Putin ve Zelenski yılbaşı mesajlarında ne dedi? İşte konuşmaların altında yatan mesaj...

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı Ukrayna Vladimir Putin Volodimir Zelenski
Putin ve Zelenski yılbaşı mesajlarında ne dedi?  İşte konuşmaların altında yatan mesaj...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 yıllık iktidarındaki en uzun yeni yıl mesajında arkasına Kremlin manzarasını değil askerleri alarak da bir ilke imza attı. Uzmanların "oldukça agresif" bulduğu konuşma bize ne anlatıyor? Peki Zelenski çok sert yanıtında neler söyledi?

Moskova, yeni yıla girilirken Ukrayna'yı yoğun bir hava saldırısına maruz bıraktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ülkenin en doğusu yeni yıla girerken önceden kaydedilmiş bir video ile halkına sesleniyordu. Aslında seslendiği sadece halkı değildi. Putin bütün dünyaya mesaj vermekteydi. Peki Putin'in yeni yıl mesajından ne anlamak lazım? Uzmanlar ilk olarak konuşmayı “normalden farklı olarak oldukça agresif” bulduklarını ifade ettiler.

Örneğin 2022'ye girilirken Ukrayna ile gerilim tırmanmaktaydı ancak Putin'in açıklamaları bu denli sert ifadeler barındırmıyordu. Konuşma, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale girişmesiyle saptığı yolun adeta bir yansıması olarak yorumlandı.

Putin ve Zelenski yılbaşı mesajlarında ne dedi?  İşte konuşmaların altında yatan mesaj... - Resim : 1
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri karargahta yaptığı konuşması toplu taşıma araçlarında da yayınlandı. Fotoğraf: Reuters

Toplam 11 farklı saat dilimine yayılan Rusya'da vatandaşlar, Putin'in konuşmasını yeni yıla girildiği anlarda dinlediler. Putin öncelikle Rusya'nın Ukrayna'da “anavatanını” koruduğunun altını çiziyordu. Geride kalan 2022'yi “zor ve gerekli kararların yılı” olarak nitelerken savaşı da “Rusya'nın geleceğinin ve bağımsızlığının temellerini atan kader olayları” ifadeleriyle niteliyordu.

PUTIN KONUŞMASINDA İLKLERE İMZA ATTI

Konuşmada arka planda bu kez Kremlin'in kış manzarası değil alışılmışın dışında, askerler yer almaktaydı. Vurgu bir yeni kutlamasını değil askeri ve milli bir bayram havası yaratmaktaydı. Putin'in yirmi yıllık iktidarındaki en uzun yeni yıl konuşması olan dokuz dakikalık mesajda hedef açıkça Batı bloğuydu. Defalarca Rusya'yı Batı'nın kışkırttığının altını çizen Putin, sert sözlerini söz konusu bloğa çevirmeden önce Rus ordusuna ortaya koydukları güçlü ruh ve cesaret için de teşekkür etti.

Vladimir Putin şunları söylüyordu:

“Batı barış konusunda bize yalan söyledi. Bu saldırganlık için yapılan bir hazırlıktı. Şimdi Rusya'yı zayıflatmak ve bölmek için alay edercesine Ukrayna'yı ve halkını kullanıyorlar. Kimsenin bize bunu yapmasına izin vermedik ve vermeyeceğiz.”

DÜZENLİ OLARAK ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞANIYOR

Konuşma esnasında başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna'nın pek çok bölgesine füze yağmaktaydı. Rus füzeleri ile Ukrayna hava savunması arasında bir mücadeleye dönüşen saldırılarda Moskova, Ukrayna'nın kritik altyapı noktalarını vurmayı hedefliyor. Kışın da etkisiyle Rusya'nın ülkenin doğusu ve güneyindeki ilerleyişi neredeyse durma noktasına gelirken söz konusu hava saldırılarıyla Ukrayna'nın elektrik şebekeleri yükü kaldırmakta zorlanıyor.

Mühendislerin onarım çabalarına rağmen ülkenin neredeyse her noktasında düzenli olarak elektrik kesintileri yaşanmakta.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise kendi yılbaşı konuşmasında, ülkenin hava savunma kuvvetlerine ve ön saflarda savaşan askerlere teşekkür ederek, cumartesi akşamı gerçekleşen saldırının “bir yıl sonu özeti” değil, “Rusya'nın kaderinin özeti” olduğunu dile getirdi ve şunları ekledi:

“Yürüttüğünüz bu savaş, propagandacılarınızın yalan söylediği gibi NATO ile değil. Tarihsel nedenlerle de değil... Lideriniz ordunun kendisinin arkasında olduğunu ve ön safta olduğunu göstermek istiyor. Ama sadece saklanıyor. Ordunun arkasına, füzelerin arkasına, konutlarının ve saraylarının duvarlarının arkasına saklanıyor. Arkanıza saklanıyor, ülkenizi ve geleceğinizi yakıyor. Bu terör için seni kimse affetmeyecek. Ukrayna asla affetmeyecek.”

Putin ve Zelenski yılbaşı mesajlarında ne dedi?  İşte konuşmaların altında yatan mesaj... - Resim : 3
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "2022, Ukrayna'nın dünyayı değiştirdiği yıl oldu" dedi. Fotoğraf: Reuters

Zelenski aynı zamanda “Biz 24 Şubat'ta zaferimizi yaratmaya başladık. 2022, Ukrayna'nın dünyayı değiştirdiği yıl oldu” diye konuşmalarını sürdürdü.

'YENİ DÜNYA DÜZENİNİN İLK YILI!'

Rusya, ve Orta Doğu üzerine çalışmalar yapan güvenlik uzmanı Dr. Seth J. Frantzman, Putin'in konuşmasından yola çıkarak Rusya'nın daha uç politikalara zemin hazırladığını öne sürüyor. “Putin'in yeni yıl konuşması, yeni yılda Batı aleyhine artan söylemlerin programını belirliyor” diyen Dr. Frantzman, “2022'den önce ABD liderliğindeki bir dünya düzeni vardı ve Rusya bunu 2022'de alt üst etmeye çalıştı. Putin'in görüşüne göre 2023 yeni dünya düzeninin ilk yılı” diyerek devam ediyor.

Dr. Frantzman aynı zamanda “Rus devlet medyası, Batı'yı Rusya ile savaş halindeymiş gibi gösteren bir dizi makale yayınlıyor. Bu tür söylemler aynı zamanda Batı'yı Rusya'ya ihanet etmiş ve bir şekilde Moskova'ya komplo kurmuş gibi göstermeye çalışıyor” diyerek 2023'te en azından söylemler noktasında daha da sertleşen bir Rusya ile karşı karşıya kalabileceğimizi aktarıyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

Kaynaklar: The Washington Post, Euronews, Reuters, The Jerusalem Post

Kaynak: Web Özel

Rusya Vladimir Putin ukrayna Rusya Ukrayna savaşı Volodimir Zelenski