Putin sınıra yığınak yapıyor
Finlandiya'nın bu yıl NATO'ya katılmasına karşılık olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın kuzeybatısına askeri yığınak yapılacağını açıkladı.
Putin, bugün bir devlet televizyonunda yayınlanan röportajında, Batı'yı "Finlandiya'yı NATO'ya sürüklemekle" suçladı.
Putin, "Orada bir sorun yoktu, ama şimdi olacak, çünkü Leningrad askeri bölgesini kuracağız ve belirli sayıda birliği orada yoğunlaştıracağız" dedi.
Rusya ve Finlandiya, 1.340 kilometrelik ortak bir sınıra sahip. İki komşu ülke arasındaki ilişkiler, Şubat 2022'de Rusya'nın Ukrayna'ya taarruzundan bu yana önemli ölçüde kötüleşti. Bu saldırı, güvenliğinden endişe eden Finlandiya'nın Nisan 2023'te NATO'ya katılmasına neden oldu.
Putin, "Batı Finlandiya'yı NATO'ya sürükledi. Onlarla herhangi bir anlaşmazlığımız var mıydı? 21'inci yüzyılın ortasında toprak anlaşmazlıkları da dahil olmak üzere tüm anlaşmazlıklar çoktan çözülmüştü" dedi.
Putin'in açıklamaları, Finlandiya'nın perşembe günü iki sınır kapısını yeniden açtıktan birkaç saat sonra Rusya ile olan tüm sınırını bir kez daha kapattığını duyurması ve Moskova'yı bir göçmen krizi düzenlemekle suçlaması üzerine geldi.
Finlandiya İçişleri Bakanı Mari Rantanen'e göre, bu karar, 14 Ocak'a kadar geçerli olacak.
Helsinki, Moskova'yı göçmenlerin geçişine kasıtlı olarak izin vermekle suçluyor ve Finlandiya'yı istikrarsızlaştırmayı amaçlayan bu "hibrid saldırıyı" kınıyor. Kremlin bu suçlamaları reddediyor.
Moskova, Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından "karşı önlemler" alacağını duyurmuştu.
Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'ın Aralık ayı başında NATO üyesi bir ülkeye karşı Rus saldırısı olasılığını gündeme getirmesine rağmen, Rusya'nın NATO ülkeleriyle savaşmak için bir nedeni olmadığını da sözlerine ekledi.
Ukrayna'da başlatılan Rus saldırısı, NATO'nun doğu kanadına yönelik korkuları yeniden uyandırdı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, perşembe günü, "Putin Ukrayna'da kazanırsa, saldırganlığının orada durmayacağına dair gerçek bir risk var" dedi.
Kaynak: Ajans Bizim