Rusya'dan Biden'ın 'soykırım' açıklamasına sert tepki, Zelenski'nin 'takas' önerisine yanıt

Rusya ABD Vladimir Putin Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya'dan Biden'ın 'soykırım' açıklamasına sert tepki, Zelenski'nin 'takas' önerisine yanıt

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, ana muhalefet lideri Viktor Medvedçuk'un kelepçe takılmış bir fotoğrafını paylaşarak, "Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişmeyi öneriyorum" demişti.Kremlin'den yanıt gecikmedi. Kremlin, ABD Başkanı Joe Biden'in soykırım açıklamasına da sert tepki gösterdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ana muhalefet partisi lideri Viktor Medvedçuk'un gözaltına alındığını açıklamıştı. 

Telegram'dan Medvedçuk'un kelepçe takılmış bir fotoğrafını paylaşan Zelenski, "48 gün saklanmayı başardığını ama sonunda yakalandı. Rusya Federasyonu'na Medvedçuk'u Rusların esir tuttuğu Ukraynalılarla değişmeyi öneriyorum. Kolluk kuvvetlerimiz ve ordumuz da bu olasılığı göz önünde bulundursun" ifadelerini kullanmıştı. 

KREMLİN'DEN TAKAS YANITI

Zelenski'nin açıklamasına Kremlin'den yanıt geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Medvedçuk'un Rusya ile gizli bir ilişkisi olmadığını da söyledi. 

Ukraynalı esir askerlerin Medvedçuk'la takas edilemeyeceğini söyleyen Peskov, "Kendisi Rusya vatandaşı değil, yabancı bir politikacı ve askeri operasyonla hiçbir ilgisi yok. İfade özgürlüğünü bu kadar önemseyen ve siyasi nedenlerle bir kişiye zulmün mümkün olmayacağından bahseden Avrupalı ​​politikacılara da çağrıda bulunuyoruz. Medvedçuk'un kaderini kuşkusuz takip edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Ukrayna'nın en büyük ikinci partisi olarak bilinen Yaşam İçin Muhalefet Platformu'nun lideri olan Medvedçuk, Mayıs 2021'de “devlete ihanet” şüphesiyle ev hapsi cezası almıştı.

Ülkedeki savaşın başlamasının ardından ev hapsinden kaçtığı ileri sürülen Medvedçuk'un aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızının vaftiz babası olduğu da iddia ediliyor.

ABD BAŞKANI BIDEN'A SET TEPKİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da "soykırım" yaptığını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden'a da sert tepki geldi:

"Biden'ın Rusya'ya yönelik soykırım açıklamasını kategorik olarak reddediyoruz. Biden'ın yakın tarihte yüksek profilli suçlar işlemiş bir ülkenin başkanı olarak bu tür açıklamalar yapması kabul edilemez. Biden'ın Rusya'nın Ukrayna'daki amaçlarını "soykırım" olarak tanımlamasını doğru bulmuyoruz."

Peskov, Ukrayna ile sürdürülen görüşmelerde Rusya’nın müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy’in son günlerde sessiz olmasıyla ilgili, “Bilgiler geldikçe ve durumlar ortaya çıktıkça açıklamalar yapılır. Şu anda söylenecek bir şey yok. Medinskiy bu yönde çok sıkı çalışmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan ​​​​​​​Japonya'nın AUKUS'a resmi olmayan daveti ile ilgili süreçleri çok dikkatli takip ettiklerini kaydeden Peskov, bu tür ittifakların geniş bir bölgenin istikrar ve güvenliğini sağlayacak amaçta olmadığını ifade etti.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Volodimir Zelenski Joe Biden Viktor Medvedçuk