'Putin ile ne konuştunuz?' sorusuna Biden'dan esprili yanıt

Vladimir Putin Joe Biden
'Putin ile ne konuştunuz?' sorusuna Biden'dan esprili yanıt

Herkesin merakla beklediği ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmesi geçtiğimiz gün gerçekleşti. Biden, kendisine yöneltilen "Putin ile ne görüştünüz" sorusuna "Seni konuştuk" yanıtı verdi

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump döneminde gerginleşen ABD-Rusya ilişkileri nedeniyle, Biden hükümeti döneminde ilişkilerin nasıl ilerleyeceği ve iki liderin ilk görüşmesi merak konusu olmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde, Solar Winds siber saldırısı, Rusya'nın ABD askerlerini öldürmesi için Taliban'a para teklif ettiği iddiaları, 2020 seçimlerine Rus müdahalesi, Aleksey Navalnıy konusu ve Rus güvenlik güçlerinin barışçıl protestoculara müdahalesi gibi endişe duyulan konuları dile getirdiğini açıklamıştı. Sözcü Psaki, Biden'ın telefon görüşmesinde Rusya'nın kötü niyetli eylemlerinin karşılığında ABD'nin ulusal çıkarlarını savunacağını da belirttiğini aktardı. 

Kremlin'den yapılan yazılı açıklamada ise, "Putin, Biden'ı ABD başkanı olarak göreve başladığı için tebrik etti. Putin, Rusya ile ABD arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin, her iki ülkenin yanı sıra, bu ülkelerin küresel güvenlik ve istikrarı sağlamak için özel sorumlulukları dikkate alındığında tüm dünyanın çıkarına olduğuna işaret etti." denilmişti.

Kremlin ve Beyaz Saray tarafından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamalarda, iki liderin New START anlaşmasını ele aldığı aktarılmıştı. Rusya parlamentosu, ABD ile Rusya arasındaki Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nın (New START) 5 yıl uzatılmasını onayladı. 

Putin, Dünya Ekonomik Forumunda (WEF) yaptığı konuşmada ise, ABD ile New START anlaşmasının uzatılması konusuna yönelik, "Şüphesiz bu doğru yönde atılmış bir adım" demişti. 

Rus basınında yer alan haberlerde ise, anlaşmanın Rusya’nın şartlarına göre kabul edildiği belirtildi. Rusya ve ABD, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmanın uzatılması için yeni şartlar eklemek istemesi nedeni ile anlaşamamıştı.

BIDEN'DAN MUHABİRE ESPRİLİ YANIT

Görüşmeyle ilgili Biden'a "Putin'le ne konuştunuz?" şeklindeki soru yönelten Fox muhabiri Peter Doocy'e Joe Biden "Seni konuştuk, iyi dileklerini iletti" yanıtını verdi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Joe Biden