Rusya nükleer silah kullanırsa NATO ne yapacak? Jens Stoltenberg yanıtladı

NATO Rusya Ukrayna Savaşı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Nükleer silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir, Rusya bir nükleer savaşı asla kazanamayacağını anlamalı. Nükleer silah kullanılan bir savaşın kazananı olmaz. Sonuçları çok ağır olur" dedi.

NATO üyesi 30 ülkenin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında ortaya çıkan durumu, NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunu görüşmek üzere yarın bir araya geliyor.  Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında düzenlenecek NATO Liderler Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirve öncesi yaptığı basın açıklamasında şunları ifade etti: 

Yarınki zirvede ittifakın doğu kanadındaki askeri varlığımızda artışa ilişkin konular görüşülecek. Ukrayna'ya askeri desteğin yanı sıra ekonomik yardım da yapıyoruz. Saldırıların Ukrayna sınırlarını aşmaması ve NATO ile Rusya arasında çatışmaya dönüşmemesini sağlamalıyız.

Rusya'ya daha önce eşi benzeri görülmemiş bedeller ödetiyoruz. Yarın alacağımız kararların etkileri orta ve uzun vadeli olacaktır. Önemli güvenlik sorunları, savunma alanlarına daha fazla yatırım yapılmasını gerektirmektedir.  

"BARIŞ ÇANTADA KEKLİK DEĞİL"

Çin Moskova'ya politik bir destek sağlıyor. Bu dezenformasyon ve yalanların yayılması da bunlara dahil. Çin, BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak Rusya'ya desteği bırakmalıdır.  Liderlerin Çin'e bir çağrıda bulunacağını ve sorumluluklarını hatırlatacağını düşünüyorum. Bu savaşın bitmesi yönünde bir çağrı olacak.

Belarus’un kararı durumu karmaşık bir hale getiriyor. Barış artık hiç kimse için çantada keklik değil.

“YENİ BİR GERÇEKLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Artık ittifak genelinde yüz binlerce müttefik birlik yüksek düzeyde hazır durumda.  Son haftalar içerisinde gerçekten çok yüksek miktarda muharip gücümüzü NATO'nun doğu sınırlarına getirdik.  Savaşmaya hazır askerlerden bahsediyorum. Biz hazırız ve müttefikleri koruma konusunda hazırlıklıyız.

Güvenliğimiz konusunda yeni bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Bu yüzden caydırıcılığımızı ve savunmamızı daha uzun vadede yeniden düzenlemeliyiz. İttifakın doğu kanadı karada, havada ve denizde varlığını güçlendirecek.

RUSYA NÜKLEER SİLAHI KULLANIRSA...

Rusya, nükleer ifadelerini durdurmalı. Bu hem tehlikeli hem de sorumsuzca. NATO, tüm müttefikleri korumak için burada. Rusya'ya net mesaj iletiyoruz: Nükleer silah kullanımı savaşın doğasını değiştirir. Uluslararası hukukun korkunç bir ihlali... Rusya bir nükleer savaşı asla kazanamayacağını anlamalı. Nükleer silah kullanılan bir savaşın kazananı olmaz. Sonuçları çok ağır olur.

Biz kimyasal silahların kullanılmasından ciddi bir endişe duyuyoruz. Bir takım yalan yanlış iddialar var. Ukrayna'nın kimyasal silah kullanacağına dair. Bu Rusya'nın kendi kimyasal silah kullanımı için ortam hazırlandığı şeklinde yorumlanabilir.

UKRAYNA'NIN NATO ÜYELİĞİ

Rusya'nın saldırganlığına karşı Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğiz.  Ukrayna'da şu anda yaşananlar gerçekten çok korkunç. Bu yüzden NATO olarak elimizden gelen desteği veriyoruz.  NATO asker göndermeyecek Ukrayna'ya. Ukrayna'nın meşru müdafaası bizim için de önemli ama üyelik gündemde değil. NATO savaşta taraf değil. 

BELARUS ZATEN BU İŞİN İÇİNDE

Belarus zaten bu işgale en başından destek veriyor. Topraklarının kullanılmasına izin verdi. Belarus hala bu işgalin sürmesine destek veriyor. Rusya, Belarus hava saldırısını kullanarak her gün Ukrayna şehirlerine bombardıman yapıyor, sivilleri öldürüyor. Belarus zaten bu işin içinde. Belarus'a bunu durdurmaları için çağrı yapıyoruz. Rusya tarafından kullanılmayın ve bu savaşın parçası olmayın. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya NATO Liderler Zirvesi Brüksel ukrayna