Pfizer'dan koronavirüse karşı ilaç: Oyunu değiştirecek

koronavirüs Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs
Pfizer'dan koronavirüse karşı ilaç: Oyunu değiştirecek

Koronavirüse karşı onay alan ilk aşının üreticisi Pfizer, Covid-19 hastalarına oral yolla verilebilecek bir ilaç geliştirilmeye başlandığını açıkladı. Pfizer'dan Mikael Dolsten, "Bu ilaç oyunu değiştirecek potansiyele sahip" dedi. İlaç, şu anda erken test aşamasında.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) enfeksiyonuna karşı, geliştirilen aşılar dünyada kullanıma girdi. Birçok ülke vatandaşlarını aşılamaya başladı. BioNTech ile birlikte aşı geliştiren şirket Pfizer şimdi de ilaç geliştirme çalışmalarına başladı.

Şirketten yapılan açıklamada ilk laboratuvar çalışmalarında potansiyel vaat eden sonuçlar alındı. Virüsün hücrelerde çoğalmasını engellemesi beklenen ilacın, HIV ve Hepatit C gibi diğer viral hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu söylendi. Şirket ayrıca erken evre koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılabilecek bir başka ilaç üzerinde çalışıldığını da bildirdi.

Pfizer’ın denemeleri başarılı olduğu takdirde, ilacın hastaların durumu ağırlaşmadan önce virüsün vücutta yayılmasını engellemesi hedefleniyor.

‘OYUNU DEĞİŞTİREBİLİR’

Pfizer’ın baş tıbbi sorumlusu Mikael Dolsten, henüz insanlı ilk aşama testlerinde olan ilaçla ilgili konuştu. Dolsten, “SARS-CoV-2 mutasyona uğruyor ve Covid-19’un küresel çaptaki etkileri devam ediyor. Bu durumda tedavi yöntemlerinin pandemi sırasında ve sonrasında kritik önem taşıyacağı gayet açık” dedi.

Dolsten, çalışmaları sırasında beklenmedik herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını, denemelerin ilk sonuçlarının birkaç hafta içinde ellerinde olacağını söyledi.

Dolsten, PF-07321332 adı verilen ilacın denemelerinde her şey yolunda giderse ikinci ve üçüncü faza yılın ikinci çeyreğinde geçmeyi planladıklarını vurguladı. Bu aşamaların da başarıyla tamamlanması halinde Pfizer, yıl sonunda ilaç için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) acil kullanım onayı başvurusunda bulunacak.

İlacın günde iki kere olmak üzere beş gün boyunca kullanılacağını ifade eden Dolsten, “Bu ilaç oyunu değiştirecek bir potansiyel taşıyor” diye konuştu.

koronavirüs Pfizer Covid-19