Rövanş zamanı! ABD'de yeniden Clinton sesleri...

ABD donald trump abd seçimleri
Rövanş zamanı! ABD'de yeniden Clinton sesleri...

2016 seçimlerinde pek çoğuna göre sürpriz bir biçimde Donald Trump'a mağlup olan Hillary Clinton, 2024'te yeniden aday olabilir. Güçlü kaynaklar iddiayı dile getirirken Clinton'ın söylemleri de bu şekilde yorumlanıyor. Dikkat çekici bir ihtimal de Clinton'ın adaylığının rövanş ihtimalini doğurması!

Hillary Clinton, 2016'da seçimi Donald Trump'a kaybetmiş ve Beyaz Saray 4 sene boyunca ABD tarihinin en ilginç ve tartışmalı başklanları arasında zirvede yer alan Trump'a ev sahipliği yapmıştı. Ne Clinton ve destekçileri bu yenilgiyi kabul edebildi ne de Donald Trump ve destekçilerine bir dönem yetti.

Son zamanlarda ABD Başkanı Joe Biden ve yardımcısı Kamala Harris'in popülaritesi düştükçe Clinton'ın adı yeniden gündeme gelmeye başladı. Eski ABD Dışişleri Bakanı'nın yakın çevresine göre o da aday olup olmamayı düşünüyor.

RÖVANŞ İHTİMALİ!

Eğer Demokratlar günün sonunda Clinton'ı aday gösterirse bu 2016 seçimlerinin de rövanşı anlamına gelecek!

Wall Street Journal da bu iddiayı yayınlanan bir yazıyla ele alırken seçim döneminde 1994-2000 yılları arasında Bill Clinton'ın ekibinde yer alan ve Demokratlar için çalışan iki politilkacının tespitlerine yer verdi:

“Hillary Clinton, 2024 Demokrat adayı olmak için halihazırda avantajlı bir konumda. Biden'dan daha genç ve deneyimli bir ulusal figür.”

Rövanş zamanı! ABD'de yeniden Clinton sesleri... - Resim : 1

74 yaşındaki Hillary Clinton'ın adaylık yoluna emin adımlarla girmesini sağlayacak gelişme ise 2022 ara seçimlerinden çıkacak sonuç olabilir. Şu anda yüzde 42 gibi oldukça düşük seviyede bir destek oranı ile göreve devam eden Biden'ı seçim döneminde 82 yaşında olacak. Biden'ın yardımcısı Kamala Harris ise destek noktasında Bay Başkan'dan dahi kötü durumda. Yüzde 39'luk oran, yolun tıkandığı bir noktada kurtarıcı olarak Hillary Clinton'ın yeniden sahneye çıkması anlamına gelebilir.

'DAHA DİKKATLİ DÜŞÜNMENİN ZAMANI'

Bu söylentileri güçlendiren bir başka iddia ise Hillary Clinton'ın Demokratlar'a yönelik getirdiği eleştiriler. Kendi partisinin özellikle sosyal demokrat kanadına yönelik eleştiriler getiren Clinton, NBC'ye verdiği röportajda şunları söylemişti:

“Bence bize neyin seçimleri kazandırdığına yönelik biraz daha dikkatli düşünmenin zamanı geldi. Sadece Demokratlar'ın hatta liberal Demokratlar'ın hatta ve hatta sözde ilerici Demokratlar'ın rahat kazanacağı bölgeler hakkında düşünmek yetmez.”

Hillary Clinton şöyle devam ediyordu:

“Günün sonunda, işleri halledecek bir Kongre yoksa ve aklı başında, ayık, istikrarlı ve üretken olacağına güvenebileceğimiz bir Beyaz Saray'ımız yoksa, bunun hiçbir anlamı yoktur.”

Aynı zamanda eski ABD Başkanı Bill Clinton da eşinin muhtemel adaylığı üzerine açıklamalarda bulundu. People dergisine konuşan Clinton, eşinin 2016'da Trump'a karşı seçimi kazanamaması hakkında “Amerika olarak şu zamana kadar yaptığımız en büyük hatalardan bir tanesi” ifadelerini kullanmıştı.

Rövanş zamanı! ABD'de yeniden Clinton sesleri... - Resim : 2

Bill Clinton, Hillary Clinton'ın kazanamamasına dair, “O günlerde bütün sistem berbattı” diye konuşmuştu.

Hillary Clinton'ın senatörlük yaptığı New York Kent Konseyi'nin eski Demokrat başkanı Andrew Stein ve 1994-2000 yılları arasında Bill Clinton'ın başkanlık döneminde görev yapan siyasi analist ve anket uzmanı Doug Schoen makaleyi kaleme aldı.

POTANSİYEL BİR LİDER!

İki isim de Hillary Clinton'ın potansiyel bir lider olduğunun altını çiziyor ve başkanlığa tekrar aday olup olmayacağına karar vermesine yardımcı olacak bir süreç hazırladığının da açıkça göründüğünü ifade ediyorlar. İkiliye göre Clinton net bir boşluk görmesi halinde aday olacak.

Uzmanlar, Hillary Clinton'ın ılımlı Demokrat, tek güvenilir alternatif ve parti için en iyi seçenek olarak konumlandığı bir sürece ilerleyeceğini vurguluyor.

Rövanş zamanı! ABD'de yeniden Clinton sesleri... - Resim : 3

2008'de aday adaylığı yarışında Barack Obama'ya geçilen Clinton, 2016'da ise başkanlık seçiminde Donald Trump'a mağlup olmuştu. 2024, Clinton'ın üçüncü seçim kampanyası olabilir.

Trump da yeniden aday olmaya hazırlanıyor. Cumhuriyetçiler'in ise özellikle tüm dünyayı şoke eden Kongre Baskını'ndan sonra kendisini yeniden aday gösterip göstermeyeceği meçhul. 

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*The Telegraph, WSJ, NBC

Kaynak: Web Özel

ABD Hillary Clinton Donald Trump