Rusya'da komünizm yeniden mi doğuyor? Komünizm 2.0!

Rusya Vladimir Putin
Rusya'da komünizm yeniden mi doğuyor? Komünizm 2.0!
Duma seçimlerinden ikinci parti olarak çıkan Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) oyunu ve sandalye sayısını dikkat çeken bir şekilde artırdı. Fotoğraf: Reuters

Vladimir Putin'in partisi Birleşik Rusya, Duma seçimlerinden mutlak bir zaferle ayrıldı ancak partinin sandalye sayısında yaşanan düşüş ve 2. parti Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nin yükselişi dikkat çekti. Bu yükseliş soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Komünist Parti nasıl başardı?

Rusya'da seçimlerden yine Vladimir Putin zaferle ayrıldı. Putin'in partisi Birleşik Rusya, yüzde 49.82 oy oranı ile açık ara liderdi. Elde edilen 324 sandalye ise bir önceki döneme göre 19 sandalye kaybedildiğini gösteriyordu. Elbette Putin gücünden neredeyse hiçbir şey kaybetmedi. Bu noktada sonuçlar mutlak bir zafer gibi gözüküyor...

Ancak yine de seçimde dikkat çeken Rusya Federasyonu Komünist Partisi oldu. Yüzde 18.93'lük oy oranıyla sandalye sayısını 15 artırarak 57 sandalyeye ulaştılar ve şu an Duma'nın ikinci partisi konumundalar.

MUHALEFET HER GEÇEN GÜN ZORLAŞIYOR...

Şunu biliyoruz ki Putin'in 21 yılı aşkın iktidarında Rusya'da muhalefet olmak her geçen gün daha da zorlaştı. Ciddi ve görece sert bir muhalefet yapanlar mutlaka radikalleşmek zorunda kalıyor ve marjinalize olarak sistemin dışında kalıyorlar.

Anlaşılacağı üzere Duma olarak adlandırılan mecliste yer alacak muhalif partiler yeni yollar, yeni yaklaşımlar ve yeni bir dil keşfetmek zorunda. Oylarını ciddi oranda artıran RFKP de bu yola gitmiş.

Komünist Parti aslında 1993'te SSCB döneminden taze çıkılmışken girdiği ilk Duma seçiminde yüzde 12.40'la üçüncü sırada kaldığından bu yana hiç ilk 2'nin dışına çıkmadı. Hatta 1995 ve 1999 seçimlerinde ilk parti olmayı dahi başardı.

Rusya'da komünizm yeniden mi doğuyor? Komünizm 2.0! - Resim : 2
Moskova'da halk seçim sonuçlarını protesto ettikleri eylemlerini sürdürüyor. Fotoğraf: Reuters

Ancak 2003'ten beri Putin'in ardından ikinci sırada geliyorlar. 2016'da yüzde 13.34 ile 50 sandalye kaybedip, 92'den 42 vekile düşmeleriyle değişim gerekliliği ayyuka çıkmıştı. 2011'de yüzde 19.19, 2016'da yüzde 13.34'le seçimden çıkan RFKP, yüzde 18.93'e yükseldi. Bu Duma seçimlerinde 1999'dan bu yana alınan en yüksek 2. oy oranı.

DEĞİŞİMİN İSİMLERİ

Bu değişimin arkasında Evgeny Stupin gibi isimler yer alıyor. Evgeny, ABD'li ünlü bir hamburger restoran zincirinin Moskova'daki şubelerinin birinde önündeki 'nugget'ları sosa banıyor. 38 yaşındaki isim, tutuklu muhalif lider Alexei Navalny'nin de desteklediği Komünist Parti'nin yükselen yıldızları arasında...

Afiyetle 'nugget' yerken aslında karikatürize edilmiş “Rus komünist” görüntüsünün çok dışında yer aldığını o da biliyor. Ancak bunlar artık tamamen klişeden ibaret. Yakasına orak-çekiç broşu asmasına gerek yok. Elbette Amerikan fast-food restoranlarının müdavimi değil ama bunu sakıncalı da bulmuyor.

Evgeny Stupin'e sık sık TikTok'ta rastlayabiliyorsunuz. Batı'yla daha iyi ilişkiler kurulması gerektiğini savunuyor ve asıl dertlerinin yozlaşma ve yolsuzlukların açığa çıkarılması olduğunu söylüyor.

"KOMÜNİST PARTİ 2.0"

Buna ülkede “Komünist Parti 2.0” da diyen çok. Oylarını dikkat çekici bir şekilde artırmış olmaları izlenen bu yolun başarılı olduğunu da göstermekte. Kot pantolonu ve bolca kazağı ile olup biteni yorumlayan Stupin, “İnsanlar bana Komünizm hasretiyle oy vermedi. Seçmenlerimizin çoğu hakları için mücadele edecek vekiller görmek için bize oy verdi” diyor.

 Moskova Kent Konseyi Üyesi Evgeny Stupin'in boy gösterdiği Komünist Parti, Lenin aşkını yeniden alevlendirmek isteyenler ya da “üretim araçlarının ortak mülkiyetini” savunanların toplanma noktası değil. Ağırlığı temel hak ve özgürlükleri savunan aktivistler oluşturuyor.

Aslında bu noktada marjinalleşmekten de kurtuluyorlar ve Putin'in sertleşen muhalefeti dışlayan düzeni içinde var olmayı başarabiliyorlar. Putin'in kızdırmazken muhalifleri de saflarına çekebiliyorlar.

Rusya'da komünizm yeniden mi doğuyor? Komünizm 2.0! - Resim : 4
Lobanov (solda) seçimlerde RFKP'nin Moskova adayıydı ancak kıl payı kaybetti. Komünist Parti sonuçları kabul etmedi ve oyların yeniden sayılması için başvurdu. Fotoğraf: Reuters

Komünistler ise şekil değiştirmekte. Şu an 30 yaşında olan aktivistler, muhalifler, SSCB dönemini görmedi. O bürokrasiyi hiç tatmadı. Sovyetler Birliği dağıldığında 8 yaşında olan Stupin de o günleri tam içinde yaşamamış.

STALİN'İ ANIMSATMASIN DİYE...

Ancak şu an amansız bir sosyal adalet mücadelesi vermekte. 37 yaşındaki Mikhail Lobanov da o gençlerden biri. Seçim sürecinde kızıla mümkün olduğu kadar az yer verdiklerini, orak-çekici kullanmayı tercih ettiklerini söylüyor.

 Lobanov'un araştırmalarına göre bu semboller, “Stalin ve çalışma kampları Gulag'ları” anımsatıyor:

“İnsanlara erişmek istedik ki derdimizi, yapmak istediklerimizi anlatabilelim.”

Kampanyasını yolsuzlukları ortaya koymak üzerine kuran Lobanov, Moskova'dan aday oldu ancak Birleşik Rusya'nın adayına kıl payı kaybetti. Stupin, Lobanov ve Komünist Parti kazandıklarını düşünüyor ve oyların yeniden sayılmasını istiyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı The Telegraph'ta yayınlanan "Russian Communists call for closer relations with the West over chicken nuggets in Burger King" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Rusya Komünizm Vladimir Putin