Savaş ihtimalini uzakta gören ama temkinli bir şehir: Mariupol

Savaş ihtimalini uzakta gören ama temkinli bir şehir: Mariupol
Haber Global muhabiri Murat Karataş, Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gelişmeleri anbean aktarıyor.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşananlar bütün dünyanın gündeminde. Haber Global muhabiri Murat Karataş günlerdir bölgede halkın nabzını tutuyor. Karataş'ın izlenimlerine göre bölgede halk savaş ihtimaline uzak duruyor ancak gergin bir bekleyiş hakim.

Bütün dünyanın gözü Ukrayna’da. Kriz iki kutuplu dünya düzeninin sona ermediğinin net bir mesajı gibi. Haber Global muhabiri Murat Karataş altı gündür bölgeden izlenimleri canlı canlı anlatıyor. Karataş yetkililerle, yerel halkla görüşüyor, sokağın nabzını tutuyor.

Uzun yıllar Irak, Suriye gibi sıcak bölgelerde görev yaptığını söyleyen Karataş, şu an Rusya sınırına yakın Mariupol bölgesinde gördüklerini şöyle özetliyor:

Mariupol Donbas’teki şehirlerden biri. Burayı şöyle düşünün Donbas Bölgesi, Marmara Bölgesi gibi düşünün. Örneğin biz İstanbul'dayız. Çevre illerde işgal riski var. Bizim olduğumuz yer böyle bir nokta. Burası dünyanın en büyük beş tahıl ambarından biri. Demir-çelik sanayi gelişmiş. Dolayısı ile doğal bir hedef.

Savaş ihtimalini uzakta gören ama temkinli bir şehir: Mariupol - Resim : 1

'ACİL KODU GELMEDEN HAREKETE GEÇMEZLER'

Bütün dünya Ukrayna ile hop oturup hop kalkıyor ancak deneyimli gazeteciye göre Mariupol sokaklarında hiç böyle bir hareket yok. Karataş bunun olası sebeplerini şöyle anlatıyor: Kültürel ve yapısal olarak farklı bir toplum. Aşırı disiplinliler. Yukarıdan ‘acil’ kodu ile bir çağrı gelmeden harekete geçmezler.

Yıllarca gergin çatışma bölgelerinde bulunduğunu anlatan Karataş, bu bölgelerde, sınıra yakın noktalarda askeri bir hareketlilik olduğunu ancak Ukrayna’da böyle bir durumla karşılaşmadığını aktardı. Murat Karataş, “Şehir içinde asker yok” ifadelerini kullanıyor. 

Karataş hava koşullarının askeri hareketliliği nasıl zorlaştırdığını canlı yayında böyle anlattı.👇

MİLLİ BİRLİK GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

Böyle tarihi anlarda halklar ile liderleri arasında sıkı bir bağ kurulur. Peki Ukraynalılar Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’e karşı nasıl hisler besliyor? Karataş’ın anlatımına göre; Devlet Başkanı'na olan sevginin çok açıktan yaşandığı gibi bir durum yok. Karataş, “Ayın 16’sı Milli Birlik Günü olarak ilan edildi, biz de kentin dört bir yanında gösteriler, nümayişler bekledik, bunları çekeceğimizi düşündük ancak böyle bir şey olmadı. Sadece 15-16 araçlık bir sivil araç konvoyu gördük. Çok küçük törenler yapıldı” ifadelerini kullandı.

'AKILLARINDA DAHA ÇOK RUSYA VAR'

Bütün dünya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ağzına bakıyor. Putin’in her söyleyeceği gerginliğin dozu içi son derece önemli. ‘Putin’in Ukrayna halkındaki algısı nasıl?’ sorumuzu yanıtlayan Karataş, “Putin’in ismini sokaktaki insanların ağzından duymadım. Onların aklında daha çok Rusya ismi var. Bu Putin özelinde değil, Rusya’nın yayılmacı politikası özelinde bir düşünme biçimi” demekte.

Peki halk sıcak savaş ihtimalini hiç mi düşünmüyor? Karataş’a göre bu ihtimal toplum nazarında uzak bir ihtimal olarak yorumlanıyor. Deneyimli gazeteci, “Ortada bir endişe var ancak bunun savaşa dönmesini uzakta görüyorlar” diyor. Karataş’ın aktarımlarına göre ne marketlerde ne de benzin istasyonlarında savaşın işareti olarak anlaşılacak bir hareketlilik var.

Karataş Mariupol kentindeki son durumu aktarırken👇

🖋Murat Karataş kimdir?

1972 yılında, Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini babasının memuriyeti nedeniyle Türkiye'nin çeşitli illerinde tamamladı.

Mesleğe, 1994 yılında Ankara'nın Polatlı İlçesi'ndeki yerel bir televizyon kanalında başladı. 1996 yılında girdiği Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nden 2001 yılında mezun oldu.

Öğrenim hayatı boyunca Eskişehir'deki yerel medya kuruluşlarında yarı zamanlı olarak çalıştı. Diyarbakır'daki askerlik hizmetinden sonra İstanbul'da sırasıyla Birgün Gazetesi, TGRT Haber Televizyonu, TV8 ve Habertürk Televizyonu haber merkezlerinde görev yaptı. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık muhabirliği yaptı.

Haber Global'de muhabir olarak görev yapmaktadır. Uzun süre Güneydoğu Anadolu, Suriye ve Irak'ın kuzeyindeki çatışma bölgelerinde görev yaptı. Musul'un DAEŞ tarafından işgalini ve sonrasında kenti kurtarmak için başlatılan harekâtı yerinde izledi. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarında sınır hattında görevliydi.

 

Kaynak: Web Özel