Rusya savaşı 'dinen ve kültürel' olarak kaybetti... Ukrayna'dan bir ilk

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya 2023
Rusya savaşı 'dinen ve kültürel' olarak kaybetti... Ukrayna'dan bir ilk
Fotoğraf: DepoPhotos

Ukraynalılar ilk kez Noel'i şimdiye kadar olduğu gibi 7 Ocak yerine 25 Aralık Pazartesi günü kutlayacak. Bu, Moskova ile savaşın ortasında olan bir ülke için sembolik bir anlam taşıyor ve düşman gelenekleri ile arasına bir mesafe koyma yöntemi oluşturuyor.

Rus Ortodokslar, Hz. İsa’nın doğumunu iki hafta sonra, 7 Ocak'ta kutluyor.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, yaz boyunca tüm gözler Rus ordusunu püskürtmek için yapılacak karşı saldırıya çevrilmişken, Noel kutlamalarının 7 Ocak'tan 25 Aralık'a alınmasını resmileştiren bir yasa çıkardı. 

Bu, Ukrayna'nın son yıllarda Moskova ile arasına mesafe koymak için aldığı bir dizi önlemden yalnızca biri oldu.

Milletvekilleri tarafından onaylanan yasanın açıklayıcı notunda "Ukrayna halkı uzun zamandır Jülyen takvimi ve Noel'in 7 Ocak'ta kutlanması da dahil olmak üzere hayatın hemen her alanında Rus ideolojisine tabi olmuştur. Kimliği için verdiği başarılı mücadele (...) her Ukraynalının kendi gelenekleri ve kendi festivalleriyle kendi hayatını yaşama bilincine ve arzusuna katkıda bulunmaktadır" deniyor.

Yasa aynı zamanda, Kiev ve Moskova'daki kiliseler arasında son birkaç yıldır gelişen ve Şubat 2022'de başlayan Rus işgaliyle daha da pekişen çatlağı da gözler önüne seriyor. 

Ukrayna Ortodoks Kilisesi birkaç yüzyıl boyunca Rusya'nın dini gözetimi altındaydı, ancak 2019 yılında “otosefal” ve Moskova Patrikhanesi'nden bağımsız ilan edildi.

Moskova'ya sadık kalan Ukrayna Kilisesi de Rus Patriği Kirill'in savaşa verdiği desteğe tepki olarak Mayıs 2022'de bağımsızlığını ilan etti.

Rusya ve Sırbistan'dakiler de dâhil olmak üzere dünya genelindeki bir avuç Ortodoks kilisesi, dini kutlamaları için 16’ncı yüzyılın sonunda tasarlanan Gregoryen takvimi yerine hâlâ Jülyen takvimini kullanıyor.

SSCB döneminde yetkililer ateizmi savunmuş ve Noel ağaçları ve hediyeler gibi Noel gelenekleri, birçok Ukraynalı aile için ana kutlama haline gelen ve hâlâ öyle olan Yılbaşı gecesine taşınmıştı.

 

Kaynak: Ajans Bizim