Rusya'dan korkutan haber: İlk kez doğrulandı

Rusya koronavirüs Mutasyonlu virüs
Rusya'dan korkutan haber: İlk kez doğrulandı

3.5 milyondan fazla kişiye iki doz Sputnik V aşısı vurulduğunun duyurulmasının ardından, Rusya'dan korkutan bir açıklama geldi. Yeni tip koronavirüsün Güney Afrika'da görülen ve daha bulaşıcı olduğu belirtilen yeni mutasyonunun Rusya'da ilk kez doğrulandığı bildirildi.

Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) Başkanı Kirill Dmitriyev tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, ülkede 3.5 milyondan fazla kişiye iki doz Sputnik V aşısı vurulduğunu ifade ederek, ülkenin bu alanda tüm Avrupa'nın önünde olduğuna dikkat çekti. Dmitriyev  Avrupa Birliği ülkeleri İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’dan şirketlerle Sputnik V aşısının üretimi ve dağıtımı konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu.

Rusya'nın koronavirüs salgınına karşı geliştirdiği Sputnik V aşısının Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre ülkede 3.5 milyondan fazla kişiye iki doz Sputnik V aşısı vurulduğunu ifade ederek, ülkenin bu alanda tüm Avrupa'nın önünde olduğuna dikkat çekildi. Dmitriyev, iki doz aşı uygulanan kişi sayısının yüksek olduğu ülkeleri kıyasladı. Dmitriyev, Rusya'nın Çin, ABD, Hindistan ve İsrail ile birlikte iki doz koronavirüs aşısının en fazla uygulandığı ülkeler sıralamasında ilk 5'te yer aldığını dile getirerek, Rusya'nın bu alanda tüm Avrupa ülkelerinin önünde olduğunu ifade etti. 

GÜNEY AFRİKA MUTASYONU GÖRÜLDÜ

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele eden Rusya'da, Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüs görüldü. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde tespit edilen vakalar üzerinde yapılan araştırma sonucu toplam 28 kişide virüsün İngiltere mutasyonu görüldüğü, Brezilya'da ortaya çıkan mutasyon ile karşılaşılmadığı belirtildi. Açıklamanın devamında, tehlikeli mutasyonlar arasında gösterilen Güney Afrika mutasyonunun ülkede ilk kez görüldüğü aktarılırken, bu mutasyonu taşıyan 2 kişinin izole edildiği öğrenildi. Rospotrebnadzor, 16 kişide ise koronavirüsün farklı mutasyonlarının tespit edildiğini ve bu kişilerin de karantinaya alındığı kaydedildi.

Öte yandan devam etmekte olan araştırmada, ülkeye yurtdışından gelenler ve temasta bulundukları kişiler, tedaviye yanıt vermeyen hastalar, hastalığı ağır geçiren çocuklar da dahil olmak üzere toplam 8 bin 159 vakaya yer verildiği belirtildi.

3 AB ÜLKESİ İLE ÜRETİM VE DAĞITIM ALANINDA ANLAŞMA İMZALANDI

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’ndan (RDIF) yapılan açıklamada, Avrupa Birliği ülkeleri İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’dan şirketlerle Sputnik V aşısının üretimi ve dağıtımı konusunda anlaşma sağlandığı duyuruldu. RDIF CEO’su Kirill Dmitriev, Avrupa Birliği ülkeleri İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’daki şirketlerle Sputnik V aşısının üretimi ve dağıtımı konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Dmitriev, aşının dağıtımı için Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onayının beklendiğini ifade etti. Dmitriev açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Pandemiye karşı mücadelenin başlangıcından bu yana, Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF), Avrupa dahil tüm ortaklarla aktif koordinasyondan yana ve müzakerelere açık olmuştur. RDIF, İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya'dan şirketlerle Sputnik V üretimini başlatmak için anlaşma yaptı. Şu anda AB'de üretimi artırmak için ek görüşmeler devam ediyor. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onay verildikten sonra Sputnik V'in Avrupa pazarına tedarik edilmesine başlanacaktır. EMA ile aktif olarak çalışıyoruz. Ek olarak, RDIF ve ortakları, Sputnik V'yi bağımsız olarak yetkilendiren AB ülkelerine tedarik yapmaya hazırdır.”

Sputnik V aşısı koronavirüs mutasyonlu virüs Rusya