Savaşa tatilde yakalandılar: Ruslar ve Ukraynalılar birlikte mahsur kaldı!

Ukrayna Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Savaşa tatilde yakalandılar: Ruslar ve Ukraynalılar birlikte mahsur kaldı!

Ekseriyetle kış tatillerini Mısır'da geçirmeyi tercih eden Ruslar ve Ukraynalılar için aslında 2022 de farklı değildi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde Mısır'da tatile gelen iki ülkenin vatandaşları bir anda Mısır'da yan yana kalmak durumuna düştü. Bu, tatsız durumlara da sebep olabiliyor...

Kızıldeniz'in kıyısındaki bu beş yıldızlı tatil köyü açık büfe 20 restorana, bir su parkına, lüks bir spa salonuna, gece eğlencelerine, dalışlara, gün batımı yogasına ve aqua Zumba gibi etkinliklere ev sahipliği yapmakta. Lobide kırmızı uzun bir elbise içinde bir kadın kuyruklu piyanoda Chopin çalıyor. Bir sürü küçük çocuk ise yüzlerinde boyalar ve ellerinde plastik kılıçlarla Rusça “Ben bir korsanım!” diye bağırarak etrafta koşuşturuyor.

Bu otelin misafirlerinin çoğu Rus... Önemli bir kısmı ise Ukraynalı. Çoğunun aslında tatilleri sona ermişti; günler evvel evlerinde olmalıydılar. Ama hala Mısır'da bir tatil köyünde tüm yaşananlardan uzak ama yaşananların ağır gölgesinde bir arada konaklamak durumundalar.

DÖRDÜNCÜ GÜN İŞGAL HABERİ GELİNCE...

Ukrayna'nın saldırı altındaki başkenti Kiev'den Mısır'a yaklaşık bir ay önce eşi ve küçük çocuğuyla tasasız bir plaj tatili geçirmek için gelen ve tatilinin dördüncü gününe işgal haberiyle uyanan 30 yaşındaki Yevgeni Şevçenko içinde bulundukları durumu şu şekilde açıklıyor:

“Benim için şu anda Ruslarla konuşmak zor. Onların da kredi kartları çalışmıyor, ruble çakılmış durumda. Ama onları bizim yaşadığımız sorunlarla Ukrayna'nın sorunlarıyla karşılaştıramazsınız.”

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonraki haftalarda güneşli Şarm El-Şeyh'te, hem Rusya'dan hem de Ukrayna'dan binlerce turist, kendilerini bir arada mahsur kalmış, eve gidemez ve kahvaltı büfesinde birbirlerinden kaçamaz halde buldular.

ORTAMA GERİLİM HAKİM...

Ara sıra merhamet anları da yaşanıyordu ancak çoğunlukla gerilim ortama hakim. Saldırganlık ve korku da önemli bir yere sahip... Ukraynalı turistler, konuştukları Rusları, Ukrayna'nın işgali hak edecek hiçbir şey yapmadığına ikna etmeye çalıştıklarını ancak bunda büyük ölçüde başarısız olduklarını söylüyor.

Ukraynalı bir adam ise üzerinde Rusya bayrağı bulunan bir tişört giymiş bir Rus turistin, ağlatana kadar Ukraynalı bir kadına gözlerini dikip baktığını söylüyor. Şehrin dört bir yanındaki AVM'lerde çirkin sözlü saldırılara tanıklık etmek mümkün.

Otel çalışanları ise otellerin Ukraynalıları ve Rusyalıları aynı yerde yemek yemeye ikna etmek için ikramlar ve daha başka avantajlar sunduklarını ifade ediyor.

Yevgeni Şevçenko ise civarda rastladıklarından daha dost canlısı bir Rus turistin kasada ödeme sırasında kredi kartının çalışmamasının yarattığı gergin anı hatırlıyor. Adamın dönüp kredi kartıyla işlem yapamadığını anlatmaya çalıştığını ve kendisinin öfkesini kontrol etmekte çok zorlansa da muvaffak olduğunu ifade ediyor ve şunları söylüyor:

“Sadece, 'Anlıyorum' diyebildim.”

Savaşa tatilde yakalandılar: Ruslar ve Ukraynalılar birlikte mahsur kaldı! - Resim : 1
İşgal haberini Mısır'da tatil esnasında alan Ukraynalılar, haberi gözyaşlarıyla karşılamış ve ellerinden geldiğince savaş karşıtı görüşlerini ifade etmişlerdi. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Büyükelçiliği yetkilileri, yaklaşık 11 bin Ukraynalı'nın Şarm El-Şeyh'te ve 9 bin Ukraynalı'nın ise başka bir Kızıldeniz tatil beldesi olan Hurghada'da kaldığını açıkladı. Mısır'ın Avrupa'ya tahliye uçuşlarını koordine etmesi nedeniyle bu rakamlar o zamandan beri kademeli olarak azalıyor. Kamuya açık olmasa veriler olmasa da Mısır'da mahsur kalan Rusların sayısının ise muhtemelen 10 bin civarında olduğu söyleniyor.

Söz konusu Ukraynalılardan biri de 50. yaş günü kutlaması için Şarm El-Şeyh'e gelen Vadim Harat. Rusya'nın ülkesini işgal ettiğini öğrenen Kievli elektrik mühendisi Harat, "Burada olduğum için hâlâ suçlu hissediyorum. Öylece oturmak inanılmaz” ifadelerini kullanmakta.

Mısır hükümeti, Ukraynalı konukların konaklamalarını ücretsiz olarak uzatmak için Kızıldeniz'deki iki ve üç yıldızlı otelleri ayarladı. Daha lüks yerlerde kalmak isteyen ve imkanı olanlara özel fiyatlar sunuluyor.

'MISIRLILAR DAHA ÜZGÜN!'

Ücretsiz konaklama sağlayacak olan otellere devlet, ağırladıkları Ukraynalı başına 10 dolar ödeme yapacak. Red Sea Hotels'in satış müdürü Eşref Şerif, "Mısırlılarla konuşursanız, Ukraynalılardan daha üzgünler!" diyor ve şöyle devam ediyor:

"Çünkü bu şehrin sadece turizmi var."

Çok boyutlu bu gerginlik esnasında turistler birbirlerinin kanallarına ve yayın organlarına da maruz kalıyorlar. Ruslar, Ukrayna'da yaşananlara tanıklık ederken bir kısmı hala “yaşananların o kadar da dramatik” olmadığını düşünüyor. Bu tavra katlanamayan Ukraynılar ise göz ucuyla Rus kanallarında yayınlananları görünce aslında Rusların hangi koşullar altında bu tavırlara büründüklerini de anlıyorlar.

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “War Strands Ukrainian and Russian Tourists Together in Egyptian Resorts” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Mısır