Pompeo'nun skandal ziyaretine 'İsrail malı' damga vurdu

ABD İsrail
Pompeo'nun skandal ziyaretine 'İsrail malı' damga vurdu

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrail ziyaretinin ikinci gününde işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan bir Yahudi yerleşim biriminin ardından işgal altındaki Golan Tepeleri'ni de ziyaret etti.

Resmi ziyaret kapsamında İsrail'de temaslarını sürdüren Pompeo, bakanlığının son günlerinde skandal bir ziyarete imza attı. Batı Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından Pompeo, Batı Şeria'daki yasa dışı Psagot Yahudi yerleşim birimini ziyaret etti.

Pompeo, Batı Şeria'daki yasa dışı yerleşim yerlerini ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu.

Netanyahu ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Pompeo, "Geçtiğimiz gece Davud (Silvan) şehrine gitme fırsatı yakaladım. Bugünse Eski Şehir'e (Doğu Kudüs) bakan bir yerde buluşuyoruz." dedi.

"ABD'NİN KUDÜS'Ü YILLARDIR İSRAİL'İN BAŞKENTİ OLARAK KABUL ETMEMESİ DELİLİK"

İsrail'i "Yahudi halkının vatanı’’ olarak niteleyen Pompeo, "Kudüs şehri İsrail'in başkenti kabul edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin bunu onlarca yıldır yapmamış olması delilik. Büyükelçiliğimizi Kudüs'e taşıdık. Bu doğru ve adil" değerlendirmesinde bulundu.

Washington'un 19 Kasım 2019'da yayınlanan ve işgal altındaki Filistin topraklarında yerleşim yerlerini yasa dışı olarak nitelendirmeyen kararına işaret eden Pompeo, "Ayrıca Dışişleri Bakanlığı uzun süredir yerleşim yerleri hakkında yanlış bir görüşe sahipti ama bugün Dışişleri Bakanlığı yerleşimlerin uygun bir şekilde devam edebileceği fikrinin arkasında duruyor." ifadelerini kullandı.

Pompeo, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesine değinerek, "İbrahim anlaşmalarının (normalleşme anlaşmaları) sürecinin devam edeceğinden eminim." dedi.

BATI ŞERİA 1967 YILINDA İŞGAL EDİLDİ

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla yasa dışı Yahudi yerleşim birimi bulunuyor. Bu yerlerde ikamet eden 400 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zor hale getiriyor.

POMPEO'DAN GÖREVİNİN SON DEMLERİNDE NETANYAHU VE İSRAİL'E 'CÖMERT HEDİYELER'

Washington yönetiminden Batı Şeria ve Golan Tepeleri'ndeki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "meşrulaştırmak" için yeni bir adım daha geldi. 

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nde yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinden ithal edilen ürünlerin "İsrail malı" olarak etiketlenebileceği ifade edildi. 

Washington yönetiminin yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "meşrulaştırmak" için attığı adımın ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Batı Şeria'da yer alan Psagot Yahudi yerleşim birimine yaptığı ziyaretten kısa süre sonra gelmesi dikkati çekti. 

ABD Dışişleri Bakanı, Kudüs yakınında, Batı Şeria'da bulunan Psagot yerleşiminde ürünlerinden birini Pompeo diye adlandıran şarapevine de konuk oldu.

ABD Dışişleri Bakanı'nı ağırlayan şarapevi sahibi Yaakov Berg, Pompeo şarabını yasal şekilde ürettiklerini savunarak, İsrail'e ait olmayan topraklarda şarapevi işlettiği suçlamasını kesin dille reddederek "Biz hırsız değiliz. Bu toprağı çalmadık" dedi.

İŞGAL ALTINDAKİ GOLAN TEPELERİNİ'İ DE ZİYARET ETTİ

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Golan Tepeleri'ne askeri helikopterle gelen Pompeo’ya ziyaretinde Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi eşlik etti. Bu ziyaretle Pompeo, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'ni ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı oldu.

Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıdığını hatırlatarak, ABD ile Avrupalı kurum ve kuruluşların Golan Tepeleri'nin Suriye’ye iade edilmesi çağrılarını kınadı. Suriye’nin bölge üzerinde egemenlik kurmasının İsrail’i tehlikeye sokacağını söyleyen Pompeo, "Beşar Esad’ın bu topraklara hakimiyeti söz konusu olursa Batı ile İsrail için teşkil edeceği tehlikeyi siz düşünün." ifadelerini kullandı.

 

 

Kaynak: AA

Mike Pompeo İsrail ABD Golan Tepeleri Batı Şeria netanyahu