Rusya'dan Erdoğan'ın davetiyle ilgili açıklama

Rusya Ukrayna
Rusya'dan Erdoğan'ın davetiyle ilgili açıklama

Türkiye savaş çanlarının çaldığı Ukrayna krizinde gerilimi azaltmak için devreye giriyor. Türkiye'nin arabuluculuk önerisine Kremlin'den ilk değerlendirme geldi: "Ukrayna'daki durumu çözmeye yönelik her türlü çaba memnuniyetle karşılanabilir."

Rusya'nın Ukrayna'ya saldıracağı endişesi büyürken Türkiye de arabulucu olarak devreye girmeye hazırlanıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada önümüzdeki ayın başlarında Ukrayna'ya gideceğini belirterek, şunları ifade etmişti: "Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmeleri doğru bulmuyoruz. Zira bölgede bir savaş atmosferinin olması, böyle bir psikolojinin doğması bizi de her iki tarafla münasebetleri olan bir ülke olarak üzmektedir. Temennimiz o ki bir an önce Sayın Putin ile Zelenski'yi bir araya getirebilmek ve yüz yüze bir görüşme yapmalarını temin etmek."

Reuters haber ajansı da Türk diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasında arabulucuk rolü üstlenmeye açık olduğu bilgisini aktardı. Haberde, Kasım ayında da Ankara'dan gelen böyle bir öneriye her iki tarafın da destek verdiği vurgulandı.

Türkiye'nin Rusya ev Ukrayna temsilcilerinin de katılımıyla AGİT Minsk Grubu'nun henüz tarihi belli olmayan bir sonraki buluşmasına da ev sahipliği yapmak için görüşmelerini sürdürdüğü bildirildi. AGİT Minsk Grubu, Ukrayna'nın doğusunda yer alan Donbass bölgesinde Rusya yanlıları ile Kiev taraftarları arasındaki gerginliği azaltmak amacıyla oluşturulmuştu.

KREMLİN: HER TÜRLÜ ÇABA MEMNUNİYETLE KARŞILANABİLİR

Ukrayna Devlet Başkanlığı, Türkiye'de yapılacak Zelenskiy-Putin görüşmesini olumlu iyi bir fırsat olarak tanımladı. Kremlin Sarayı'ndan ise şartlı onay sinyali geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, " Ankara'dan gelen açıklamaları duyuyoruz. Ukrayna'daki durumu düzeltmeye yönelik her türlü çabanın memnuniyetle karşılanabileceğini bir kez daha tekrarlamak isterim" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin Donbass bölgesindeki ayrılıkçı güçlerin temsilcilerini de bu görüşmelere davet ettiklerini hatırlatan Peskov, "Türk meslektaşlarımızın Donbasslı temsilcileri davet etmeye hazır olduklarını da duyduk. Bu çok önemli bir husus ve biz de buna ilgi gösterdik. Bu bağlamda Ukraynalı muhataplarımızın buna ilgi gösterip göstermediğini ve buna nasıl yaklaştıklarını öğrenmek isteriz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in bir temasının bulunmadığını söyleyen Kremlin Sözcüsü Peskov, "Ancak istenirse hızlıca telefon görüşmesi için mutabakat sağlanabilir" dedi.



Kaynak: Haber Global TV

türkiye ukrayna Kremlin