Rusya'dan tahıl anlaşması açıklaması: Riskli ve garanti altında değil

Rusya Ukrayna BM
Rusya'dan tahıl anlaşması açıklaması: Riskli ve garanti altında değil

Tahıl koridoru anlaşmasından çekilen Rusya'dan yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Tahıl anlaşması riskli ve garanti değil. Ukrayna'nın adımları tahıl anlaşmasına zarar verdi. Türkiye ve BM ile iletişimi sürdürüyoruz" dedi.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Rusya'dan yeni bir açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın tahıl anlaşmasını askıya alma kararına ilişkin konuştu, Ukrayna'nın adımlarının tahıl anlaşmasını baltaladığını söyledi.

Peskov, tahıl koridoru boyunca, gemilerin geçiş güvenliğini sağlamanın imkansız hale geldiğini, bu yüzden de riskler nedeniyle tahıl anlaşmasının artık uygulanabilir olmadığını söyledi.

RUSYA OLMADAN TAHIL SEVKİYATI

Ukrayna’yı Sivastapol'deki askeri üsse SİHA saldırısı düzenlemekle suçlayan Rusya, haftalardır gündemde tuttuğu kozunu oynadı. Misilleme olarak tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı.

 Türkiye, Ukrayna ve BM ise, gıda sevkiyatını Rusya olmadan da sürdürmeye kararlı. Küresel gıda krizinin önüne geçmek için 22 Temmuz’da İstanbul’da imzalanan anlaşma devam ettirilecek.

Türkiye, Ukrayna ve BM, ilk etapta 16 geminin hareket planı ve 40 geminin denetlenmesi konusunda uzlaştı. Bu kapsamda 354 bin ton tarım ürünü taşıyan12 gemi Ukrayna'daki üç limandan ayrıldı. Gemiler Afrika, Asya ve Avrupa ülkelerine gidecek. Ukrayna'ya da 4 gemi giriş yapacak.

Ayrıca İstanbul'a daha önce ulaşan gemilerin denetimi yeniden başladı. Taraflar, Rusya'nın anlaşmadan çekilmesine rağmen gemilerin güvenli geçişini sağlamak için eylemlerini koordine ediyor.

BM Heyeti konuyla ilgili Rusya'yı bilgilendirdi. Bir Rus yetkiliyse kararın bağlayıcılığı olmadığını belirtti.
BM'nin Karadeniz Tahıl Anlaşması Koordinatörü Amir Abdulla, Moskova'yı uyardı. Sivil kargo gemilerinin asla askeri hedef olamayacağını ya da rehin alınamayacağını açıkladı.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

tahıl koridoru anlaşması Rusya ukrayna BM