Putin'in adaylığına onay verildi

Ajans Bizim
Vladimir Putin Rusya
Putin'in adaylığına onay verildi
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Merkez Seçim Komisyonu (MSK), görevdeki Devlet Başkanı Vladimir Putin'i 15-17 Mart ‘ta yapılacak seçimlerde başkan adayı olarak resmen tescil etti.

MSK Başkanı Ella Pamfilova, "Karar oybirliğiyle kabul edildi" açıklamasında bulundu.

MSK Sekreteri Natalya Budarina da Putin'i desteklemek üzere toplanan 315.000 imza arasından, yasaların gerektirdiği şekilde, 60.000 seçmen imzasının rastgele seçilerek doğrulandığını teyit etti. "Doğrulama sonucunda, 60.000 imzadan 91'i seçmenlerle ilgili yanlış bilgiler nedeniyle geçersiz ilan edildi. Geçersiz sayılan 91 imza, doğrulanan imzaların yüzde 0.15'ini oluşturuyor" dedi.

Budarina sahte imza bulunmadığını da belirtti ve ekledi: “Gerçek ve geçerli seçmen imzalarının sayısı 314,909'dur ve bu da adayın kaydı için yeterlidir."

Şu anda dört aday var

Putin, MSK tarafından onaylanan dördüncü başkan adayı oldu. Daha önce federal seçim otoritesi, daha önce, parlamentoda bulunan üç partinin adaylarını onaylamıştı. 

Bunlar Rusya Liberal Demokrat Partisi'nden (LDPR) Leonid Slutsky, Yeni Halk Partisi'nden Vladislav Davankov ve Rusya Federasyonu Komünist Partisi'nden (KPRF) Nikolay Kharitonov.

Putin’in beşinci yarışı

Bu seçimler Putin'in siyasi kariyerindeki beşinci devlet başkanlığı yarışı olacak. İlk kez 2000 yılında devlet başkanı seçilen Putin, 2004 yılındaki ikinci döneminin ardından, 2008-2012 yılları arasında dört yıllık “güçlü” başbakan olarak fiilen pozisyonunun korudu. Yapılan anayasa değişikliğiyle 2012'de yeniden devlet başkanı seçilen Putin, 2018'deki seçimlerde geçerli oyların yüzde 76,69'unu alarak görevdeki yerini korudu.