Rusya'dan kritik iddia: Ukrayna, gıdaları zehirlemek için kimyasal silah kullandı

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Kazakistan AB Dünya haberleri Gündem haberleri
Rusya'dan kritik iddia: Ukrayna, gıdaları zehirlemek için kimyasal silah kullandı

Rus Komutan Kirillov, Ukrayna ordusunun gıda malzemelerini zehirlemek için kimyasal silah kullandığını iddia etti. Kirillov, söz konusu kimyasal bileşenlerin pahalı olduğunu ve sadece bir ülkede üretildiğini bildirdi.

Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, Ukrayna ordusunun gıda malzemelerini zehirlemek için kimyasal silah kullandığını ileri sürdü.

Kirillov, 3.Genç Bilim İnsanları Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Rusya-Ukrayna Savaşı'na dair açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ordusunun savaş esnasında kimyasal silah kullandığını öne süren Kirillov, "Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin özel askeri operasyon esnasında gıda malzemelerini zehirlemek için kimyasal silah bileşenlerini kullandığı 17 kez tespit edildi. Bu, en az 15 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu." ifadelerini kullandı.

Kirillov, söz konusu kimyasal bileşenlerin pahalı olduğunu ve sadece bir ülkede üretildiğini söyledi.

AB TEMSİLCİSİNDEN KAZAKİSTAN'A "YAPTIRIM" ZİYARETİ

Avrupa Birliği (AB) Uluslararası Yaptırımlar Özel Temsilcisi David O’Sullivan, bu yıl ikinci kez ziyaret ettiği Kazakistan’da yetkililerle Rusya’ya yönelik yaptırımların uygulanmasını ele aldı.

O’Sullivan, başkent Astana'daki temaslarının ardından AB’nin Kazakistan Temsilciliğinde basın toplantısı düzenledi.

Kazakistan’ı en son nisan ayında ziyaret ettiğini hatırlatan O’Sullivan, ülkede Rusya’ya karşı yaptırımların uygulanmasına yönelik alınan önlemler sayesinde çift kullanımlı ürünlerin ihracatında düşüş gözlemlediklerini ancak diğer ürünlerin ihracatında artış olduğunu belirterek, "Dolayısıyla çözülmesi gereken çok şey var." dedi.

Temsilci O'Sullivan, bazı şirketlerin Rusya’ya ihracatının devam ettiğine dikkati çekerek, AB’nin söz konusu şirketleri yakından takip ettiğini ama şirketlere yaptırım uygulama konusunun henüz masada olmadığını kaydetti.

Özbekistan ve Kazakistan’daki temaslarının ardından Kırgızistan, Ermenistan, Sırbistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Hindistan’a da gideceğini dile getiren David O'Sullivan, "Ziyaretlerimin amacı bu ülkeleri yaptırımlara katılmaya ikna etmek değil sadece, bu ülkelerin topraklarının Rusya’nın yaptırımlardan kaçması için kullanılmamasını istişare etmek.' diye konuştu.

Kaynak: AA