Putin'in 'tek millet' açıklamasına Zelenskiy'den sert tepki!

Rusya Vladimir Putin Moskova Ukrayna
Putin'in 'tek millet' açıklamasına Zelenskiy'den sert tepki!

Halktan gelen soruları yanıtladığı programda, "Ukraynalıları ve Rusları tek millet olarak görüyorum" diyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'den yanıt gecikmedi. Zelenskiy, "Aynı milletten olsaydık Moskova'da Ukrayna bayrağı dalgalanırdı" dedi.

Televizyonlardan her yıl canlı yayınlanan, geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle düzenlenmeyen Vladimir Putin'le Direkt Hat programının 18.'sini gerçekleştirerek halkın yönelttiği soruları yanıtlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin Ukrayna'yı başka ülkelerin kontrolüne bıraktığını ifade etti ve ilerleyen dönemde kendisiyle görüşme yapabileceğini belirtmiş, "Ukrayna hasım ülkeler listesinde yer almıyor, zira Ukrayna halkının hasım olduğunu düşünmüyorum. Ukraynalıları ve Rusları tek millet olarak görüyorum. Ancak Ukrayna yönetimi Rusya'ya hasım. Kiev yönetiminin Ukrayna'daki Ruslara yönelik tutumu, kitle imha silahları kullanımına benziyor" ifadelerini kullanmıştı.

Putin’in "Ukraynalılar ve Rusları tek millet olarak görüyorum" açıklamasına Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den tepki geldi. Ukrayna medyasına konuşan Zelenskiy, "Ruslar ve Ukraynalılar arasında çok fazla ortak nokta var. Tarihimizin bir kısmı ortak, hatıralarımız, komşuluğumuz, akrabalarımız, faşizme karşı ortak zafer ve ortak trajedilerimiz var ancak bu bizi aynı milletten yapmıyor. Ukraynalılar ve Ruslar aynı milletten olsaydı Moskova’da, Rusya Devlet Duması’nda Ukrayna bayrağı dalgalanır ve grivna (Ukrayna para birimi) kullanılırdı" dedi.

Amaçlarının Donbas’taki savaşı bitirmek olması gerektiğini vurgulayan Zelenskiy, "Amacımız Donbas’taki savaşı bitirmek ve Ukrayna’ya topraklarını iade etmek olmalı. Hem toprakları açık bir şekilde işgal ederek savaşı devam ettirmek hem de aynı milletteniz demek olmaz" diye konuştu.

Putin’in açıklamalarına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’dan da tepki gelmişti. Kuleba sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Rusya eğer 2014 yılında Ukrayna’ya saldırarak, binlerce insanı öldürüp topraklarımızı işgal etmeseydi iyi komşular olarak yaşardık. Putin, Ukrayna’nın sorunlarının Moskova’da çözüleceğini hayal ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna halkının kararı bellidir. Burası bizim ülkemiz ve kendi kaderimize biz karar vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

ukrayna Vladimir Zelenskiy Rusya Vladimir Putin Moskova