den fazla Rus ve 3 binden fazla Ukraynalı Bali'ye girdi. Endonezya Turizm Bakanı Sandiaga Uno, hükümet olarak savaşa yakalanan turistlerin vizelerinin yenilenmesine yardımcı olacaklarını dile getirdi. Bakan Uno, “Zor bir zaman olduğunu biliyoruz” diyor.

Parq Ubud'un ABD'li kurucu ortağı William Wiebe, kendisi ve yatırımcıların aslında Çinli ve Avustralyalı turistleri hedeflediklerini, Ruslar ve Ukraynalılardan bu kadar rağbet göreceğinin akıllarının ucundan dahi geçmediğini aktarıyor. Wiebe, yaklaşık 300 kişilik bir bekleme listeleri olduğunu ifade etmekte. Mekanın satış müdürü Kristina Kuchinskaia, Parq'taki insanların yaklaşık yüzde 90'ının Rus ve Ukraynalı olduğunu söylüyor ancak “Kimin Ukraynalı kimin Rus olduğunu” kesin olarak bilmediğini de sözlerine ekliyor.

Bazı Ukraynalılar ise vicdan azabı çektiklerini dile getiriyor. Kharkiv'den gelen 29 yaşındaki evli ve yedi, beş ve iki yaşlarında üç çocuk babası Alex Man, çocuklarını burada okula yazdırmış. Yedi yaşındaki çocuğunun okulda Rus sınıf arkadaşlarıyla birkaç kez tartıştığını dile getiren Man, Ukrayna'daki gönüllü kuruluşlara bağışta bulunduğunu söylüyor ve “Gidip kendimle savaşamadığım için kalbim kanıyor” diyor.

Aynı zamanda pek çok Rus ve Ukraynalı, daha sonra nereye gideceklerine karar vermeden önce Bali'nin kendileri için bir mola yeri olduğunu söylüyor. Turizm Bakanı Uno'ya göre Ruslar, Bali'de artık ortalama olarak 90 günden fazla kalıyorlar, geçmişte bu süre bir ila iki haftaydı.

Moskovalı NFT tasarımcısı Ptushkina da sanat eğitimi için Avrupa'ya geri dönmeyi umduğunu söylüyor ve arkadaşlarının çoğunun artık Litvanya, Letonya, İsrail, Gürcistan ve Fransa gibi yerlerde olduğunu dile getiriyor.

Kaynaklar: The New York Times, Reuters, Euronews

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı endonezya