NATO ve BM'den Rusya'ya 'tahıl' çağrısı: Anlaşmayı acilen yenileyin

Rusya NATO Ukrayna
NATO ve BM'den Rusya'ya 'tahıl' çağrısı: Anlaşmayı acilen yenileyin

NATO, Rusya'dan tahıl anlaşmasını acilen yenileyerek gıdanın en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılmasına imkan tanınmasını istedi. BM Genel Sekreteri Guterres ise anlaşmanın yenilenmesi için çalıştığını belirtti.

Rusya'nın kararına NATO'dan tepki geldi.  NATO, Rusya’ya tahıl anlaşmasını askıya alma kararını yeniden gözden geçirmesi için çağrı yaptı. Anlaşmayı acilen yenileyerek gıdanın en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılmasına imkan tanınmasını istedi.

NATO'dan yapılan açıklamada, "Putin gıdayı silah haline getirmekten vazgeçmeli ve Ukrayna'daki yasa dışı savaşı sonlandırmalı" ifadeleri kullanıldı. 

BM: DERİN ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın tahıl anlaşmasını askıya almasından derin endişe duyduğunu söyledi. Guterres, anlaşmanın yenilenmesi için çalıştığını belirtti.

Guterres, anlaşma üzerine temaslarını sürdürmek için Cezayir’e yapacağı ziyareti iptal etti.

ABD: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden üzüntü duyduklarını belirtti ve Moskova'yı girişimin işleyişini sürdürmeye çağırdı. Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, şunları ifade etti: 

"Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın BM aracılığındaki Karadeniz Tahıl Girişimi operasyonlarına katılımını askıya almasından üzüntü duymaktadır. Tüm tarafları bu hayati, hayat kurtaran Girişimin işleyişini sürdürmeye çağırıyoruz. Karadeniz Tahıl Girişimi şimdiden 9 milyon metrik tondan fazla gıdayı taşıdı ve düşük ve orta gelirli ülkeler için kritik öneme sahip fiyatları düşürdü. Başarılı oldu ve devam etmeli." ifadelerini kullandı.   Rusya'nın bu kritik tahıl ihracatını bozmaya yönelik bir eylemi, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve ailelerin yiyecek için daha fazla harcaması veya aç kalmasına neden olacağına işaret eden Blinken "Bu düzenlemeyi askıya alan Rusya, başlattığı savaşta gıdayı yeniden silah olarak kullanıyor, bu da düşük ve orta gelirli ülkeleri ve küresel gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor ve zaten korkunç düzeydeki insani krizleri ve gıda güvensizliğini daha da kötüleştiriyor."

Blinken, Kremlin yönetimini Girişim'e katılımını sürdürmeye, düzenlemeye tam olarak uymaya çağırdıkların yineledi.

FRANSA: RUSYA  GIDA KRİZİNİ AĞIRLAŞTIRIYOR

Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'nın, tahıl sevkiyatı anlaşmasına (Karadeniz Tahıl Girişimi) katılımını askıya alarak "Ukrayna'ya karşı saldırganlığının neden olduğu küresel gıda krizini daha vahim hale getirdiğini" ifade etti.

Colonna, "(Rusya'nın) Ciddi sonuçları olacak bu kararını yeniden gözden geçirmesi gerekiyor" dedi. 

ANLAŞMA 22 TEMMUZ'DA İMZALANMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, dün, Ukrayna'dan tahıl ürünlerin çıkışına ilişkin anlaşmayı süresiz olarak askıya aldıklarını bildirerek Rus tarafının koridordan geçen sivil gemilerin güvenliğini artık garanti edemeyeceğini duyurmuştu.

Açıklamada, Ukrayna'nın tahıl ihracı için oluşturulan insani koridoru örtü olarak kullanarak Sivastopol'daki deniz üssünde Rus Karadeniz Filosunun gemilerine ve altyapısına insansız hava araçlarıyla büyük hava ve deniz saldırıları düzenlediği ifade edilmişti.

Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatı anlaşması, 22 Temmuz'da İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı.

Kaynak: Haber Global TV

NATO Rusya tahıl anlaşması