Rusya'daki okul saldırısından 1 saat önce paylaşmış! Putin'den sert talimat

Rusya Vladimir Putin
Rusya'daki okul saldırısından 1 saat önce paylaşmış! Putin'den sert talimat

Rusya'da Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'daki bir okulda silahlı saldırı düzenlenmesinin ardından, ülkede sivillerin silahlara erişimi tekrar tartışma konusu olurken, saldırganlardan İlnaz Galyaviev, olaydan bir saat önce Telegram hesabından yaptığı skandal paylaşım olay oldu

Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’daki bir okulda silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda hayatını kaybedenlerin 11'e çıktı. Hayatını kaybedenlerin, 1'i öğretmen, 1'i pedagog ve 9 öğrenci olduğu bildirildi. Olayın Kazan’daki Faizi Caddesi'nde 175 numaralı okulda meydana geldiği, kimliği belirsiz bir gencin okul yakınında sivillere ateş açtığı bildirildi. İlk bilgilere göre, saldırıyı gerçekleştiren iki kişiden biri vurularak gözaltına alındı.

Rusya Soruşturma Komitesi tarafından yapılan açıklamada, daha önce 2 olduğu belirtilen fail sayısının 1 olduğu ve saldırganın yakalandığı bildirildi. Kimlik tespiti yapılan saldırganın 19 yaşında bir üniversite öğrencisi olduğu aktarıldı. Rus basını ise Rusya İçişleri Bakanlığı yetkilisine dayandırılan haberlerde, söz konusu saldırganın aynı okuldan mezun olduğunu belirtti.

Tataristan Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov da verdiği bilgide, "19 yaşında ruhsatlı silah sahibi. Daha önce sabıkasının olup olmadığı araştırılıyor" diye konuştu. Rüstem Minnihanov ölümlerin çoğunun okulun 3. katında gerçekleştirildiğini ifade ederken, Tataristan’da 12 Mayıs tarihinde ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

SALDIRIDAN BİR SAAT ÖNCE DİKKAT ÇEKEN PAYLAŞIM

Saldırganlardan İlnaz Galyaviev, saldırıdan yaklaşık bir saat önce sosyal medya platformu Telegram'dan yaptığı paylaşımda, "Bugün bir sürü biyolojik çöp imha edeceğim. Sonra da kendimi vuracağım" ifadelerini kullandığı ortaya çıktı.

Saldırganların arkadaşlarının ifadelerine başvuran polisin edindiği bilgilerde, saldırgan Galyaviev'in sürekli olarak, ABD ‘deki 11 Eylül 2001 terör saldırısı tarihinde doğmasıyla övündüğü belirtildi. Arkadaşları saldırgan İlnaz Galyaviev'in saldıryı işleyebileceklerine ihtimal vermediklerini ifade etti. Öte yandan, Kazan’da tüm okullarda bugün eğitime ara verildiği bildirildi.

Rusya'daki okul saldırısından 1 saat önce paylaşmış! Putin'den sert talimat - Resim : 1

PUTİN'DEN KURBANLARIN AİLELERİNE YARDIM TALİMATI 

Konu ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kazan’daki okulda hayatını kaybeden ve yaralanan çocukların  ailelerine yardım edilmesi talimatı verdi. Bununla birlikte bireysel silahlanma yasasının acilen kontrol edilmesini, yasanın daha da zorlaştırılmasını istedi.

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Vyaçeslav Volodin de başkent Moskova’da yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, söz konusu saldırılara benzer olayların yaşanmaması için ülkedeki silah ticaretine ilişkin çeşitli adımlar atılacağını duyurdu.

Rusya’da son 5 yılda okullarda çeşitli silahlarla 14 saldırı yaşanırken onlarca kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.

DIŞİŞLERİ'NDEN TAZİYE MESAJI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da bir okula yönelik düzenlenen silahlı saldırıda çok sayıda öğrenci ve öğretmenin hayatını kaybettiği ve yaralananlar olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa, dost Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti halkına içten taziyelerimizi sunuyoruz." ifadelerine yer verildi. 

Rusya'daki okul saldırısından 1 saat önce paylaşmış! Putin'den sert talimat - Resim : 2

RUSYA'DA SON YILLARDA YAŞANAN OKUL SALDIRILARI

Rusya'nın Perm bölgesinin Suksun kentindeki bir okulda öğretmenin 23 Eylül 2016'da tabancayla öğrencilere ateş açması sonucu 1 kişi yaralanmıştı.

11 Şubat 2017'de Tataristan Cumhuriyeti’nin Nijnekamensk kentinde, 17 yaşındaki bir öğrencinin havalı tabancayla ateş açması sonucu bir öğrenci hayatını kaybetmişti.

Rusya'nın Komi Cumhuriyeti'nde bulunan Usinsk kentindeki bir okulda da 12 Mayıs 2017'de bir öğrenci, havalı tabancayla başka bir öğrenciyi yaralamıştı.

Başkent Moskova bölgesindeki İvanteevka şehrindeki bir okulda 5 Eylül 2017’de bir öğrenci, öğretmene havalı tabancayla saldırmıştı. Saldırıda hayatını kaybeden olmamıştı.

19 Ekim 2017'de Komi Cumhuriyeti'nin Sıktıvkar kentindeki bir okulda 13 yaşında bir öğrenci, okula getirdiği havalı tabancayla başka bir öğrenciyi yaralamıştı.

Rusya'nın Habarovsk bölgesindeki Komsomolsk-na-Amure şehrinde 22 Aralık 2017'de 9'uncu sınıf öğrencisi, 3 öğrenciyi yaralamıştı. Saldırıda ölen olmamıştı.

KERÇ SALDIRISINDA 20 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

18 Ocak 2018’de Kırım’ın Simferepol şehrinde bir 7’nci sınıf öğrencisi, başka bir öğrenciyi havalı tabancayla yaralamıştı.

21 Mart 2018’de Şadrinsk şehrindeki bir okulda düzenlenen saldırıda 13 yaşında bir öğrenci sınıfta havalı silahla ateş açmış, çok sayıda öğrenci yaralanmıştı.

Rusya’nın Kerç şehrinde 17 Ekim 2018’de gerçekleştirilen ve son yılların en trajik olaylarından biri olan saldırıda, 18 yaşındaki kişi şehirdeki bir okula silahlı saldırı gerçekleştirmiş ve 20 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırgan yaralı olarak ele geçirilmişti.

19 Eylül 2019’da Krasnoyarsk’ta bir öğrenci, aynı okulda okuyan bir başka öğrenciyi ders esnasında havalı silahla yaralamıştı.

Amur bölgesindeki bir okulda 14 Kasım 2019’da yapılan saldırıda ise 19 yaşındaki bir öğrencinin rastgele ateş açması sonucu 2 kişi hayatını kaybetmiş, 5 kişi yaralanmıştı.

Rusya’nın Nalçik şehrinde okuyan bir öğrencinin akrabaları ile okulda görevli bir öğretmen arasında çıkan arbedede 2 kişi yaralanmıştı.

 

Kaynak: AA

Rusya Kazan Telegram Putin