Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Batı, Rusya'ya topyekün savaş ilan etti

Rusya Ukrayna Savaşı NATO
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Batı, Rusya'ya topyekün savaş ilan etti

Rusya'dan NATO Zirvesi sonrası ilk açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Rusya’yı yok etmek istediğini belirterek, "Rusya’ya karşı topyekün, hibrit savaş ilan etti" dedi.

Rusya hükümeti dün Brüksel'de düzenlenen NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ilk kez açıklama yaptı. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, başkent Moskova’da düzenlenen Gorçakov Diplomat Vakfı toplantısında açıklamalarda bulundu. Avrupa’daki siyasetçilerin, "Hitler Almanyası'nda" kullanılan "topyekün savaş” terimini Rusya’ya karşı kullandıklarını savunan Lavrov, "(Batılılar) Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti. Hedefleri gizli değil, Rus ekonomisini ve bir bütün olarak Rusya'yı yok etmek ve boğmak istediklerini alenen ilan ettiler" diye konuştu.

Rusya’nın izole edilemeyeceğine işaret eden Lavrov, "Dünyanın her yerinden çok sayıda dostumuz, müttefikimiz ve ortağımız var" ifadesini kullandı. Lavrov, Batılıların, Birleşmiş Milletler kararlarını etkilemek için kışkırtıcı bir propaganda yürüttüğünü belirterek, "Batı dışındaki dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu, tek taraflı oynanan bir oyuna girmek istemiyor. Muazzam bir baskı altındalar" dedi.

Ukrayna yönetiminin nükleer silah edinmesine yönelik arzusundan ötürü endişe duyduklarını ifade eden Lavrov, "Aynı şekilde, Pentagon’un Ukrayna’daki askeri-biyolojik programını gerçekleştirmek üzere en az üç düzine laboratuvar kurmasından da endişe duyuyoruz" diye konuştu.

NATO Zirvesi'nde, NATO'nun doğu kanadına 40 bin asker yerleştirmesi kararı onaylanmıştı.

DÜNYA ABD VE AVRUPA'DAN DAHA BÜYÜKTÜR

ABD Başkanı Joe Biden NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, Rusya'nın G20'den çıkarılması gerektiğine inandığını ve Ukrayna'nın G20 toplantılarına katılabileceğini ifade etmişti. 

Kremli'den Biden'e yanıt geldi: 

"ABD'nin Rusya'yı izole etme girişimi başarısız olacak. Dünya ABD ve Avrupa'dan daha büyüktür. G20 önemli bir forum ama birçok üyesinin Rusya'ya karşı ekonomik savaş ilan ettiği bir ortamda Rusya'nın G20'den çıkarılması korkunç bir sonuç doğurmayacaktır. Çok sayıda ülke Rusya'ya karşı daha aklı başında yaklaşımlar sergiliyor ve köprüleri yakmıyor."

Kremlin'den yapılan açıklamada Rus ordusunun Vladimir Putin'e NATO'nun doğu kanadına nasıl yanıt verileceğine ilişkin öneriler sunacağı ifade edildi. 

"RUSYA ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ İHLAL ETMEDİ"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, şunları ifade etti:

"Rusya ile ABD arasında güvenlik garantileri konusunda diyalog olasılığı artık pek mümkün değil, ciddi bir yeniden değerlendirme yapılmalıdır. 

ABD'nin Rusya'nın kimyasal silah kullanma tehlikesinden bahsetmesi, dikkatleri Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarından başka yöne çekme çabasıdır.

Ukrayna'da fosfor bombası kullanmadık, Rusya hiçbir zaman uluslararası sözleşmeleri ihlal etmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı ülkenin batı kanadını güçlendirmek için alınacak önlemler üzerinde çalışıyor. Putin'in bu talimatı NATO'nun doğu kanadını güçlendirmeye karar vermesinden önce verildi."

 

Kaynak: Haber Global TV

Rusya NATO Zirvesi Sergey Lavrov