Ortalığı karıştıran Çin iddiası: 'Hemen atlamayalım!'

Ukrayna Çin Birleşik Krallık
Ortalığı karıştıran Çin iddiası: 'Hemen atlamayalım!'

Birleşik Krallık tarafından ortaya atılan bir iddia Rusya'nın işgalinde gözleri yeniden Çin'e çevirdi. İşgalden önce Çin hükümetinin Ukrayna'ya yönelik siber saldırılar koordine ettiği öne sürülürken Ukrayna bunun doğru olmadığını söyledi. Peki ortalığı karıştıran iddialar ne diyor?

Yayınlanan bir rapora göre Çin, Rusya işgalinden kısa bir süre önce Ukrayna'nın askeri ve nükleer hedeflerine yönelik siber saldılar başlattı. Birleşik Krallık'ta gündeme damga vuran iddia üzerine Birleşik Krallık Hükümeti, Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin iddiaları araştırdığını doğruladı. İddialara göre Ukrayna Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere 600'den fazla web sitesi Çin hükümeti tarafından koordine edilen hack girişimlerine maruz kaldı.

Birleşik Krallık Hükümet Sözcülüğü, “Ulusal Siber Güvenlik Merkezi, uluslararası ortaklarımızla birlikte bu iddiaları araştırıyor” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'DAN YALANLAMA!

İddiaların dayanağı ise Times tarafından elde edilen ve yayınlanan istihbarat notları. Ancak Ukrayna'nın devlet iç güvenlik ve istihbarat teşkilâtı olarak faaliyet gösteren Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) geçen cuma gecesi gerçekleştiği öne sürülen saldırılarla ilgili herhangi bir bilgi sağlandığı ifadesini yalanladı:

“SBU'nun Times'ın bulgularıyla hiçbir ilgisi yok. Ukrayna Güvenlik Servisi şu anda bu tür verilere sahip değil ve herhangi bir soruşturma yürütülmüyor.”

'EĞER BU DOĞRUYSA...'

Kraliyet Birleşik Hizmetler Savunma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Jamie MacColl, bildirilen girişimlerin Çin'in güvenlik duvarları ve sanal özel ağlar gibi bilişim teknolojileri (IT) altyapısındaki güvenlik açıklarını tarama taktiğine uyduğunu dile getiriyor:

Eğer bu doğruysa, bana nispeten rutin bir durummuş gibi geliyor. Bazı Çinli gruplardan Ukrayna ihtilafı hakkında istihbarat toplamaları istenmiş olmalı. Güvenlik ve istihbarat kurumları, hükümetlerini bilgilendirmek için istihbarat ve veri toplar. Görünüşe göre bu yaşanan da buna benzer bir durumdu.”

Times, başka bir ülke tarafından hazırlandığı düşünülen bir dizi istihbarat notunun, hacklemenin ölçeğini detaylandırdığını ve Rus işgalinden bir gün önce saldırıların zirve yaptığını da öne sürüyor. Hatırlanacağı üzere 18 Mart'ta ABD başkanı Joe Biden, Çin'in işgal sırasında Rusya'ya destek sağlaması halinde Çinli mevkidaşı Xi Jinping'i eyleminin “sonuçlarına” hazır olması konusunda uyarmıştı.

Çin, işgali kınamasa da yaşanan süreç ile ilgili olarak Rusya'ya açıkça destek de vermeyerek denge politikası uygulamaya çalışıyor.

Yine hatırlanacağı üzere Pekin'de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılmak üzere Çin'i ziyaret eden Vladimir Putin, Xi Jinping'le bir araya gelmişti. Taraflar görüşmenin ardından ortak bir açıklama yayınlamıştı. Ortak metindeki şu ifadeleri ise dikkat çekmekteydi:

“Taraflar ... Rusya ile Çin devletleri arasındaki yeni tür ilişkilerin, Soğuk Savaş döneminin askeri-politik ittifaklarından daha üstün olduğunu teyit ediyor. İki devlet arasındaki dostluğun sınırı yoktur, işbirliğinde yasak bölgeler yoktur, ikili stratejik işbirliğinin güçlendirilmesi üçüncü ülkelere yönelik değildir, değişen uluslararası ortamdan ve üçüncü ülkelerdeki durumsal değişikliklerden etkilenmemiştir.”

'HEMEN ATLAMAYALIM'

Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin eski CEO'su olan ve şu sıralar Oxford Üniversitesi Blavatnik Devlet Okulu'nda görev yapan Prof. Ciaran Martin “İki alanda çok dikkatli olmalıyız” diyor ve ekliyor:

“Kamuya açık bilgilerden yola çıkacak olursak birincisi, dijital casusluk ile yıkıcı saldırı arasında önemli bir fark var ve bu durum ilkine benziyor. İkincisi ise halka açık belgelerle tespit edilmiş bir Çin-Rusya gizli anlaşması da mevcut değil. Tüm bunlara Ukrayna Güvenlik Servisi'nin resmi açıklaması da eklendi. Daha fazla gerçeğe ihtiyacımız var hemen sonucu bulmaya atlamamalıyız.

Hatırlanacağı üzere ABD istihbaratı 13 Mart'ta ortaya çok çarpıcı bir iddia atmıştı. ABD basınında yer alan haberlere göre Çin, Rusya'ya silah vermeye hazırlanırken Çin ise bu iddiayı net bir şekilde yalanlamıştı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da “Çin, Rus işgalinden önce Ukrayna'ya siber saldırı yapmakla suçlandı” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Çin Birleşik Krallık ukrayna