Putin Batılı liderlerin yeni yılını kutlamadı

Ajans Bizim
Vladimir Putin Rusya 2024
Putin Batılı liderlerin yeni yılını kutlamadı
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Joe Biden'ın yanı sıra diğer Batılı ülkelerin liderlerinin yeni yılını kutlamadı.

Putin üst üste ikinci yıldır “Kolektif Batı” olarak adlandırılan “Dost Olmayan Ülkeler” listesinde olan ve Rusya’ya yaptırım uygulayan ülke liderlerine yılbaşı kutlama telgrafı göndermedi.

Kremlin'in yayınladığı mesajda, Büyük Britanya, Almanya, ABD, Fransa, Japonya ve Rusya'ya düşman olan diğer ülkelerin liderlerinden bahsedilmiyor. Ayrıca uluslararası kuruluşların ve spor federasyonlarının başkanları da burada yer almıyor.

Özellikle, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko'ya, iki ülkenin "ciddi zorlukları omuz omuza güvenle aştığını" ve aynı zamanda "kolektif Batı'nın düşmanca politikasına karşı çıktığı" belirtiliyor.

Putin, Çin lideri Şi Cinping’i tebrik ederken, Rusya Federasyonu ile ÇHC arasındaki "ticaret ve ekonomik işbirliğinin yüksek dinamiklerine" dikkat çekti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e Rusya ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin "yüzyıllık geleneklere dayandığına" işaret etti.

Erdoğan'a yeni yıl mesajı

Kremlin’in yayınladığı uzun kutlama mesajında Putin’in Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdiği tebrik mesajı da yer aldı.

Rus Devlet Başkanı, Erdoğan'a yeni yıl tebriklerini göndererek, son zamanlarda Rusya ile Türkiye arasında çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi için çok şey yapıldığını bildirdi.

Putin, mesajında, “Ortak çabalar yoluyla ülkeler sürekli olarak büyük enerji projeleri uyguladı ve altyapı projeleriyle bölgesel çatışmaların çözümüne katkıda bulundu. Gelecek yıl Moskova ve Ankara, Avrasya kıtasında güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesi amacıyla dost halkların yararına çeşitli alanlarda ikili siyasi diyalog ve verimli işbirliği kurmaya devam edecek” dedi.