Prensin 'yasak aşkından' kraliçeliğe | Camilla'nın hayatından Diana'nın gölgesi kalkacak mı?

Kraliçe Elizabeth İngiltere Kral Charles Birleşik Krallık
Prensin 'yasak aşkından' kraliçeliğe | Camilla'nın hayatından Diana'nın gölgesi kalkacak mı?
Kral Charles ve Konsort Kraliçe Camilla, 2005'te evlendi. Fotoğraf: Reuters

Kral Charles'ın eşi Camilla, skandallar ve aşağılamalarla dolu 34 yılın ardından Kraliçe oluyor. Toplumdaki itibarları yıllar içinde toparladı fakat Camilla'nın kraliçeliği de Lady Diana'nın gölgesi altında geçecek. Peki Prens'in 'yasak aşkından' kraliçeliğe giden yolculukta Camilla neler yaşadı?

Camilla Parker Bowles... Bir dönem İngiltere'de kamuoyunda en çok hakarete maruz kalan, “iffetsizlikle” itham edilen ve monarşiye karşı en büyük tehdit olarak görülen kadın Camilla, Cumartesi günü Kral III. Charles'ın taç giymesiyle Kraliçe olacak. Camilla'nın kraliçeliğe giden yolculuğu iniş çıkışlarla ve sansasyonlarla dolu. Kimileri onu Charles'ın taç giyme töreninin tek kazananı, kimileriyse Diana'nın gölgesinde kalmaya mahkum bir eş olarak görüyor. Kim ne derse desin, Camilla 6 Mayıs'ta Kraliçe oluyor.

Camilla'nın Kraliyet serüveni yaklaşık 50 yıllık bir hikaye ve bu yarım asır boyunca iyi anıldığını söylemek pek mümkün değil. Diana'nın “gönüllerin prensesi” olduğu yıllarda, Diana-Charles evliliğine saygı duymadıkları için Birleşik Krallık'ta en çok tepki gören iki kişiydi Camilla ve Charles.

'CHARLES'IN İLK AŞKI'

Charles, Diana Spencer'la tanışmadan önce Camilla Shand'la (evlenmeden önceki soyadı) evlenseydi Buckingham Sarayı'nda hayatın çok daha kolay olacağında pek çok kişi hemfikir. Charles ve Camilla 1971 yazında tanıştı ve bir süre ilişki yaşadı. Fakat Kraliyet ailesi Camilla'yı onaylamadı ve Diana'yı “daha münasip” gördü. Camilla yaşam şekliyle eleştirilirken, Diana “cici kız” imajıyla gözleri dolduruyordu ve üstelik Camilla'nın aksine soylu bir aileden geliyordu.

Prensin 'yasak aşkından' kraliçeliğe | Camilla'nın hayatından Diana'nın gölgesi kalkacak mı? - Resim : 1
Konsort Kraliçe Camilla'nın taç giyme töreni için çekilen portresi. Fotoğraf: Reuters

Charles'ın Camilla'yla evlenmesine izin verilmeyeceği anlaşıldıktan sonra Camilla, 1973'te Charles'tan önceki sevgilisiyle Andrew Parker Bowles'la hayatını birleştirdi. Fakat Charles ve Camilla irtibatı hiç kesmedi, telefonda görüştü, ortak arkadaşlarının partilerinde bir araya geldi. İngiliz yazar Sally Bedell Smith'e göre, Charles ve Camilla 1979'da tekrar ilişkiye başladı ve bu ilişki Charles 1980'de Diana'yla tanışıncaya kadar sürdü. İkili 1986'da yeniden aşk yaşamaya başladı. Diana yıllar sonra BBC'den Martin Bashir'e verdiği bir röportajında “Biz bu evliliği 3 kişi yaşadık, anlayacağınız ortam biraz kalabalıktı” diyecekti.

KRALİYET'İN SKANDAL DOLU YILLARI

1989'da Kraliyet, medyanın Charles'la Camilla'nın telefon konuşmasını yayınlaması üzerine sarsıldı. Konuşma, evli iki kişi için “fazla tutkuluydu.” Charles'la Diana, 1992'de ayrıldılar, 1993'te Charles Diana'yı, 1994'te de Diana Charles'ı aldattığını itiraf etti ve çift 1996'da boşandı. 1997'de Diana'nın trafik kazasında trajik bir şekilde hayatını kaybetmesi, Charles ve Camilla'ya karşı tepkilerin iyice artmasına neden oldu. O yıl BBC tarafından yapılan bir ankete göre, İngilizlerin 3'te 2'si Camilla'yla evlenmesi halinde Charles'ın Kral olmamasını istiyordu.

Prensin 'yasak aşkından' kraliçeliğe | Camilla'nın hayatından Diana'nın gölgesi kalkacak mı? - Resim : 2
Charles ve Camilla'nın 2005'teki düğünü. Fotoğraf: Royal Family 

Ancak 2004'e gelindiğindeyse Camilla'yla evlenmesi konusunda İngiltere'de Charles'ı destekleyenlerin sayısı arttı. Çift, Nisan 2005'te, tanışmalarının üzerinden 34 yıl geçtikten sonra evlendi. Charles ve Diana'nın küçük oğlu Harry'nin bu yıl başında çıkan Spare (Yedek) isimli kitabında, o dönem kardeşlerin Camilla'yla evlenmemesi için babalarına “yalvardıkları” yazıyor. Babasının kararlı duruşu sonucunda William ve Harry en nihayetinde Camilla'yı “babalarının daima sevdiği kadın” olarak kabul etmiş.

İMAJ TOPARLAMA ÇABALARI

Charles ve Camilla, toplum nezdindeki itibarlarını toparlayabilmek için halkla ilişkiler ustası Mark Bolland'la sıkı sıkı çalıştı. Bolland, Charles ve Camilla'nın olumlu yansıtılması için İngiliz basınıyla güçlü ilişkiler geliştirdi.

Ayrıca Bolland, Kraliyet ailesinde de para karşılığı bilgi satın alabileceği ilişkiler kurdu. Harry'ye göre, Camilla'nın itibarını kurtarma çabalarına kraliyet ailesinin diğer üyelerinin itibarı pahasına girişildi. Geçen yıl Kraliçe II. Elizabeth ölmeden önce, gelinin Konsort Prenses değil de Konsort Kraliçe olarak anılmasının “en samimi dileği” olduğunu söylemişti. İngiltere'de en popüler Kraliyet üyesi olan Kraliçe'nin ağzından dökülen bu kelimeler Camilla'nın imajına olumlu katkı sundu.

Prensin 'yasak aşkından' kraliçeliğe | Camilla'nın hayatından Diana'nın gölgesi kalkacak mı? - Resim : 3
Kraliçe II. Elizabeth ve dönemin Konsort Prensesi Camilla ile dönemin Cambridge Prensesi Catherine. Fotoğraf: Royal Family

'ATEŞİN ÜZERİNDE YÜRÜDÜLER'

Camilla'nın yakın arkadaşlarından biri ismini gizli tutarak verdiği demeçte, Charles ve Camilla için “Ateşin üzerinde yürüdüler” demekte. “Çok korkunç zamanlardan geçtiler, öyle ki bir noktada Camilla saklanmak zorunda kaldı. Daha güçsüz bir ilişki böylesi bir baskının altında kalırdı. O dönemler kimse ilişkilerinin bu noktaya geleceğini hayal dahi edemezdi” demekte.

Charles ve Camilla aşkı bugünlerde İngiltere'de Romeo ve Juliet ile kıyaslanıyor. Sadece Charles'ın Diana ve Camilla'yla fotoğraflarına bakınca bile Camilla'yla ne kadar mutlu olduğu görülebiliyor.

Kaynaklar: Time, The Telegraph

Kaynak: Web Özel

Camilla Prens Charles Diana