Rusya Ukrayna savaşında 100 günün bilançosu
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden neredeyse 100 gün (98) geçti. Sivil kayıplarda son bilanço ne? Küresel enerji fiyatları nereye gidiyor? Rus ordusunun kayıpları hakkında ne biliyoruz?
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden neredeyse 100 gün geçti. Bu 100 gün içerisinde dünya Soğuk Savaş yıllarından bu yana en gergin zamanlarını yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Ukrayna’nın NATO üyeliğinin gündeme gelmesi sonrasında yaşanan durum, geleceği sorgulanan NATO’yu daha da birbirine yakınlaştırdı. Finlandiya ve İsveç de resmen birliğe katılma başvurusu yaptı. Peki bu 100 gün sonunda sivil ve askeri kayıplar ne alemde? Yükselen gıda ve enerji fiyatları, pandemi sonrası yaşanan enflasyon dalgasına nasıl katkı verdi?
Savaşın başından bu yana kayıpların kayıtlarını tutan, Silahlı Çatışma Merkezi ve Olay Veri Projesi’ne (ACLEDP) göre; işgalin fiilen başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana 50 bin kişi hayatını kaybetti. Bu insanların çeyreği çatışmaların ilk ayında Kiev’de ölenler olduğu hesaplanıyor.
SİVİL KAYIPLAR MARİUPOL'DE YOĞUNLAŞIYOR
Ukrayna makamlarına göre; sadece liman kenti Mariupol’de 22 bin sivil yaşamını yitirmiş olabilir. Birleşmiş Milletler bu rakamların sadece bir kısmını teyit edebiliyor. İngiliz makamların tahminlerine göre; ise Rus ordusu başından bu yana 15 bin kayıp verdi. Rusya düzenli olarak askeri kayıplarını açıklamıyor. Bu sayı Sovyetler Birliği’nin yıllarca işgali altında kalan Afganistan’daki kayıplarının 10’da 1’i durumunda. Kimi tarihçiler Afganistan’ın işgali ile başlayan sürecin birliğin dağılmasına yol açtığını düşünüyor. Ukrayna hükümetine göre; Rusların askeri kayıpları Ukraynalıların iki katı.
Sivil kayıpların en yoğun olduğu şehirlerden biri olan Mariupol’deki binaların yüzde 95’inin yıkıldığı belirtiliyor. Luhansk, Donetsk ve Harkov'daki yıkımın ise tüm Ukrayna genelindeki yıkımların yüzde 75’ine eşit olduğu düşünülmekte.
300 HASTANE İNŞA EDİLMELİ
Kiev Ekonomi Fakültesi’nin yaptığı hesaba göre; şu an için Ukrayna’daki bayındırlık ve altyapı zararının boyutu 104 milyar dolar! 300 hastane ve 22 bin kilometrelik karayolunun yeniden inşa edilmesi gerekiyor.
Açık veri topluluğu Oryx’in hesabına göre; Rusya’nın savaşın başından bu yana 700 tank, 148 uçak kaybettiği veya bu askeri araçların hasar aldığı belirtilmekte. Ukrayna hükümeti ise bin 322 tank ve 879 uçak olarak bir hesap yaptıklarını aktarıyor.
Rus bir kaynağa göre; ülke günde 1 milyar doları savaşa harcıyor. Zelenski savaşın başından beri Rusya’nın günde 1 milyar euroluk enerji sattığını söylemişti. Rus ordusuna göre çok daha az mühimmatı olan ve savaşın başından bu yana müttefiklerinden savaş uçağı isteyen Ukrayna, 79 tank ve 53 uçak kaybettiğini söylüyor. Savaş alanında bu tip bilgileri sağlıklı almanın zor olduğunu anımsatmakta da fayda var.
Savaşın ilk iki ayında 6.7 milyon insan ülkeyi terk etti. Ukrayna 65 yaşın altındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasaklamıştı. Çocuklarıyla ülkeyi terk eden anneleri ise sınırlarda zor zamanlar bekliyordu. Bazı kişiler savaş devam etmesine rağmen ülkelerine geri döndü. Bugün Kiev’de sınırlı da olsa bir sosyal hayattan bahsetmek mümkün. Ukrayna’dan en fazla mülteci (3.6 milyon) Polonya’ya göç etti.
2.1 MİLYON UKRAYNALI GERİ DÖNDÜ
Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna’nın komşusu Polonya’daki askeri varlığını her geçen gün artırıyor. 27 Mayıs itibarıyla göç eden 2.1 milyon Ukraynalı ülkelerine geri döndü. 24 Şubat’tan bu yana batılı müttefikleri Ukrayna’ya 70 milyar dolar askeri yardımda bulundu.
İşgalin başından bu yana küresel belirsizlikler ve Rusya’ya uygulanan ambargonun etkisiyle petrolün fiyatı yüzde 25 arttı. Bu büyük ekonomilerin büyüme tahminlerini düşürürken gelişmekte olan ülkeleri ise oldukça zor bir duruma soktu. Avrupa Birliği dün itibarıyla Rusya’dan aldığı petrole yüzde 90 oranında ambargo getirdi. Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Ukrayna’da tahıl üretiminin düşmesi ise pek çok ülkede hesapların yeniden yapılmasına yol açtı.
*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Telegraph'ta Ben Butcher, Harry Lewis-Irlam ve Alex Clark imzasıyla yayımlanan 'Counting the cost of Putin's catastrophic war in nine charts' isimli makaleden alınmıştır.
Ek kaynak: Reuters
Kaynak: Web Özel