Rusya'da Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu'ndan kritik mesajlar!

Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Türkiye
Rusya'da Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu'ndan kritik mesajlar!

Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı Rusya'nın Soçi kentinde başladı. Çavuşoğlu, görüşme sonrası kritik açıklamalarda bulundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Rusya'nın Soçi kentindeki Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu 8. Toplantısı başladı. Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile 8. Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'na başkanlık ediyor.

 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Hazırlıkları, ikili ilişkilerimizi ele alma fırsatımız oldu. Gelecek sene liderlerimizin karar verdiği bir tarihte toplantıyı Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Müzakerelerini gerçekleştirdiğimiz anlaşmaları, önümüzdeki toplantıda imzalamak istiyoruz.

Birçok alanda güçlü bağlarımız var. Ticarette 100 milyon hedefimiz var, bu yıl pandemi nedeniyle azalma var. Ticaretin önündeki tarife dışı engelleri kaldırmamızda fayda var. Domatesin önündeki kota engellerini kaldırma konuşması yaptık. Tarım ürünlerinde engelleri kaldırıp ticareti kolaylaştırmamız gerekiyor. Diplomatik pasaportlara vizeyi kaldırdık, Türk vatandaşlarına da vizenin tamamen kaldırılması konusunu bugün görüştük. 

Bu yıl iki milyondan fazla Rus turisti ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyduk, geçen yılki sayılara ulaşmak için işbirliğini sürdüreceğiz.

Aşının geliştirilmesi konusunda mutabakatlar imzalandı, önümüzdeki dönemde daha da geliştireceğiz. 

Enerji alanında da büyük mesafeler kat ettik. Bölgesel konuları da ele aldık. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz işbirliği somut adımlar doğurdu. Suriye, Libya, Karabağ konuları ele alındı. Karabağ konusunda bir ateşkes tesis edildi. Rusya barış gücü misyonu sahamızda kuruluyor, bir an önce hayata geçirilecek, burada amacımız barış ve istikrar. Güven artırıcı adımların atılması lazım. Bu adımlar atılınca kalıcı bir barışı tesis edeceğiz. Sayın Aliyev, barış elini Ermenistan'a tüm zorluklara rağmen uzattı. 

Libya'da kalıcı barışı destekliyoruz, Orta Doğu'da Rusya ile ortak görüşte olmaktan mutluluk duydum bugün bir kez daha.

Bizden de yaptırımlara katılmamız istendi, biz katılmadık. Kim ne olursa olsun, yaptırımlarla sorunlar çözülemez. Biz bunu İran için de söyledik. Yaptırım kararlarına karşıyız. Az, çok, güçlü ya da zayıf değil. Egemenlik haklarımıza saldırıdır, yaptırımlarla geri adım atmayacağımızı herkes bilir.

Rusya ile S-400 anlaşması CAATSA anlaşmasından çok önce imzalandı. Biz herkesle diyalog yolunu tercih ettik. Yaptırım kararı yanlıştır. Bizim Rusya veya başka ülkelerle görüş ayrılığımız olabilir, diyaloğu tercih etmelerini söylüyoruz. İki ülke arasındaki ilişkileri sorgulamak yerine, faydalarına odaklanmak gerekiyor. Rusya ile ilişkilerimiz NATO ile ilişkilerimize alternatif değildir. 

Sayın Putin'in Cumhurbaşkanımızı bilgilendirmesi sonucu, talimatla Sağlık Bakanlığı harekete geçti ve Sputnik V aşısı ile ilgili ilave bilgiler istendi. Türkiye'de de bu aşının üretilmesi konuşuldu. 

Türkiye, Libya'da mevcut ve önceki hükümetlerle anlaşma imzaladı. Başka bir ülke veya kişinin, Hafter dahil, Türkiye ayrılsın deme hakkı yoktur. Yönetimler ayrılır ama devletlerin böyle bir hakkı yoktur. Libya'nın inşaasında da çok büyük katkılarımız oldu. Hafter'in halen bu anlayışta olmadığını görüyoruz. Bize yönelik bir tehdit oluşursa, yanıt vermekte gecikmeyiz. Başka ülkelerin de katkı vermesi gerekiyor. 

Lavrov'un açıklamalarından satır başları;

Türkiye ile Rusya bağımsız iki ülke, kendi çıkarlarını savunuyor. Batı'daki bazı güçler, gayrımeşru yollara başvuruyorlar işbirliğimizi etkilemek için. Yaptırımlarla bizi etkilemeden önce çok iyi ilişkimiz vardı. 

Libya tarafının her tarafta öyle çok garantörü var ki, aslında bu kadar olmaması lazım. Libya'da durum çok ciddi. Genel anlamda istikrar sağlanmış gibi görünüyor. El ele hep beraber 5+5 askeri komiteleri desteklemey yoluyla, uzlaşma sağlanması adına, petrol ihracatında Libya halkının payı olmalı. Rusya ve Türkiye her desteği sağlıyor. Ocak ayında Moskova'da birçok önemli görüşme yapıldı. 

BM Genel Sekreteri Libya'da halen boş bir mevki, en kısa sürede bu makama birinin tayin edilmesi gerekiyor. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Türkiye Rusya