Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz...

ÖZEL HABERLER Rusya ABD Türkiye
Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz...
Rusya-Ukrayna sınırındaki gerginlikten dolayı İsveç sınır güvenliğini artırdı. Gotland adasında devriye gezen askerler. Fotoğraf: Reuters

Dünyanın gözü Karadeniz'de. Avrupa'da büyük bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Cuma günü ABD ve Rus dışişleri bakanları Cenevre'de bir araya gelecek. Görüşme bölgenin kaderini belirleyebilir. Peki Rusya gerçekten Ukrayna'yı işgal edecek mi? Türkiye savaş ihtimalini nasıl değerlendiriyor?

Dünya günlerdir Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askeri varlığının sıcak bir çatışmaya dönüp dönmeyeceğini konuşuyor. ABD’li ve Rus yetkililer gerek video konferans yoluyla, gerekse de geçen hafta Avrupa’da bir araya gelip, krizi aşmanın yollarını konuştular. Karşılıklı yapılan açıklamalara göre; diplomasinin yolu tıkandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov “Sabrımız tükeniyor” açıklamasında bulunurken, yardımcısı Rybakov ise “Ukrayna asla NATO ülkesi olamaz” demişti.

Bu gelişmeler geçen hafta yaşanırken iki ülke temsilcileri, Cenevre, Brüksel ve Viyana temaslarından sonuç alamadı.

Beyaz Saray’dan yapılan son açıklamada ise Rusya’nın ‘her an’ Ukrayna’ya saldırabileceği ifade edildi. Basın Sözcüsü Jen Psaki, “Bizim bakışımıza göre durum son derece tehlikeli, Rusya’nın her an Ukraya’ya saldırabileceği bir noktadayız” değerlendirmesinde bulundu. Rusya’nın Ukrayna sınırında 100 bin askeri bulunuyor. Bu askerlerden bir kısmı yakın zamanda Belarus’a geçerek tatbikat yaptı.

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz... - Resim : 1
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ukrayna'ya hareket etti. Fotoğraf: Reuters

SON BÜYÜK TEMAS MI? 

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken önümüzdeki Cuma günü Cenevre’de Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşeceğini açıkladı. Bazı uzmanlara göre; bu son büyük temas olabilir çünkü tarafların çok keskin görüş ayrılıkları var. Blinken dün Ukrayna’ya olan desteklerini göstermek için Kiev’e hareket etti. ABD'li bazı senatörler bu ülkede temaslar gerçekleştirdi.

Rusya Dışişleri kaynakları Ukrayna’yı işgal etmek gibi bir planları olmadığını söylüyor. Peki haftalardır süren temaslardan sonra Blinken ve Lavrov ne konuşacak? Bu şu an tam olarak bilinmiyor. Amerika Birleşik Devletleri Avrupalı müttefiklerinden Rusya’ya karşı daha güçlü seslerini çıkarmalarını istiyorlar ama mevcut ekonomik ilişkiler de buna çok izin vermiyor.

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz... - Resim : 2

AVRUPA'DA DİPLOMASİ TURU

Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçen günlerde yaptığı açıklamada işgal gerçekleşirse daha devreye alınmayan ve Rusya’nın Almanya’ya gaz sevkiyatını iki katına çıkaracak Kuzey Akım 2 projesini askıya alacaklarını söylemişti. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise dün Moskova’da Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü.

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz... - Resim : 3
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Kanadalı mevkidaşı Melanie Joly ile dün Kiev'de görüştü. Fotoğraf: Reuters

Blinken Avrupa turu kapsamında Lavrov ile görüşmeden önce İngiliz ve Fransız diplomatlara da konuşacak. Beyaz Saray tehditkar. Sözcü Psaki, “Rusya diplomatik yolu tercih etmezse sonuçları yıkıcı olacak” açıklamasında bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Arnavutluk dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini gerçekçi bir yaklaşım olarak görmüyorum” ifadelerini kullandı. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

Çünkü Ukrayna sıradan bir ülke değil, Ukrayna güçlü bir ülke. Ayrıca Rusya’nın bu adımı atabilmesi için tüm dünyadaki durumu ve kendi durumunu gözden geçirmesi lazım.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de Ukrayna’da temasları olduğunu aktaran Erdoğan, İlham Aliyev ile görüşeceğini, Putin ile de görüşmesi gerektiğini söyledi. Erdoğan konu hakkındaki sözlerini “Bu bölgeler artık savaşı kabullenemez, bunlar doğru da olmaz” diyerek noktaladı.

ERDOĞAN DA UKRAYNA'YI ZİYARET EDECEK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ise Rusya'nın Ukrayna'ya karşı bir askeri harekatının sonuçlarının büyük ve geriye döndürülemez olacağını belirterek, Türkiye'nin sorunun çözümü için her türlü rolü oynamaya hazır olduğunu söyledi. Kapsamlı bir diyalog gerektiğini söyleyen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç hafta içinde Ukrayna'yı ziyaret edeceğini belirtti.

Rusya ise Ukrayna’nın batı tarafından Rusya’nın güvenliğini tehdit edebilecek noktada silahlandırılmasından endişeli olduğunu aktarıyor. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, “Verilen silahların çoğu savunma değil, saldırı amacı taşıyor. Burada insanların kurduğu hava savunma sistemlerinden bahsediliyor. Bu silahların kullanılmasının hukuka uygunluğu da ayrı bir konudur” demekte.

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz... - Resim : 4
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov dün Alman mevkidaşı Anna Baerbock'u ağırladı. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile görüşen ABD’li senatör Richard Blumenthal, “Bence Putin işgal etmesi durumunda Ukrayna halkının cesaretini küçümseyerek kariyerinin hatasını yaptı” diyor.

Rus medyasında yer alan bilgilere göre ABD, Ukrayna’ya 2014 yılından beri 2.5 milyarlık askeri yardım yaparken bunun 400 milyon doları son bir yıl içerisinde gerçekleşti.

Rusya ve Ukrayna arasında gerçekten savaş çıkar mı? İşte şu ana kadar bildiklerimiz... - Resim : 5
Annalena Baerbock, Rusya ile görüşmeden önce Kiev'de üst düzey temaslarda bulunmuştu. Fotoğraf: Reuters

New York Times yazarı Thomas L. Friedman dün yayınlanan köşesinde Rusya’da 2024 yılı başkanlık seçimlerine işaret ederek Ukrayna ile olan gerilimin ülkedeki safları sıklaştırmak adına önemli olduğunu söylüyor.

Blinken ve Lavrov’un Cuma günü Cenevre’de yapacakları konuşmanın bölgenin kaderini belirleyeceği aşikar. Karşılıklı olarak hiçbir taviz verilmezken ne konuşacakları merak ediliyor.

Kanyaklar: Washington Post, Sputnik, The Hill, New York Times

Kaynak: Web Özel

ABD Rusya türkiye özel haberler