Prens William ve Harry meselesi: Bir kardeş kavgasından daha fazlası

Birleşik Krallık Web Özel
Prens William ve Harry meselesi: Bir kardeş kavgasından daha fazlası
Prens Harry'nin yakın zamanda yayımlanacak otobiyografisi, Windsor ailesine dair çarpıcı suçlamalar içeriyor. Fotoğraf: Reuters

Kral 3. Charles'ın oğlu Prens Harry'nin ağabeyi William'ın kendisine fiziksel şiddet uyguladığı iddiası günlerdir konuşuluyor. Harry'nin 10 Ocak'ta piyasaya çıkması planlanan Spare (Yedek) isimli otobiyografisinden sızanlarsa konunun “ağabey-kardeş kavgasından” çok daha ciddi olduğunu gösteriyor.

Dünyanın en güçlü ve en popüler kraliyet ailesinin kapıların ardında neler yaşadığı şimdiye kadar pek çok belgelesin, dizinin ve filmin konusu oldu. Bu yayınlar genelde basın danışmanları, tarihçiler, saray görevlileri ve aileye yakın kişilerden edinilen bilgilerle hazırlanıyor. Ama ailenin tam içinden, Prens Harry'den gelen iddialar, Windsorların neler yaşadığına dair çarpıcı suçlamalar içeriyor ve meselenin sadece bir “ağabey, kardeş ve elti kavgası” olmadığını gösteriyor.

Kitaptan önce Harry ve Meghan'ın 2020'de Kraliyet Ailesi'nden ayrılışına dair Netflix'te çıkan belgesel, büyük yankı uyandırmıştı. Harry belgeselde, annesinin medyanın baskısının bir kurbanı olduğunu ve aynı şeyin kendi eşinin başına gelmesinden korktuğunu belirtmişti. Ailesini korumak adına kraliyet unvanlarından vazgeçtiğini belirten Harry, son olarak da otobiyografisiyle Buckingham Sarayı'nda yaşandığını ileri sürdüğü sansasyonel bilgilerle gözlerin yeniden Windsor hanedanına çevrilmesine neden oldu.

Kitaptan sızan ilk iddia, Galler Prensi ağabeyi William'ın, 2019'da kendisini yakasından tutup yere düşürdüğüydü. Köpeğin mama kabının üstüne düşmesinden ötürü sırtında yaralar oluştuğunu söyleyen Harry, kavganın William'ın, Harry'nin eşi hakkında "zor, kaba ve uyumsuz" demesi üzerine çıktığını belirtiyor.

İngiliz medyası kitabın İspanyolca baskısını edindi ve dört bir yandan kitabın çevirisi yapılıyor. Kitap henüz İngilizce olarak piyasaya çıkmadı ama Harry'nin otobiyografisinden sızan bilgiler, meselenin çok daha başka boyutları olduğunu gösteriyor.

Peki Harry'nin kitabından şu ana kadar sızan ve İngiltere'yi sarsan iddialar neler?

BABALARINA YALVARMIŞLAR

Kral Charles'ın prenslik yıllarında, yani Diana ile evliliğinde şimdiki eşi Camilla'nın Charles'ın hayatında olduğu “bilinen bir sırdı". Harry kitapta, ağabeyinin de kendisinin de hep bir “öteki kadının” varlığını bildiklerini belirtiyor. Harry kitapta, “Bu durum William'ı çok zor durumda bırakmıştı, kafası çok karışıktı ve şüpheler neticelendiğinde William bu konuda hiçbir şey yapmadığı için çok büyük bir suçluluk duyduğunu söylemişti” ifadelerine yer veriyor. 

Prens William ve Harry meselesi: Bir kardeş kavgasından daha fazlası - Resim : 1
Harry ile eşi Meghan, babası Kral 3. Charles ve Konsort Kraliçe Camilla ile Kraliçe'nin cenazesindeyken. Fotoğraf: Reuters

Harry, Camilla meselesiyle ilgili olarak ayrıca ağabeyiyle babasına Camilla ile evlenmemesi için yalvardıklarını aktarıyor. “Camilla'yla evlenmediği sürece onu kabul edeceğimiz konusunda babama söz vermiştik” diye yazan Harry, babalarının bu taleplerine karşılık vermediğini aktarıyor.

Öte yandan, Harry'nin William'dan “sevgili ağabeyim” diye bahsetmesine rağmen kitapta William'ı “baş düşmanı” olarak ifade etmesi dikkat çekiyor.

DIANA ÖLDÜĞÜNDE CHARLES HARRY'E SARILMAMIŞ

Harry, annesi Diana'nın vefat ettiği gün babasının gelip kendisini uyandırdığını ve “Canım oğlum, annen bir trafik kazası geçirdi... Bazı komplikasyonlar oldu” dediğini belirtiyor ve Charles'ın o an kendisine sarılmadığını ekliyor. Harry kitapta o anları şöyle yazıyor:

“Babam normal şartlarda duygularını gösterme konusunda pek iyi değildi. Fakat böylesi bir kriz anında duygularını göstermesi beklenemez miydi?

Prens Harry kitaba neden Yedek ismini verdiğini ise babasına dayandırıyor. Harry otobiyografisinde, doğduğu gün babası Charles'ın Diana'ya gelip, “Harika. Şimdi bana bir varis ve yedek verdin. Benim bu meseledeki işim artık bitti” dediği anekdotunu aktarıyor.

Prens Harry ayrıca, medyada Charles'ın Harry'nin gerçek babası olmadığı ve Harry'nin gerçek babasının Subay James Hewit olduğu hakkında dedikoduların çıktığı sırada babasının bu konuda bir şaka yaptığını vurguluyor ve "şakayı hiç ama hiç komik bulmadığını" kaydediyor.

Prens William ve Harry meselesi: Bir kardeş kavgasından daha fazlası - Resim : 3
Prens Harry'nin bebeklik yıllarında annesi Diana ile bir fotoğrafı. Kaynak: Reuters

Prens Charles ve Leydi Diana 1981 yılında masalsı bir düğünle evlenmişlerdi. Leydi Diana İngiltere halkının gözbebeğiydi ve bu nedenle medyanın markajındaydı. Charles-Diana evliliği 15 yıl sürdü ve bu süre boyunca birçok skandal yaşandı. Diana 1997'de hayatını kaybettiğinde Harry 12 yaşındaydı. Belgesel ve kitabın yayınlanması için Harry'nin babaannesi Kraliçe II. Elizabeth'in vefatını bekleyip beklemediğini kestirmek güç, ancak Kraliyet Ailesi hakkında araştırmalar yürüten İngiliz tarihçilerin pek çoğu, ailesine “kurum” diyen Harry'nin hem bu ifadesiyle, hem kraliyet unvanlarından vazgeçmesiyle hem de Windsorlara dair ifşaatlarıyla annesi Diana'nın “intikamını” aldığı kanaatinde.

Kaynaklar: The Guardian, The Times, BBC, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Prens William Kraliyet ailesi İngiltere