Rusya-Ukrayna savaşında 100. gün... Ukrayna topraklarının yüzde 20’si Rusya'nın kontrolü altında

Rusya Ukrayna Savaşı Vladimir Putin Volodimir Zelenski NATO

Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgali, 100. gününe girdi. ABD ve Avrupa ülkeleri Ukrayna'ya gelişmiş silah tedarik etme telaşına düştü. Orta menzilli füzeleri de kapsayan yeni yardım paketi, savaşın gidişatını değiştirebilir.

Tarih 24 şubat 2022.... NATO ve ABD ile müzakerelerde istediği sonuca ulaşamayan Rusya savaşı seçti,
Ukrayna'ya saldırdı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş ilanı öfke doluydu.

"Rusya'yı savunmak için bugün başvurmak zorunda kaldığımız seçenek dışında bize hiçbir şans bırakmadılar. bizi tehdit etmeye kalkışanlar bilsin ki Rusya'nın cevabı hızlı olacak ve bu cevap sizi tarihinizde hiçbir zaman görmediğiniz sonuçlara sürükleyecek."

Ukrayna tam 100 gündür Rusya'nın işgali altında... Rus ordusu sahada hedeflerini küçülttü ama, Ukrayna'da yıkım ve acı her geçen gün büyüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Ukrayna topraklarının yüzde 20'sini kontrol altında tuttuğunu açıkladı.

Çatışmaların şiddetlendiği nokta; sanayi bölgesi Donbas... Ön cephede temas hattının uzunluğu bin kilometreyi aşıyor.

İşgale direnen Ukrayna ordusu her gün ortalama 100 askerini kaybediyor. Askeri faaliyetlerini sadece doğu cephesine odaklayan Rus ordusu, iki haftadır bölgede hızla ilerliyor. Severodonetsk kenti, Rus ordusunun öncelikli stratejik hedefi...

Rus askerleri sahip oldukları tüm kapasiteyle şehre saldırıyor. Rusya'nın 8 yıldır eğitip donattığı ayrılıkçılar da ön cephede savaşıyor. Komşu lisiçansk da yoğun saldırı altında... Bu iki kent düştüğünde, Luhansk Rusya'nın eline geçecek. Ve Rus ordusu, Donetsk'e yönelecek.

Rusya. donbas dışındaki noktaları, hava saldırılarıyla hedef alıyor. Ülkenin batısındaki Lviv'de demiryolu hattı vuruldu. Batılı ülkelerin yolladığı silah ve yakıtın tedariki engellendi.

Doğudaki Harkov da topçu ateşi altında... Rus askerleri buradan püskürtülse de saldırılara ara vermiyor.
Bir okuldan geriye, yalnızca kitap yığınları ve öğrencilerin notları kaldı.

Ve haftalarca aralıksız bombalanan Mariupol... Rusya'nın işgal ettiği liman kenti, devasa bir enkaza dönüştü.

Donbas'ta Rusya'nın ilerleyişi hız kazanırken, Batılı ülkeler Ukrayna'ya silah sevkiyatlarını artırdı.
ABD, orta menzilli füze sistemi gönderecek. Almanya, ağır silahları yollayacağını duyurdu. Pakete “IRIS-T” tipi hava sistemi dahil. Slovakya ise 8 Zuzana obüs daha ulaştıracak.

İngiltere, Fransa, İskandinav ve Baltık ülkeleri de tedarike hız verecek. Savaş planı tehlikeye giren Rusya tepkili. Batı'nın yangına körükle gittiğini, Ukrayna'yı silah deposuna çevirdiğini söylüyor.

ABD ve Avrupa'nın Ukrayna'ya gönderdiği silahlar, Ukrayna için kritik öneme sahip. Bu yardımlar sayesinde, Rusya'nın başkent Kiev'e ilerleyişi durduruldu. Şimdi Donbas'ta da aynı sonucun sağlanması isteniyor.

Askeri analistlere göre, Rusya'nın Donbas'taki ilerleyişindeki en önemli faktör güçlü ve vahşi topçu atışları oldu. Şimdiye kadar bu konuda üstünlük Rus ordusunun elindeydi. Ancak Batı'dan gelecek yeni sevkiyatlar,
savaşın gidişatını aksi yöne çevirebilir.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Ukrayna savaşı Volodimir Zelenski Vladimir Putin NATO