NATO liderleri ortak açıklama yaptı: Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor

NATO Rusya Ukrayna

Belçika’nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen NATO liderleri, ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi. Stoltenberg'in görev süresi 30 Eylül 2023'e kadar uzatıldı.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

NATO liderlerinden kritik zirve sonrası ortak açıklama geldi. Açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi. Açıklamada şunlar denildi:

Rusya'nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız. Rusya ve Belarus'u sorumlu tutuyoruz.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Putin'i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna'dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus'u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlığımızı artıracağız. Haziran ayında Madrid'de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız.

Rusya'nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur.

Rusya'nın eylemlerine yanıt olarak, NATO'nun savunma planlarını etkinleştirdik, NATO Tepki Gücü unsurlarını konuşlandırdık ve NATO komutası altında önemli hava ve deniz varlıklarıyla birlikte doğu kanadımıza 40.000 asker yerleştirdik. Ayrıca Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da dört ek çokuluslu savaş grubu kuruyoruz.

Rusya'nın derhal ateşkes uygulayarak müzakerelerde ciddi olduğunu göstermesi gerekiyor. Rusya'yı, sürdürülebilir bir ateşkesle başlayarak ve birliklerinin Ukrayna topraklarından tamamen çekmeye ve somut sonuçlara ulaşmak için Ukrayna ile müzakerelere yapıcı şekilde katılmaya çağırıyoruz. Müzakereler sürerken Rusya'nın devam eden saldırganlığı içler acısıdır." 

STOLTENBERG: NATO DAHA FAZLA  YARDIM KARARI ALDI

Görev süresi  30 Eylül 2023'e kadar uzatılan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, kameraların karşısına geçerek, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Stoltenberg'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Ukrayna halkı cesaretle direniyor, biz de onların yanındayız. Başkan Zelenski, askeri yardımın artırılmasını talep etti, NATO da daha fazla  yardım kararı aldı. Baltıklardan Karadeniz'e, 8 NATO Çok Uluslu Gücü göreve hazır.

Ukrayna'ya vermiş olduğumuz mevcut desteklerden ötürü müttefiklerimize teşekkürlerimi sundum. Sorumluluğumuz doğrultusunda, bu çatışmanın artmamasını sağlamakla yükümlüyüz.

Aynı zamanda Pekin'e Rusya'ya destek olmaması konusunda çağrıda bulunduk. Çin'in Rusya'da barışçıl bir çözüm için nüfuzunu kullanmasını önerdik. Belarus'u da aynı zamanda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında sorumlu tuttuk. 

NATO'nun güvenlik ortamı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal çabasıyla değişmiştir. Tüm bu bağlamda yapacağımız çalışmalar daha fazla yatırım gerektirmekte.

NATO'nun 'açık kapı' politikası sürecek. Rusya'nın, Başkan Putin'in Ukrayna'yı işgali, bizim güvenlik ortamımızı uzun vadeli olarak değiştirmiştir. Bu, yeni realitedir. 

Kimyasal silahların herhangi bir şekilde kullanımı çatışmanın doğasını tamamen değiştirir. Ukrayna'ya biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı koruma sağlamak için siber güvenlik ve ekipman yardımı yapma kararı aldık.

UKRAYNA'YA BARIŞ GÜCÜ GÖNDERİLMEYECEK

Ukrayna'ya barış gücü gönderilmeyecek. Bu çatışmanın Ukrayna sınırlarını aşarak NATO ve Rusya arasında bir savaşa dönüşmemesi gerekiyor. Bu topyekün Rusya ile bir savaşa girmek anlamına gelecektir.

Kaynak: Haber Global TV

Belçika Brüksel NATO Rusya ukrayna