Rus ordusunun Ukrayna'daki kaybı ne?

Ukrayna Rusya
Rus ordusunun Ukrayna'daki kaybı ne?
Harkov'da Ukrayna tarafından imha edilen Rus ordusunun askeri araçları görüntülendi. Fotoğraf: AA

Kremlin'e yakın bir gazetede çıkan '9 bin 861 Rus askeri öldü' haberi Moskova'yı karıştırdı. Haber apar topar internet sitesinden kaldırılırken yaşananlar 'siber saldırı' olarak açıklandı. Rusya'nın sahadaki gerçek kaybı ne? 20 günlük resmi açıklama yok.

Savaş ortamlarında doğru bilgiyi almak son derece zor. Tarafların yaptığı resmi açıklamalar yer yer dezenformasyona yol açabiliyor, sosyal medyanın durumu ise herkesin malumu. Kremlin’e yakın Komsomolskaya Pravda gazetesi önceki akşam internet sitesinde yayınladığı bir makalede Rusya’nın Ukrayna’yı işgal süresinde kayıplarının 9 bin 861 olduğunu, 16 bin 153 askerin ise yaralandığını duyurdu. Makaledeki bilgiler Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırıldı.

Bu rakamlar Rusya’nın resmen açıkladıklarının 20 katı. Kremlin en son 2 Mart tarihinde 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildirmişti. Gazete ise daha sonra makaleyi yayından kaldırırken internet sitelerinin hacklendiğini duyurdu.

İnternette bir linkin geçmiş görüntüsünü bulabileceğiniz Archive’s Wayback Machine’e (archive.org) göre; makale 6 saat 35 dakika süre ile internet sitesinde yer aldı.

15 BİNE YAKIN ASKER HAYATINI KAYBETTİ

20 günü aşkın bir süredir Rusya kayıplarla ilgili bilgi vermiyor. Amerika Birleşik Devletleri güvenlik uzmanlarının minimum tahminleri 7 bin civarında. Bu rakam bile ülkenin Irak ve Afganistan’daki kayıplarından fazla. Sovyetler Birliği’nin 10 yıl süren Afganistan işgalinde 15 bine yakın Sovyet askerinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.

Ukrayna tarafı ise Salı sabahı yaptığı açıklamada 15 bin 300 Rus askerinin hayatını kaybettiğini aralarında beş general de bulunduğunu duyurdu. Avrupa’daki Amerikan kuvvetlerinin kumandanlığını yapan emekli general Mark Hertling, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş taktiklerinin büyük kayıplara mal olduğunu söylüyor.

Rus ordusunun Ukrayna'daki kaybı ne? - Resim : 1

Askeri uzmanlara göre Amerika Birleşik Devletleri Irak ve Afganistan savaşlarında bir altın kuralı benimsedi. Bu kurala göre yaralı bir askeri bölgeden tahliye etmek için 60 dakika içinde alana bir helikopter getiriliyordu. Rus helikopterlerinin hava savunma silahları dolayısı ile Ukrayna içinde rahat dolaşamadığı ifade ediliyor.

Rusya Ukrayna üzerine büyük bir taarruz sürdürürken, Ukrayna ordusunun küçük birlikler halinde coğrafyayı bilme avantajını kullandığı ifade ediliyor ve kayıplarının bu sebeple Ruslara göre daha az olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

'ÇAMURA SAPLANIYOR'

Rusların özellikle Kiev’e yaklaşırken görüntü verdikleri büyük askeri konvoylar ile açık hedef haline geliyorlar. Ormanlar içerisinden ilerlerken askeri araçlar çamura saplanıyor ve ana yollar dışında mekanize birliklerin ilerleme şansı olmuyor.

Hertling’in verdiği bilgilere göre; anti tank füzeleri ile Rus askeri araçları her vurulduğunda ilk patlamadan sonra hemen bir patlama daha oluyor ve Rus askerleri araçlardan kaçmakta zorlanıyor. Ukrayna tarafının verdiği bilgilere göre Rusların askeri araç kaybı da çok yüksek. Yine Ukrayna tarafının sağladığı bilgilere göre; savaşın başından bu yana Ruslar 509 tank, 1566 zırhlı personel taşıyıcı, 1000 diğer farklı araçlarını kaybettiler.

'ÖLÜLERİ BODRUMA KOYUN' DİYORLAR AMA...

Öte yandan Rusya’nın Mariupol’deki ilerleyişi son derece kanlı görüntülere sahne oluyor. Apartmanları vurulan vatandaşlar bir yanda iken diğer tarafta da yol kenarlarındaki ölülerini gömmeye çalışan insanlar var. Cesetleri gömmeye çalışan Andrei Ukrayna ordusunun salgın hastalıklar olmaması ve cesetlerin çürümemesi için naaşları bodrum katlara koymaları tavsiyesi verdiğini ancak bodrum katların yaşayan insanlarla dolu olduğunu anlatıyor. Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre; son üç gün içerisinde 59 bin kişi Mariupol’den tahliye edildi.

Mariupol Şehir Konseyi ise sivillerin Ruslar tarafından kentten zorla çıkarıldığını aktarıyor. Azak Denizi için kritik bir noktada olan bu kentte yaşanan ağır hava saldırıları sebebiyle şehrin büyük bir bölümünde elektrik yok.

Aslında savaş öncesinde Mariupol’de işgali bekler bir hava yoktu. Haber Global muhabiri Murat Karataş bölgeden izlenimlerini Haberglobal.com.tr'ye şöyle aktarmıştı. 👇

Kaynaklar: Die Welt, Reuters, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna