Putin'in 'Kıyamet Günü Uçağı' soyuldu!

Rusya Vladimir Putin
Putin'in 'Kıyamet Günü Uçağı' soyuldu!

Rusya'da nükleer savaş durumunda kullanılması öngörülen ve "Kıyamet Günü Uçağı" olarak adlandırılan İl-80 model uçağın kimliği belirsiz kişilerce soyulduğu bildirildi.

Rusya İçişleri Bakanlığı, bakım için Rusya’nın Rostov bölgesinde bulunan uçağın içerisindeki değeri yaklaşık 1 milyon rubleyi bulan ekipmanın çalındığını açıkladı.

Olaya ilişkin soruşturma açılırken, hırsızların yakalanması için operasyon başlatıldı. Uçağın içinde ayak ve parmak izleri bulunması üzerine incelemeye gönderildiği öğrenildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, olaya ilişkin yaptığı açıklamada, bir daha bu tür bir olayın yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınacağını söyledi.

Sovyetler Birliği döneminde, nükleer savaş çıkması durumunda ülkenin üst düzey yetkililerini taşımak için üretilen özel yapım uçak, ilk uçuşunu 1985’te gerçekleştirmişti.

Bu tür bir uçak Rusya dışında sadece ABD’de bulunuyor. 

Rus medyasına yansıyan haberlere göre, hırsızlar uçağın içinden en az 100 bin liralık ekipman çaldı. Yetkililer çalınan ekipmanların içeriğini paylaşmasa da, haberlere göre hırsızlar uçağın telsiz ekipmanlarını hedef aldı.

Rus Hava Kuvvetleri’nde Ilyushin-80 tipi uçaklardan dört adet bulunuyor. Olası bir nükleer saldırıda başta Putin olmak üzere üst düzey görevlileri koruması planlanan uçaklar, havada yakıt ikmaliyle günlerce kesintisiz uçabiliyor.

Uçakta kokpit dışında neredeyse cam yok. Bunun sebebi ise atom patlamalarında yolcuların kör olmasını engellemek. Özel bir anten ve iletişim ağına sahip uçak, bir komuta merkezi gibi Rus nükleer denizaltı filosuyla haberleşebiliyor.

 

Kaynak: AA