Rusya Ukrayna'nın 'ana silah tedarikçisi' mi oluyor?

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
Rusya Ukrayna'nın 'ana silah tedarikçisi' mi oluyor?
Harkov'da ele geçirdikleri Rus tankını tamir eden Ukraynalı askerler. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna, Rus ordusunun geri çekildiği bölgelerde zırhlı araçları ele geçirirken söz konusu araçların sayısı da her geçen gün artıyor. Hatta öyle ki Ukrayna'nın Rus ordusundan ele geçirdiği zırhlı araç sayısı, Batılı müttefiklerinden gelen araçları geçmiş durumda. Peki bu ne kadar etkili oluyor?

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana, Rus askerleri tarafından terk edilen tanklar ve bu tankların sosyal medyaya düşen görüntüleri sık sık gündem oluyor. Son gelişmeler Rusya'nın, geride bıraktığı ağır silahlarla, Ukrayna'ya Batılı müttefiklerinden daha fazla silah tedarik ettiğini ortaya çıkardı!

Rusya'nın Ukrayna'ya 24 Şubat'ta başlattığı işgalin ardından Ukrayna tarafının eline geçen zırhlı araçlar yeni bir haber değil ancak yayınlanan son analiz, Ukrayna'nın ele geçirdiği zırhlı araçlara dair çarpıcı detaylar sunuyor.

Geride bırakılan ya da ele geçirilen Rus tankları, obüsleri ve muharebe araçları, Ukrayna'nın ülkenin doğusunda Rusya'ya karşı verdiği mücadelede namlularını eski sahipleri olan Rus güçlerine çeviriyor.

Ukrayna'nın doğudaki Harkov bölgesinde başlattığı hızlı ilerleyiş, Rus zırhlılarının Kiev güçlerinin eline geçmesiyle sonuçlandı. Ukraynalı ordu yetkilileri, Rusya'nın düzensiz bir şekilde geri çekilmesiyle ardında yüzlerce ağır silah bıraktığını açıkladı.

Harkov Topçu Taburu Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, taburun, Amerikan yapımı silahların yanı sıra kısa süre önce ele geçirdiği 4 adet Rus 2S19 Msta 152-mm kendinden tahrikli obüs ile Sovyet yapımı çok sayıda mühimmatı kullandığı belirtildi.

Basına yansıyan bilgilere göre, Rus ekipmanlarının bir kısım parçaları kullanıma hazır, bir kısmı ise sahaya tekrar dönüş için tamirattan geçiriliyor. Kullanılamayacak kadar kötü durumda olan tanklar, araçlar ve silahlar ise hurdaya çıkarılıyor.

EN AZ 460 RUS ANA MUHAREBE TANKI...

Açık kaynaklı istihbarat danışmanlığı firması Oryx'in hazırladığı rapora göre, Ukrayna en az 460 Rus ana muharebe tankı, 92 kendinden tahrikli obüs, 448 piyade saldırı aracı, 195 zırhlı savaş aracı ve 44 çok namlulu roketatar sistemi ele geçirdi. Oryx'nin açıklamasında ise, raporun sosyal medya ve haberlerde yer alan görüntülerin analizleriyle hazırlandığı, ele geçirilen bütün ekipmanlar görüntülenemediği için asıl sayının büyük ihtimalle daha fazla olduğu vurgulandı.

Ukrayna ordusu, sayıların doğru olup olmadığını henüz doğrulamadı. Ancak Oryx'nin hesaplamasında ileri sürülen sayılar, Ukrayna ordusunun Eylül'de elinde bulundurduğu toplam zırhlı aracın yarısına tekabül ediyor.

Ukrayna ordusu, doğuda Harkov ve güneyde Herson'da başlattığı karşı saldırı ile bazı bölgeleri geri almaya başlamıştı. Yeni veriler, Ukrayna'nın İzyum'daki muharebenin ardından T-90 tankı ve BTR-82 piyade saldırı aracı gibi gelişmiş zırhlılar ele geçirdiğini ortaya koyuyor.

Zırhlı araçlar, saldırı planları yapan ordular için büyük öneme sahip. Rusya ile Ukrayna ordularının sahip olduğu zırhlılar ile topçu taburları arasındaki fark büyük olduğundan, Rus ordusunun en kıymetli araçları arasında yer alan T-90 tankını ele geçirmek Ukrayna açısından bir zafer olarak yorumlanıyor. Harkov'daki çatışmalarda kilit role sahip Ukrayna 92. Tugayı'nın komutanı geçtiğimiz günlerde daha önce Ukrayna'ya ait olmayan bir T-90 tankını sürerken görüntülenmişti.

Fakat, ele geçirilen bütün ekipman son teknolojiye sahip değil. Oryx'nin raporunu hazırlayan ekibin üyelerinden Jakup Janovsky, “Ele geçirilen ekipman arasında etkili şekilde kullanılabilecek modern araçlar da mevcut, müzelere gitmesi gereken araçlar da...” demekte.

Silah ele geçiren taraf ise sadece Ukrayna değil. Rusya da Ukrayna'ya ait bazı silahları ele geçirdi. Raporda, Rusya'nın çoğunluğu işgalin ilk günlerinde olmak üzere 109 tank, 15 kendinden tahrikli silah ve 63 piyade saldırı aracı ele geçirdiği bilgisi yer alıyor.

BATILI MÜTTEFİKLERİNDEN TANK GELMEDİ

Ukrayna henüz Batılı müttefiklerinden Batı yapımı tank almış değil. Fakat Kiev, Polonya'dan 230 adet ve Çekya'dan da birkaç düzine geliştirilmiş T-72 tankı aldı. ABD ve Avrupa'nın yardım planı ise daha çok ABD yapımı M777 ve Paladin, Alman yapımı Panzerhaubitze 2000 ve Polonya yapımı Krab obüsü gibi NATO standardında ağır silahlardan oluşuyor.

Bahse konu silahlar, Ukrayna'nın Mayıs'ta Sovyet standardı topçu mermileri bitmeye başladığında destek sağlamıştı. Ukrayna Doğu Operasyon Komutanlığı'nda görev alan Albay Serhiy Cherevatyi, Ukrayna'nın görece kısa sürede farklı silah sistemlerini kullanmayı öğrenmesinin, Rusya'dan en son ele geçirdiği silahları kendi sistemine uyarlamasını kolaylaştırdığını dile getirdi.

 Kaynak: The Wall Street Journal, El Pais

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı