Rus füzesi Polonya hava sahasına girip çıktı!

Ajans Bizim
Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Polonya
Rus füzesi Polonya hava sahasına girip çıktı!
Fotoğraf: DepoPhotos

Polonya Genelkurmay Başkanı General Wieslaw Kukula, bir Rus füzesinin bugün Polonya hava sahasına girdiğini ve daha sonra hava sahasından çıktığını bildirdi.

General Kukula, basına yaptığı açıklamada, "Her şey bir Rus füzesinin bu sabah Polonya hava sahasına girdiğini gösteriyor. Radarda tespit ettik. Hemen bu bölgeyi terk etti" dedi. General Kukula, füzenin Ukrayna'ya yöneldiğini belirterek, "Hem ulusal hem de müttefiklerimizden radar teyitleri aldık" diye ekledi.

Polonya ordusunun operasyon komutanı General Maciej Klisz, füzenin Polonya hava sahası üzerinde üç dakika boyunca, yaklaşık kırk kilometrelik bir mesafede uçtuğunu kaydetti. 

General Klisz, "Güçlerimizi ve uçaklarımızı füzeyi durdurmak ve gerekirse düşürmek için gönderdik, ancak uçuşun süresi ve manevra şekli [...] bunu imkansız kıldı ve füzenin Polonya topraklarını terk etmesini sağladı” dedi. 

General Klisz, Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı bir saldırı dalgasının ardından Polonya hava savunma sisteminin dün gece alarma geçirildiğini söyledi.

Ordu yetkilileri, herhangi bir hataya mahal vermemek için füzenin radyo sinyalinin kaybolduğu yerde karadan arama çalışmaları başlatıldığını söyledi. 

Olayın ardından Polonyalı sivil ve askerî yetkililer, acil toplantılar düzenlerken, Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştü. 

Bir Ukrayna füzesi, Kasım 2022'de, Polonya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki Przewodow köyüne düşerek iki sivilin ölümüne neden olmuştu. Ukrayna sınırına yaklaşık 6 km mesafede, bir okulun yakınındaki tahıl kurutma tesisinde meydana gelen patlama, Rusya'nın ülke genelinde Ukrayna'nın sivil altyapısına yoğun saldırılar düzenlediği bir dönemde meydana gelmişti.

Füzenin menşei tespit edilmeden önce, Polonya'nın bir köyüne düşmesi, Atlantik İttifakı'nın kolektif savunma taahhüdüyle korunan Polonya'nın Ukrayna'daki savaşın büyük bir tırmanışıyla NATO'nun çatışmaya çekileceği korkusuna yol açmıştı.