Putin neden sürekli 'Naziler' diyor?

Vladimir Putin Rusya Volodimir Zelenski Rusya Ukrayna Savaşı
Putin neden sürekli 'Naziler' diyor?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna yönetimine seslenirken 'uyuşturucu bağımlısı Naziler' ifadesini kullanıyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'daki karşıtlarını 'uyuşturucu bağımlıları ve Neonaziler' diyerek suçluyor. Putin neden Nazi metaforunu sıklıkla kullanıyor? Ukrayna'da aşırı sağ işgalden nasıl etkilendi? Ülkede gerçekten iddia edildiği gibi Nazizm yükseliyor mu?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali devam ediyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile Kiev’de kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu önceki gün de Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Moskova'da temasta bulunmuştu. Türkiye’nin bu alanda sahadaki görüşmeleri tüm hızı ile devam ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Zelenski ve Putin’in Ankara veya İstanbul’da görüşmelerini önerdi.

'NAZİ', 'NAZİLERDEN ARINDIRMA'

Diplomatik kaynaklara göre; Zelenski Putin ile görüşme ihtimaline kapalı değil, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bu konuda aksi yönde bir açıklama yapmadı. Putin işgalin başından bu yana Ukrayna'daki hükümet ve Rusya muhaliflerini çok sert ifadelerle eleştirirken işgalin ikinci gününde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Neonazi ve Banderacıların çocuklarınızı, eşlerinizi ve yaşlıları kalkan olarak kullanmasına izin vermeyin. İktidarı elinize alın. Bu bizim için uyuşturucu bağımlısı çete ve Neonaz ile anlaşmaktan daha kolay olacak gibi gözüküyor.

Putin sıklıkla Ukrayna’ya gerçekleştirilen ‘sınırlı askeri operasyonun’ amacının ülkeyi Nazilerden arındırmak olduğunu söylüyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski bir Yahudi’yken Putin Naziler, Nazilerden arındırma gibi deyimleri sıklıkla kullanması dikkat çekiyor. Zelenski geçen sonbahar ayında ülkesinde Yahudilere karşı yükselen nefret suçlarına karşı antisemitik yasasını imzalamıştı.

Putin neden sürekli 'Naziler' diyor? - Resim : 1
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Kiev'de bir hastane ziyaretinde. Fotoğraf: Reuters 

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞININ İZLERİ HALA TAZE

Rus toplumunda İkinci Dünya Savaşı’nın izleri hala taze. Ülkenin Nazi Almanya’sına karşı giriştiği mücadelede yaklaşık 27 milyon Sovyetler Birliği vatandaşı hayatını kaybetmişti. Yahudi soykırımı konusunda çalışan akademisyenler Putin’e yazdıkları ortak bir mektupta, “Bu retorik yanlış, ahlaki olarak çirkin ve çok gücendirici” ifadelerini kullandılar.

Ukrayna Enformasyon Bakanı Oleksandr Tkachenko Putin’in üslubunu “Nazizmden daha kötü” olarak tanımlıyor. Ukrayna’da anti-semitik hareketlerin bir geçmişi var. 2014 yılında iktidara gelen batı yanlısı hükümetten bu yana özellikle İkinci Dünya Savaşı’nda ülkelerinin bağımsızlığı için savaşan Ukraynalıların bir dönem Naziler ile işbirliği yaptığı biliniyor. Bu isimlerin adlarının sokaklara ve stadyumlara verilmesi tepki çekiyor.

Putin neden sürekli 'Naziler' diyor? - Resim : 2
14 Ekim 2017 tarihinde Ukraynalı aşırı sağcılar bağımsızlık gününde bir yürüyüşte. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Yahudi Topluluğu’nun genel direktörü Eduard Dolinsky son yıllarda ülkenin büyük stadyumlarından birine İkinci Dünya Savaşı’nda pek çok Yahudi’yi öldüren Roman Shukhevych’in isminin verildiğini söylüyor. Dolinsky ülkedeki durumun Putin’in iddia ettiğinden 10 kat daha az sıkıntı yarattığını söyledi.

'BU NAZİLER YAHUDİ DEĞİL, RUS KARŞITI'

Rus devlet televizyonuna sıkça çıkan analist Sergei Markov, bugün Ukrayna’daki Nazi grupların Yahudi karşıtı değil, Rusya karşıtı olduğunu söylüyor. Markov, Putin’in Nazi sözcüğünü Batılı politikacıların ve medyanın söylemini kırmak için kullandığını aktarıyor. Markov sözlerini şöyle noktaladı: “Rus toplumunun bakış açısından, bugünün Ukraynalı faşistleri, zamanındaki faşistlerin devamıdır.”

Ukrayna’daki bir sokağa Stepan Bandera isminin verilmesi de Rusya’daki insanları gücendirmiş. Bandera da İkinci Dünya Savaşı sırasında önce Almanlarla işbirliği yapan daha sonra Almanlar tarafından toplama kampına gönderilen bir soykırımcıydı.

'SLAVA UKRAİNİ'

Putin’in Naziler olarak nitelendirdiği Ukrayna’daki aşırı sağ gruplar, şu an ülke savunmasında önemli bir rol oynuyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi önceki gün Zelenski ABD Kongresi’nde konuşma yapmadan önce “Slava Ukraini” (Zafer Ukrayna’ya) diyerek Zelenski’yi karşılamıştı. Bu deyim Bandera’nın milis güçleri tarafından kullanılıyordu.

Moskova Sosyal ve Ekonomik Bilimler Okulu’ndan tarihçi Vladimir Malakhov, “Soyvet kültürünü almış insanlar için bu değimler kesinlikle negatif çağırışımlar yapıyor” ifadelerini kullandı.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü New York Times'ta Anton Troianovski imzası ile yayımlanan 'Why Vladimir Putin Invokes Nazis to Justify His Invasion of Ukraine' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya Vladimir Putin Rusya Ukrayna savaşı Volodimir Zelenski