Polonya'da Duda hükümeti kurma görevini Morawiecki'ye verdi

Polonya Avrupa Birliği Dünya haberleri
Polonya'da Duda hükümeti kurma görevini Morawiecki'ye verdi
Fotoğraf: DepoPhotos

Polonya Cumhurbaşkanı, Hukuk ve Adalet Partisi'nden mevcut başbakan Mateusz Morawiecki'den ülkenin bir sonraki hükümetini kurmaya çalışmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, sağcı Hukuk ve Adalet Partisi'nin parlamento çoğunluğunu üç müttefik muhalefet partisine kaptırdığı ancak yine de en çok oyu alan tek parti olarak çıktığı ulusal seçimlerin ardından bu açıklamayı yaptı.

Mevcut hükümetin müttefiki olan Duda, başbakanlık için iki adayın Morawiecki ve ana muhalefet lideri, eski Polonya başbakanı ve üst düzey Avrupa Birliği yetkilisi Donald Tusk olduğunu söylemişti.

Duda'nın bu kararının işleyen bir hükümetin kurulmasını geciktirmesi bekleniyor zira milletvekillerinin Morawiecki'ye kabine için gerekli onayı vermeyeceği tahmin ediliyor.

Duda, Morawiecki'nin partisine iktidarda kalma şansı verilmesi gerektiğini zira Morawiecki'nin diğer tüm partilerden daha fazla oy aldığını kaydetti. 

SEÇİMDE NE OLMUŞTU?

AB'yle arasına sınır koyan iktidardaki Muhafazakâr milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi yüzde 36 oy alarak seçimi ilk sırada bitirdi. Ancak bu hükümet kurmasına yeterli değildi.

Karşısındaki Donald Tusk'ın sivil koalisyonu yüzde 31 oy aldı. Üçüncü Yol Partisi yüzde sol parti Lewica ise yüzde 8 oy aldı.

Tusk'ın bu iki partiyle birleşerek parlamentoda çoğunluğa sahip olması ve bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyordu. İktidardaki parti ise yalnız ve tek başına hükümet kuracak sandalyeye sahip değil.

Polonya'da seçime katılım komünizmin 1989'daki çöküşünden bu yana en yüksek orana ulaştı. İnsanlar gece yarısından sonra bile oy vermek için sıraya girdi. Kanun gereği kuyrukta bekleyen insanlar olduğu sürece Polonya'da oy verme işlem devam etmek zorunda.

 

Kaynak: Ajans Bizim