Rusya'dan S-400 çıkışı: Türkiye, NATO ülkelerinin güvenliğini sağlıyor
Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech'in CEO'su Sergey Çemezov, Türkiye'nin, Rusya'dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemlerine ilişkin, diğer NATO ülkelerinin güvenliğini hiçbir şekilde zayıflatmadığı açıklamasında bulundu
Rus devlet savunma sanayi şirketi Rostech’in Başkanı Sergey Çemezov, Rus basınına Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.
Çemezov tarafından yapılan açıklamada, Türkiye ile ek S-400 sevkiyatı konusunda görüşmelerin sürdüğü kaydedildi. Çemezov, görüşmelerde neredeyse sona gelindiğini söyleyerek, "Türkiye’nin ek bir parti S-400 satın alma isteğinden vazgeçtiğini düşünmüyorum" dedi.
Türkiye’ye S-400 füze savunma sisteminin satılmasının hiçbir şekilde NATO ülkelerinin güvenliğini tehdit etmediğini vurgulayan Çemezov, "S-400’ler savunma amaçlı silahlar, saldırı amaçlı eylemlerde kullanılamıyor. Hal böyleyken NATO ülkelerinin güvenliğini nasıl etkileyeceğini hayal edemiyorum. Aksine Türkiye, NATO ülkelerinin güvenliğini sağlıyor. Bu nedenle ben burada bir sorun görmüyorum" dedi.
S-400 hava savunma sistemlerinin Rusya’ya karşı kullanılamayacağını ifade eden Çemezov, "Yüzde 100 yerelleştirme yapamıyoruz. İstesek bile Türkiye’nin kendi topraklarında böyle bir süper teknolojili ürünün üretimini bütünüyle organize etmesi pek mümkün değil, bunun için ilgili bir okul kurulması gerekiyor. Bu nedenle endişeye gerek yok" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD ile Türkiye'nin ortak menfaatlerine dikkati çekerek, "Ortak önceliklerimiz konusunda iş birliği arayışındayız ve her müttefikimizle olduğu gibi anlaşmazlıklarımız konusunda da diyalog halindeyiz." ifadelerini kullanmış, Türkiye'nin uzun dönemli ve değerli bir NATO ortağı olduğuna dikkati çekerek "Türkiye ile Suriye'deki savaşı sonlandırmak, terörle mücadele etmek ve bölgedeki kötü niyetlileri caydırmak dahil birçok ortak menfaatimiz var." diyen Price, "Ortak önceliklerimiz konusunda iş birliği arayışındayız ve her müttefikimizle olduğu gibi anlaşmazlıklarımız konusunda da diyalog halindeyiz. Daha önce de dediğim gibi kritik konularda Ankara'nın transatlantik ittifakının takip ettiği trende bağlı kaldığını temin ederken ve Türkiye ile menfaatlerimizi korurken, insan hakları ve hukukun üstünlüğü dahil değerlerimize de bağlı kalabiliriz." şeklinde konuşarak, Türkiye ile S-400 konusunda "Girit modeli" gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya ise "S-400 konusunda pozisyonumuz değişmedi." yanıtını vermişti.
Kaynak: DHA